Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετάληψη, αγιασμός, κηραλοιφή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετάληψη, αγιασμός, κηραλοιφή

  • A-
  • A+

Ερχονται στιγμές που ο κόσμος πιστεύει ότι οι άρχοντες και οι ισχυρές ελίτ κατανοούν και σκύβουν πραγματικά πάνω από τα μαρτύριά του. Από την άλλη, η κουβέντα περί ατομικής ή δημόσιας (θρησκευτικής ή και πολιτικής) ευθύνης, αυτή τη στιγμή, είναι παρηγορητική ώς έναν βαθμό.

Ομως, το απολύτως σίγουρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊού στη χώρα, και σε πλήρη αντίθεση με όσα γίνονται στις άλλες χώρες και στις άλλες πίστεις, δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε ο επίσημος Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Δεν θα μπορούσαν άλλωστε.

Απολύτως σίγουρο είναι το συγκεκριμένο σύστημα που συμπυκνώνει το τρίπτυχο του τίτλου: «Θεία Κοινωνία, αγιασμός, κηραλοιφή». Βέβαια, από τον Μεσαίωνα μέχρι τη μετανεωτερικότητα, το τρίπτυχο διατέμνεται από αγυρτεία, οπορτουνισμό, ιδιοτέλεια, δογματισμό και, εδώ, από Σιμωνία (εμπορία της Θείας Χάριτος και Μυστηρίων). Σύμφωνα με τον φετφά της Ιεράς Συνόδου, «η θεία κοινωνία» διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες… «εις άφεσιν αμαρτιών» (και επί της ουσίας)… «εις ζωήν αιώνιον».

Σύμφωνα με τον γνωστό πρώην δεσπότη, ο Μεγάλος Αγιασμός, που μπαίνει και σε μικρό μπουκαλάκι με ψεκαστήρα (που αν σωθεί, με λίγο νερό μπορεί να ξαναγίνει), είναι το απόλυτο φάρμακο για τον κορονοϊό. Τέλος, οι κηραλοιφές αυθεντικών και πάνσοφων Βυζαντινών μάγων, του τηλεπωλητή-πολιτικού, είναι το μόνο αντίδοτο που μπορεί να σας προστατεύσει από τους κάλους μέχρι τον κορονοϊό.

Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω. Τιμώ τους ιεράρχες και τους κληρικούς που στάθηκαν στο ύψος τους. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι Ελληνες έχουν λαμπρές στιγμές με φωτογραφίες από τη συμμετοχή τους στην ορθόδοξη κουλτούρα: από βαφτίσια και γάμους μέχρι την τελευτή του βίου και τα μνημόσυνα με τ’ ανέκδοτα.

Θα τιμούσε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Iερώνυμο όχι η φραστική συμπόρευση με την επιστήμη, αλλά η απερίφραστη καταδίκη των μουτζαχεντίν-παπάδων που απειλούν το πλήρωμα και ξιφουλκούν κατά της επιστήμης. Ούτε θα σχολιάσω τη χαλαρή κοινωνική καταβύθιση στη μαγγανεία της κυρα-μαμής, της θειας Μολώτας και της Αφέντρας που κατουριούνται με τους Αμπαμπά, Μπαμπάο, Αράπη και Εξαποδώ. Είναι πολύ χαριτωμένα ή πολύ γραικικά.

Η υπερπροβολή, όμως, της γραικικότητας λειτουργεί ως λανθάνουσα λογοκρισία για τα σημαντικότερα. Τι αποκρύπτει ο νεογραικισμός;

  • Πρώτον, ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται σε έναν εξωγενή οικονομικό παράγοντα: τον τουρισμό – «Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς Κινέζους».
  • Δεύτερον, ότι η πανδημία που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδεικνύει ότι τα σύνορα είναι σφουγγάρια.
  • Τρίτον, ότι εισέρχεται το δίλημμα υγεία ή οικονομία. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να βλέπουν την πανδημία ως κρίση της υγείας και όχι ως κρίση της οικονομίας.
  • Τέταρτον (συνδέεται με το τρίτο), αποκρύπτει το ψαχνό του μεσοχώρου «οικονομία-άνθρωπος» και την εγγενή αδυναμία να αποφασίσουμε για το πρωτεύον: να βγούμε ζωντανοί από τον ιό ή να πεθάνουμε μετά, αργά βασανιστικά, αφού δεν θα έχουμε εργασίες, προϊόντα και, άρα, τα μέσα της συντήρησής μας;

Οι παγκόσμιες αναλύσεις λένε ότι ο ενδεχόμενος οικονομικός κίνδυνος από τον κορονοϊό θα είναι εκθετικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή λέει ότι, αν καταρρεύσει η υγεία του ανθρώπινου δυναμικού, αυτό θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομική υγεία γιατί, απλούστατα, ακόμα και η Δ' βιομηχανική επανάσταση θέλει και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Πάντως, επειδή η πανδημία έχει τον χαρακτήρα μιας τέλειας ενορχήστρωσης συστημικών συντριβών που συνδυάζει πτώσεις χρηματιστηριακών αγορών, τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, τον πόλεμο πετρελαίου Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ-Ε.Ε., αλλά και τη διασπορά του πραγματικού πολέμου της Συρίας στα μέτωπα των εύθραυστων δημοκρατιών της Ευρώπης, οι πιθανότητες είναι υπέρ της αύξησης των θυμάτων. Για την ανακούφισή τους, το κοινοτικό ΑΕΠ των 18 τρισεκατομμυρίων θα διαθέσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, το 0,13%. «Andrà tutto bene», «Ολα θα πάνε καλά», λένε οι Ιταλοί.

Ούτως πως, η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, σπρώχνει για τη ζωή. Εχει σκοτεινές και φωτεινές πλευρές - χωρίς να παύει να είναι δύσκολη. Εχει βαρετή επιστήμη που πρέπει να ακούμε, πολλές στατιστικές, ακύρωση παρελάσεων, κανέναν Κινέζο, προληπτικό κυβερνητικό παραδαρμό, ατομικές ζαριές στην τύχη, διορισμούς νοσηλευτών, αρκετούς τζιχάντ-παπα που θα μας στείλουν άψαλτους, Ερντογάν, πολλά παιδάκια στους χώρους εργασίας των γονέων τους… και τον φίλο μου Κωνσταντίνο της 4ης Δημοτικού.

Εχει και μαθήματα μέσω Skype. Μοιάζει λίγο με το παράλογο του Καμί για τον τρελό που ψάρευε στην μπανιέρα. «Ενας γιατρός με προχωρημένες ιδέες τον ρώτησε: “Τσιμπάει, τσιμπάει;” Και δέχτηκε τη σοβαρή απάντηση του τρελού: “Οχι, ανόητε. Δεν βλέπεις ότι ψαρεύω στην μπανιέρα;”»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας δημοσιονομικός ελέφαντας στο σαλόνι μας
Η οικονομική κρίση του COVID-19 εδραιώνει μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται στην ευρωζώνη, και πρόκειται να αυξηθούν περισσότερο.
Ενας δημοσιονομικός ελέφαντας στο σαλόνι μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητική ηγεσία, Εκκλησία και η μη τήρηση μέτρων προστασίας: ένα διπλό πρόβλημα
Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της τελετής ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης στις αρχές του μήνα αποτέλεσε η χρήση μάσκας από τα μέλη της κυβέρνησης και η μη χρήση της από τους ιερείς.
Κυβερνητική ηγεσία, Εκκλησία και η μη τήρηση μέτρων προστασίας: ένα διπλό πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όχι, δεν χρειάζεται καμία παραπάνω έρευνα για το αν ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας
Τις τελευταίες μέρες, μαζί με το ξύλο μετά μουσικής σε διάφορες πλατείες της χώρας και την συζήτηση για το αν και με ποιους όρους πρέπει να ανοίξουν ξανά πλαζ και παραλίες, το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας έχει...
Όχι, δεν χρειάζεται καμία παραπάνω έρευνα για το αν ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομικά παραλειπόμενα
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η FED, η ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και αρκετές ακόμη αποφάσισαν την εβδομάδα που πέρασε σειρά προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών τους, λαμβάνοντας αποφάσεις οι οποίες υπό...
Οικονομικά παραλειπόμενα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρέος και το πλιάτσικο
Το ΔΝΤ έχει ήδη αποδεσμεύσει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης σε τουλάχιστον 39 χώρες. Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζεται να χορηγήσει 14 δισ. δολάρια. Ωστόσο, αυτά τα ανεπαρκή ποσά δόθηκαν με βαριές εγγυήσεις και...
Το χρέος και το πλιάτσικο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας