Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστολή του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελου Μπίνη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελου Μπίνη

  • A-
  • A+

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με αφορμή δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 24/2/2020 στο οποίο παρουσιάσαμε ολόκληρο το πόρισμα των Επιθεωρητών για την υπόθεση Novartis που έχει διαβιβαστεί ήδη στη Βουλή. Παραβλέπουμε την εμφανή προχειρότητα της επιστολής η οποία αναφέρεται σε κυριακάτικη έκδοση της 1/3/2020 (η εφημερίδα μας δεν εκδίδεται την Κυριακή) σε λάθος ημερομηνία, ενώ θεωρεί «οπισθόφυλλο» την «Αποψη», δηλαδή το κύριο άρθρο της εφημερίδας. (Με νεότερη επιστολή διορθώθηκε τουλάχιστον η ημερομηνία).

Ο κ. Μπίνης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα πως στο οπισθόφυλλο αλλά και στην ηλεκτρονική σας έκδοση αναφέρει πως το μικτό κλιμάκιο που είχε συσταθεί στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Επιθεώρησης (Σ.Ο.Ε.Ε.) έχει καταργηθεί από τον Πρωθυπουργό, ενώ μία απλή ανάγνωση του άρθρου 103 του ν. 4622/2019 (ΦΕΚ Α΄ 133) καταδεικνύει ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Σ.Ο.Ε.Ε. περιήλθαν στο Εθνικό Συντονιστικό Οργανο Ελέγχου και Λογοδοσίας (Ε.Σ.Ο.Ε.Λ.) στο πλαίσιο του οποίου συνεχίζονται, από τα ίδια ακριβώς κλιμάκια και τα ίδια φυσικά πρόσωπα, όλοι οι εν εξελίξει έλεγχοι και προκαταρκτικές εξετάσεις στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι υποθέσεις ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis. Μάλιστα για πρώτη φορά υπάρχει συντονισμένη αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές με την παροχή Η/Υ, σύγχρονων εκδόσεων λειτουργικού, εξωτερικών σκληρών δίσκων αποθήκευσης κ.ά. όπως καταγράφεται στα έγγραφα της Αρχής, τα οποία είναι στη διάθεσή σας».

«Επίσης εντελώς ανακριβής, δυσφημιστικός και απόλυτα προσβλητικός για την επαγγελματική αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Αρχής τυγχάνει ο ατεκμηρίωτος και αναληθής ισχυρισμός περί μετατροπής των επιθεωρητών “των υποβαθμισμένων ή καταργημένων θεσμών ελέγχου σε φοροεισπράκτορες του αντικαπνιστικού νόμου”. Υπάρχει προφανώς σκόπιμη απόκρυψη της πραγματικής εικόνας των φορέων που συγχωνεύτηκαν στην ΕΑΔ [...]». Στο σημείο αυτό ο κ. Μπίνης απαριθμεί τις ελλείψεις των υπηρεσιών και τις προσπάθειές του να καλυφθούν όπως και την αποφυγή των αλληλοκαλύψεων.

«Είναι πολύ εύκολο να δει κανείς το ποσοστό της συνολικής μας δραστηριότητας που αφορά στους ελέγχους του αντικαπνιστικού και σαφώς τα στοιχεία και οι αριθμοί δεν συνάδουν με τις απαξιωτικές αναφορές του σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας σας».

«Κατόπιν τούτων και δεδομένων των συντριπτικών πραγματικών στοιχείων που αποτυπώνονται στις οικείες διατάξεις και σε επίσημα έγγραφα αδυνατώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο το ρεπορτάζ αυτό απαξιώνει αναίτια και με τρόπο προσβλητικό τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν τα στελέχη της Αρχής να αντιμετωπίσουν παθογένειες ετών, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε εκθέσεις εμπειρογνωμόνων αλλά και στον αντίστοιχο σχεδιασμό προηγούμενων κυβερνήσεων. Κατόπιν τούτων σας παρακαλώ για την αποκατάσταση της αλήθειας, καθώς οι συγκεκριμένες αναφορές του εν λόγω ρεπορτάζ είναι απολύτως ανακριβείς, προσβλητικές και παραπλανητικές».

Η απάντηση της συντάκτριας:

Η μικρή αναφορά στη Γενική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο παρουσίασης ενός πορίσματος για τη Novartis μάλλον δεν δικαιολογεί την τρισέλιδη απάντηση του κ. Μπίνη, πολύ περισσότερο όταν εκθειάζεται και φυσικά δεν συκοφαντείται στο δημοσίευμα το έργο των έμπειρων επιθεωρητών που ανήκαν πριν στην υπηρεσία του ΓΕΔΔ αλλά και των άλλων (πρώην) ανεξάρτητων ελεγκτικών σωμάτων. Ολα δε τα πορίσματα, στα οποία αναφέρεται, είχαν ξεκινήσει πολύ πριν ενσωματωθούν, υποβαθμιστούν ή και καταργηθούν με νόμο μηχανισμοί ελέγχου.

Μπορεί να λειτουργεί και σήμερα με νέα μορφή και υπό την καθοδήγηση του κ. Μπίνη το συντονιστικό όργανο ελέγχου αλλά μέχρι στιγμής πέρα από τους ελέγχους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια εντολή ελέγχου σε κρίσιμη για το Δημόσιο υπόθεση διαφθοράς πλην εκείνων που είχαν ξεκινήσει πριν αναλάβει ο ίδιος.

Ο κ. Μπίνης υποδεικνύει όμως και το πώς γίνεται ένα πραγματικό ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες της Αρχής, παραβλέποντας το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα τέτοιο ρεπορτάζ παρά μόνο μια απλή αναφορά στην υποβάθμιση του ρόλου των άξιων Επιθεωρητών. Από τον αριθμό και μόνο των Δελτίων Τύπου της Αρχής, αλλά και από την επίσημη ιστοσελίδα της, γίνεται φανερό οι περισσότερες δράσεις συνδέονται με τον αντικαπνιστικό νόμο και με διεθνείς και επιτυχείς συναντήσεις του κ. Μπίνη.

Τέλος, ενώ αναφέρεται αναλυτικά στις προσπάθειες κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων που προϋπήρχαν, δεν μας διαφωτίζει σχετικά με το ποιες νέες εντολές ελέγχου διαφθοράς (πέρα από όσες ήδη «έτρεχαν») έχει δώσει η Αρχή ούτε και για το αν έχουν δοθεί εντολές ελέγχου του Πόθεν Εσχες από τότε που ανέλαβε, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί ένα από τα κρίσιμα καθήκοντα μιας Αρχής Διαφάνειας. Αυτό σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ρεπορτάζ και τότε φυσικά θα ερωτηθεί πριν από οποιονδήποτε άλλον ο ίδιος.

Α.Ψ.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελευθερία ενός εγκλεισμού
Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα αυτό που πλήττει περισσότερο τους ανθρώπους δεν είναι ακριβώς ο κορονοϊός ως πραγματική απειλή, αλλά οι συνέπειες σε μια καθημερινότητα ενός...
Η ελευθερία ενός εγκλεισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχολείο του μέλλοντος
Καλημέρα παιδιά. Από σήμερα το μάθημα θα είναι διαφορετικό, καθώς η κάμερα θα πρέπει να είναι διαρκώς στραμμένη πάνω μου –εγώ είμαι ο τηλεαστέρας της τάξης– όπως και το μικρόφωνο προκειμένου να μας...
Το σχολείο του μέλλοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συλλογική ευθύνη
Μήπως πρέπει κάποιος να επισημάνει στον κ. «παρά τω πρωθυπουργώ» ότι στην κοινωνία μας δεν υφίσταται η έννοια της «συλλογικής ευθύνης» όπως εκείνος το επισήμανε κατά την έκφραση των ευχαριστιών του κατά τη...
Συλλογική ευθύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποψήφιοι... συνταξιούχοι
Αγαπητοί, θα ήθελα να ασχοληθείτε λίγο μαζί μου. Ως τα 70 μου δούλευα, πλήρωνα ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος και όλα τα συναφή, ήμουν δηλαδή μια ενεργή και καλή πολίτις.
Υποψήφιοι... συνταξιούχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αθέατος ο εργατικός και επαγγελματικός κόσμος για την κυβέρνηση
Η επικράτηση του Covid-19, ως αναμφίβολα μια τεράστια υγειονομική κρίση, έδειξε με ανάγλυφο τρόπο την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης από την κυβέρνηση.
Αθέατος ο εργατικός και επαγγελματικός κόσμος για την κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ