Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.7° 11.0°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.6° 8.8°
2 BF
63%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.0° 11.0°
1 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.2° 8.9°
2 BF
81%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
10.4° 8.5°
1 BF
66%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
6.8° 6.4°
1 BF
53%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
76%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
14°C
17.7° 13.3°
3 BF
91%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.5° 11.9°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.4°
4 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
12°C
11.7° 9.6°
1 BF
76%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
2 BF
72%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
9°C
8.5° 8.5°
0 BF
62%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.7° 9.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.8°
1 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.2°
1 BF
66%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.0° 10.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
10°C
11.1° 9.2°
1 BF
69%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.4° 5.4°
0 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας

Στον 21ο αιώνα η επικοινωνιακή προπαγάνδα, η καθοδήγηση, η μεταφορά και η παραπληροφόρηση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα (θαλάσσια και επίγεια) από την τουρκική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη.

Υβριδικές μορφές επικοινωνιακού πολέμου, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή κύματα δυστυχισμένων προσφύγων που συρρέουν στα ελληνικά σύνορα, αποτελούν ένα ισχυρότατο όπλο στην εποχή μας. Ακόμα και νεκρά βρέφη στα καραβάνια των προσφύγων θα γίνουν εμπορικά και μιντιακά εκμεταλλεύσιμα απ’ όλες τις πλευρές για να πετύχουν το δικό τους μήνυμα. Ταυτόχρονα οι ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό της χώρας μας θα πληθαίνουν, προσπαθώντας να αποκτήσουν τη φωνή μιας «σοβαρής Χρυσής Αυγής», όπως κάποτε ζήτησε συστημικός δημοσιογράφος.

Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης μαζικής προσφυγικής ροής για τα νεότερα ιστορικά δεδομένα της χώρας μας, γκρεμίζονται οι μύθοι της «δυτικής αλληλεγγύης».

● Ο πρώτος μύθος που καταρρέει παταγωδώς είναι τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά σύνορα». Οι συνεχείς αναφορές θεσμικών παραγόντων (χθεσινών και σημερινών συστημικών μέσων ενημέρωσης), εδώ και χρόνια, καλύπτουν δημαγωγικά την ανεπάρκεια των κυβερνήσεων της χώρας μας να κατακτήσουν τη λαϊκή κυριαρχία, στα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας αλλά και των σημερινών γεωπολιτικών μνημονίων (πρόσφατη «αμυντική συνεργασία» Ελλάδας-ΗΠΑ ). Θεωρούν ότι με τη συνεχή και πλέον κουραστική θεωρία των λεγόμενων ευρωπαϊκών συνόρων ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, αφού πολλαπλοί κίνδυνοι αναπτύσσονται και καραδοκούν.

● Ο δεύτερος μύθος που αποκαλύπτεται είναι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας (εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία, επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία, στον τουρισμό κ.λπ.) τροφοδοτούν τη «διπλωματική διγλωσσία» της Ε.Ε.

Η ευρω-τουρKική συμφωνία για το προσφυγικό κατέρρευσε αφού η τουρκική κυβέρνηση αναζητά σανίδα σωτηρίας για το νέο «Βιετνάμ» που την περιμένει στη Συρία. Θα εκβιάσει ταυτόχρονα για «οικονομική στήριξη» από τη Δύση, όπως και συνεχή εξοπλιστική βοήθεια (Patriot από τις ΗΠΑ). Θα προσπαθήσει ο Ερντογάν με κάθε τρόπο να διασωθεί από το πολιτικό του ναυάγιο, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες της Τουρκίας δυσανασχετούν με την οικονομική κατάσταση και την αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του καθεστώτος. Ο εθνικισμός αποτελεί για τον ίδιο μια δοκιμασμένη συνταγή, που απ’ ό,τι φαίνεται φθίνει.

● Ο τρίτος μύθος είναι η δήθεν «αναγκαία ΝΑΤΟϊκή συμμαχία». Λίγες μέρες πριν, το ΝΑΤΟ σε έκτακτη σύνοδο προσπάθησε να αποφασίσει ομόφωνα την καταδίκη των κυβερνήσεων της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν για τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ. Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποίησε ένα βέτο και απέτρεψε με την απόφαση αυτή του ΝΑΤΟ την εκ νέου μετατροπή της Τουρκίας σε «ΝΑΤΟϊκή εμπροσθοφυλακή» έναντι της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν, χωρίς όμως να έχει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής αντιμετώπισης της δυτικής μέγκενης σε βάρος της Ελλάδας, που ενδέχεται να παραμείνει σάκος του μποξ μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

● Ο τέταρτος μύθος που εξαϋλώνεται είναι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή συνοχή». Το Δουβλίνο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ αποτελούν μια πλήρη αποτυχία της λεγόμενης «ευρωπαϊκής συνοχής».

Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία κ.λπ. αλλά και μια σειρά άλλων χωρών της Ε.Ε. φλερτάρουν στο εσωτερικό τους με ακροδεξιές έως φιλονεοναζιστικές αντιλήψεις. Αλλες χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, θέλοντας να έχουν το προνόμιο της εκμετάλλευσης χωρών μέσω νεοαποικιακών πολιτικών (Βόρεια και Δυτική Αφρική, Υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή, αραβικός κόσμος, Αφγανιστάν) εμμένουν σε τυχοδιωκτικούς πολέμους έως και την καταλήστευση ενεργειακού πλούτου. Γεγονότα που λειτουργούν ως γενεσιουργοί αιτίες, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους από τις εμπόλεμες ζώνες, από χώρες που βιώνουν ανείπωτη φτώχεια και δυστυχία στην «κρεατομηχανή» του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού της Ευρώπης.

● Ο πέμπτος μύθος αφορά την προσπάθεια πλήρους εξοστρακισμού κάθε ξένης κουλτούρας στην Ελλάδα, που δεν συμβαδίζει με τις νεοσυντηρητικές απόψεις οι οποίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται από ορισμένους κοινωνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς κύκλους, που «πουλούν» ανέξοδο και επικίνδυνο εθνικισμό.

Αντίθετα, μια μεθοδευμένη, σύγχρονη εκπαιδευτική και εργασιακή πολιτική αναβάθμισης του παράγοντα εργασίας και παιδείας σε κάθε άνθρωπο στην πατρίδα μας, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την ενσωμάτωση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ενσωμάτωση όσων επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα είναι μονόδρομος. Οπως επίσης και η διευκόλυνση όσων (που είναι και περισσότεροι) θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

Επίσης η ένταξη στην ελληνική κοινωνία όσων θέλουν να παραμείνουν αποτελεί λύση και του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Κάθε άλλη οπισθοδρομική πολιτική θα οδηγήσει στη δημιουργία «κοινωνικών, πολιτισμικών και εργασιακών γκέτο», που αφθονούν σήμερα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Θα οδηγήσει σε κοινωνίες τριών ταχυτήτων, με την παραβατικότητα, την κοινωνική περιθωριοποίηση και το θρησκευτικό και πολιτισμικό μίσος να είναι ο κανόνας.

Τέλος, η χώρα μας πρέπει να πάψει να θεωρεί ότι η Ε.Ε. αποτελεί το κέντρου του κόσμου. Κάθε διεθνής οργανισμός, κάθε κοινωνικός, πολιτικός δημοκρατικός φορέας πρέπει να θέσει στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης και σε διεθνείς οργανισμούς τις μαζικές προσφυγικές ροές ως διεθνές πρόβλημα που θέτει επί τάπητος το τέλος των ιμπεριαλιστικών ΝΑΤΟϊκών πολέμων, το τέλος του νεοαποικιακού οικονομικού, ενεργειακού, περιβαλλοντικού, διατροφικού πολέμου σε βάρος άλλων λαών και χωρών που κατηγοριοποιούνται ως «υπανάπτυκτοι».

Ετσι λειτούργησαν οι σταυροφόροι κάποτε σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής, ακόμα και του Βυζαντίου, πολύ πριν και οι κονκισταδόρες στους λαούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Η επανάληψη των τραγωδιών της ανθρώπινης ιστορίας δεν θα είναι απλά μια επαναλαμβανόμενη φάρσα αλλά μια πραγματική εκατόμβη θυμάτων που δείχνει την απόλυτη παρακμή που βιώνει ο ανθρώπινος πολιτισμός στις μέρες μας.

Τρεις πολιτικές προτάσεις προς άμεση υλοποίηση:

1. Προσφυγή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και σε κάθε διεθνή οργανισμό για τη γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση στην αντιμετώπιση:

Δουλεμπόρων και μαφιόζων στις ζώνες μετακίνησης προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Διεθνής καταδίκη της τουρκικής κυβέρνησης που υποβοηθά τους δουλεμπόρους (με εφαρμογή κυρώσεων).

2. Αμεση στέγαση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (με τη συνδρομή των πλουσιότερων χωρών) σε όλους τους πρόσφυγες. Διευκόλυνσή τους να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επικύρωση του Σ.Α. του ΟΗΕ.

3. Συστηματική δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από το σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε. Ολες οι χώρες χωρίς εξαιρέσεις να αναλάβουν τα βάρη που προκύπτουν αναλογικά. Αξιοποίηση βέτο αλλά και διακοπή κάθε οικονομικής «υποχρέωσης» της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Στο ερώτημα τι κάνουμε τώρα, απαντάμε ότι πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας σου με το ίδιο σθένος που υπερασπίζεσαι τη δημόσια περιουσία, τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη δημόσια υγεία.

Διεθνισμός είναι να πολεμάς τη δημαγωγική και υποκριτική πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, τον νεο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό και την ιμπεριαλιστική Δύση. Να αποδώσεις και να αποδείξεις ότι τα εγκλήματά τους έχουν ονοματεπώνυμο. Να υπερασπίζεσαι, όπως πάντα έκανε η Αριστερά, τον λαό, την πατρίδα και τη δυνατότητα σε όλους τους λαούς να έχουν το δικαίωμα στην ειρήνη και την ανάπτυξη. Κανείς δεν φεύγει από τον τόπο του εάν δεν του καταστρέφουν το ίδιο του το σπίτι.

Οσο πιο γρήγορα οι πόλεμοι στην περιοχή μας λάβουν ένα τέλος, τόσο πιο γρήγορα οι δουλέμποροι της ανθρώπινης δυστυχίας και τα «γεράκια» του πολέμου θα μείνουν άνεργοι και τότε οι λαοί θα προκόψουν στις πατρίδες τους.

* Πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας