Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φυλακές Γ τύπου για όλους λόγω κορονοϊού

Η γ. γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου

ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυλακές Γ τύπου για όλους λόγω κορονοϊού

  • A-
  • A+

Ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται ότι επιτελεί πλέον και έργο λοιμωξιολόγου. Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί τόσο ο ίδιος όσο και η γ. γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου αποφάσισαν αντί των προληπτικών μέτρων που συστήνει ο ειδικός κ. Τσιόδρας και ο ΕΟΔΥ να τιμωρήσουν τους κρατούμενους με τη διακοπή των επισκεπτηρίων. Η δικαιολογημένη ανησυχία, η σωστή ενημέρωση και η ψυχραιμία που ζητείται από τους πολίτες σταματάει έξω από τις πόρτες των φυλακών. Κι όταν όλα αυτά γίνονται ένα βήμα πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στα νέα μέτρα αυταρχισμού και των φυλακών απομόνωσης που ήδη έχει εξαγγείλει, δεν πείθουν για το ενδιαφέρον της σε ό,τι αφορά την υγεία των κρατουμένων.

Ο δικαιολογημένος φόβος που εξέφρασαν οι υπάλληλοι ασφαλώς δεν μπορεί να συνοδεύεται από μέτρα της αρεσκείας του υπουργείου ΠροΠο. Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών ζήτησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων, εκπαίδευση του προσωπικού, σημεία αναφοράς και απομόνωσης, τρόπο εξακρίβωσης και μεταγωγής, εξοπλισμό με κατάλληλα μέσα προστασίας του προσωπικού. Παράλληλα, στελέχη των φυλακών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», δήλωσαν ότι δεν τους έχουν παρασχεθεί απολυμαντικά και μάσκες για την περίπτωση που υπάρξει ύποπτο κρούσμα. Ακόμα και δημοσίευμα του «Βήματος» κάνει λόγο για δυσφορία χιλιάδων φυλακισμένων και των συγγενών τους. Δυσφορία εκφράζουν όμως και οι δικηγόροι για τους αυθαίρετους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Ο ΕΟΔΥ προληπτικά για τα σωφρονιστικά ιδρύματα συνέστησε: όπου γίνεται λόγος για «διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS–CoV-2» και ειδικότερα «σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος με ιστορικό ταξιδιού τις προηγούμενες 14 ημέρες σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα της λοίμωξης από το νέο στέλεχος κορονοϊού SARS–CoV-2» συστήνονται ειδικά μέτρα προστασίας τα οποία και αναφέρει αναλυτικά (απολύμανση, μάσκες για το προσωπικό, ενημέρωση άμεση του ΕΟΔΥ κ.λπ.). Αυτές τις οδηγίες οι επικεφαλής του ΠροΠο σε... ελεύθερη μετάφραση τις μετέτρεψαν κατά κύριο λόγο σε στέρηση επισκεπτηρίων.

Η εγκύκλιος προς όλες τις φυλακές προβλέπει:

▪ Απαγορεύεται η εισαγωγή και παράδοση σε κρατούμενους φαγητών ή ρούχων από τους επισκέπτες. Ετσι μόνο οι εύποροι κρατούμενοι θα μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα από τη φυλακή. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, φαίνεται ότι εκεί στο υπουργείο έχουν, αντίθετα με όλους τους επιστήμονες του κόσμου, αποφασίσει ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και με το... παστίτσιο.

▪ Απαγορεύονται τα ελεύθερα επισκεπτήρια (χωρίς προστατευτικό τζάμι) κι αυτό παρά το γεγονός ότι επιτρέπονται μόνο σε συγγενείς και κατόπιν ειδικής άδειας του Συμβουλίου της Φυλακής.

▪ Περιορίζονται στο μισό όλα τα επισκεπτήρια των κρατουμένων, δηλαδή η μόνη ουσιαστική δυνατότητα επικοινωνίας των κρατουμένων με τα δικά τους πρόσωπα κι ενώ τα επισκεπτήρια γίνονται με διαχωριστικό (π.χ. τζάμι). Επιβάλλεται δηλαδή στους κρατούμενους παρόμοια απομόνωση με εκείνη που προβλέπεται για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οπως έλεγε και ο Φουκό, πολύ συχνά τα μέτρα υγιεινής χρησιμοποιούνται ως πειθαρχικά μέσα για τους πληθυσμούς των φυλακών.

Από την άλλη μεριά, κι ενώ η πρώτη οδηγία σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, είναι η αποφυγή συνωστισμού, κανένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό (π.χ. περισσότερες άδειες για όσους το δικαιούνται, λιγότερες προφυλακίσεις κ.λπ.). Αντίθετα, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι κρατούμενοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη διατήρηση της υγιεινής. Δεν περιλαμβάνει η εγκύκλιος κανένα μέτρο και καμία φροντίδα για τους φύλακες που μπαινοβγαίνουν καθημερινά στις φυλακές μια και ως «ύποπτοι» μετάδοσης κρίνονται μόνο οι συγγενείς των κρατουμένων.

Τελικά χθες, και αφού ήδη είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα της αυθαίρετης απομόνωσης, η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, αποφάσισε μια σειρά από μέτρα προφύλαξης και ενημέρωσης του προσωπικού. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία χώρου απομόνωσης χωρητικότητας 10-20 ατόμων στον οποίο θα κρατηθούν καταρχήν όσοι νοσήσουν. Οσα κρούσματα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν στα Καταστήματα Κράτησης θα αντιμετωπίζονται σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί σε πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, τις επόμενες μέρες σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καθώς και εθελοντές νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού θα εκπαιδευτούν από τον ΕΟΔΥ, ώστε να μπορούν να εξετάζουν τους νεοαφιχθέντες κρατούμενους. Ολα τα καταστήματα θα εφοδιαστούν με αναγκαίες ποσότητες σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μισές αλήθειες για τις φυλακές
Στην πρωινή φιλική συζήτηση των Δ. Καμπουράκη και του συνδικαλιστή της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών κ. Καρακίτσου εκφράστηκε από τον δεύτερο αφενός η αποδοχή για την μεταφορά του μισού Υπουργείου Δικαιοσύνης στο...
Μισές αλήθειες για τις φυλακές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Covid 19: To Λάθος
Σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων και ιδιαίτερα εθνικών ή υγειονομικών, η κριτική σε πρώτο χρόνο δεν θεωρείται θεμιτή και κάθε δημοκρατική κοινωνία στοιχίζεται πίσω από τον στόχο επίσπευσης του καλύτερου δυνατού...
Covid 19: To Λάθος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι ανέσυρε στην επιφάνεια ο Covid-19
Εδώ και μερικές δεκαετίες, κυριαρχούσε η άποψη ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει σε κάποιο μέτρο να υποκαταστήσει τον ρόλο του κράτους πρόνοιας, αναιρώντας την έννοια της υγείας ως δημόσιου αγαθού. Με τον...
Τι ανέσυρε στην επιφάνεια ο Covid-19
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία και ο λόγος των ειδικών
Ο λόγος των ειδικών, με άλλα λόγια, αποτελεί ουσιώδες κριτήριο λήψης πολιτικών αποφάσεων, ενδεχόμενος δε άκριτος παραμερισμός του θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίταση της πολιτικής ευθύνης των ιθυνόντων.
Η δημοκρατία και ο λόγος των ειδικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια η εργατική προετοιμασία στη νέα εποχή;
Πολλές φορές οι εργαζόμενοι συναινούν σε πλείστες μορφές παραβατικότητας (αδήλωτη εργασία, αμοιβή στο χέρι κ.λπ.), τόσο για λόγους επιβίωσης, αλλά και γιατί ιδεολογικά-συνειδησιακά ο πυλώνας της κοινωνικής...
Ποια η εργατική προετοιμασία στη νέα εποχή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας