Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.3°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 21.7°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.3°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
Περιμένοντας το επόμενο ασφαλιστικό
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιμένοντας το επόμενο ασφαλιστικό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πριν μερικές μέρες έγινε νόμος του κράτους ένα ακόμα πακέτο ασφαλιστικών ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος δεν ξέρω για πόσες δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έργο που επαναλαμβάνεται με εφιαλτική ακρίβεια τις τελευταίες δεκαετίες, στο οποίο οι πολιτικοί επαναλαμβάνουν τα ίδια επιχειρήματα για να επιβάλουν λύσεις που παραπέμπουν στον Προκρούστη και οι πολίτες παρακολουθούν τους εκλεγμένους να κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής τους ακόμα πιο δύσκολες από ό,τι ήδη είναι.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: Μα, επιτέλους, από τη δεκαετία του 1990 που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να δώσει λύση ή έστω να την πλησιάσει; Πώς καταφέρνουν όσοι καταπιάνονται με αυτό όχι μόνο να αποτυγχάνουν αλλά και να το μεγεθύνουν; Είναι ανίκανοι ή μήπως δεν έχουν καταλάβει πού βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα;

Αν κρίνει κανείς από το περιεχόμενο των ασφαλιστικών νόμων –αρχής γενομένης από αυτόν του Σουφλιά– όλοι αρνούνται να παραδεχθούν τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, λύνουν ένα άλλο πρόβλημα, με αποτέλεσμα σήμερα η κοινωνική ασφάλιση να καταρρέει. Με απλά λόγια, αναζητούν απαντήσεις για το «πόσο», ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται στο «πόσοι».

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι η ευστάθεια του οικοδομήματος δεν εξαρτάται από το ύψος των εισφορών, αλλά από το πόσοι πληρώνουν εισφορές. Η λάθος προσέγγιση του προβλήματος οδηγεί σε μπακαλίστικα επινοήματα (μείωση των δαπανών, αύξηση των εισφορών, διόγκωση των ελλειμμάτων), ενώ ταυτόχρονα αποσιωπά τη μοναδική οικονομικά εφικτή λύση: την αύξηση του αριθμού όσων καταβάλλουν εισφορές. Ετσι, οι πολιτικοί αγοράζουν χρόνο, αδιαφορώντας για το αναπότρεπτο αδιέξοδο των ασφαλισμένων.

Από τη δεκαετία του 1990, οι ασφαλιστικοί νόμοι παραμέριζαν τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Με τα Μνημόνια το πρόβλημα διογκώθηκε. Από τη μετανάστευση των νέων, το ασφαλιστικό σύστημα έχει χάσει τις εισφορές που θα πλήρωναν 600.000 ασφαλισμένοι. Από την ανεργία βγήκαν από τα τεφτέρια πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι. Από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης χάθηκαν έσοδα δισεκατομμυρίων...

Αλλά ακόμα και αν δεν είχαμε υποστεί αυτά τα δεινά, η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών θα ήταν αναπόφευκτη, διότι δεν προκλήθηκε από το ύψος των παροχών και των εισφορών, αλλά από το έλλειμμα ανθρώπων. Η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης (ιδιωτικού ή δημοσίου), αλλά απότοκο της δημογραφικής συρρίκνωσης. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο λόγος των ατόμων ηλικίας 25 έως 64 ετών έναντι εκείνων στα 65 και άνω, ήταν 5,7:1 το 1960 και 4,16:1 το 1990. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο λόγος αυτός μειώθηκε σε 2,76:1 και εκτιμάται ότι, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, τότε θα μειωθεί σε 1,65:1 έως το 2050. Μετά 30 χρόνια, οι πλούσιες χώρες θα έχουν συνολικά 120 εκατ. λιγότερα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 64 (μείωση 18%), ενώ θα αυξηθεί ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών κατά 95 εκατ. (αύξηση 38%). Ετσι, κάθε χρόνο θα λείπουν από το ασφαλιστικό σύστημα τρισ. δολάρια και οι παροχές του θα χάσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα τους.

Για τη ρημαγμένη Ελλάδα, φυσικά, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Η χώρα, εγκαταλελειμμένη, γερνά και αιμορραγεί. Οι πολιτικοί, αντί να περιορίσουν την αιμορραγία από τη μετανάστευση και την ανεργία, να ενισχύσουν μορφές απασχόλησης που εξασφαλίζουν μεγαλύτερες εισφορές και να περιορίσουν το δημογραφικό έλλειμμα –βραχυπρόθεσμα με ελεγχόμενες και επιλεγμένες «εισαγωγές» όπως έκανε ο Καναδάς και μακροπρόθεσμα με δημογραφικές πολιτικές όπως εφάρμοσε η Γαλλία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– επιλέγουν την ίδια αδιέξοδη λύση: υπερφορολογούν, περικόπτουν και δυσκολεύουν την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα κατασκευάζοντας υπέρογκα χρέη που φροντίζουν, με τοκογλυφικά τρικ, να τα καταστήσουν ανείσπρακτα για να συγκαλύψουν την πραγματική έκταση και μορφή του προβλήματος.

Μάλιστα, η τωρινή κυβέρνηση πρόσθεσε και ένα νέο αφήγημα: τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τις εμφανίζει λες και αυτές έχουν κάποιο μαγικό ραβδάκι που πολλαπλασιάζει τα έσοδα με τις ίδιες εισφορές και λιγότερους πελάτες και αποσιωπά ότι το αντίτιμο αυτής της αλχημείας θα είναι η καταστροφή. Και εμείς στα χρόνια που έρχονται θα δούμε νέους νόμους, νέους «σωτήρες», που όμως δεν θα αποτρέψουν την κατάρρευση και αυτό επειδή αρνούνται να δουν το πραγματικό πρόβλημα.

* δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Απλά μαθήματα… απαξίωσης
Παρακολουθούμε μέρες τώρα τη στοχευμένη προσπάθεια απαξίωσης του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου με τη διατήρηση στην επικαιρότητα ενός πρακτικά ανύπαρκτου θέματος, με αφορμή τη διεκδίκηση πολύ υψηλής σύνταξης.
Απλά μαθήματα… απαξίωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκθεση Πισσαρίδη: και για κυρίως πιάτο... το ασφαλιστικό!
Στην έκθεση Πισσαρίδη γίνεται ευθεία αναφορά στη σχεδόν καθολική αναλογικότητα των κύριων συντάξεων με τρόπο που να είναι περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης.
Εκθεση Πισσαρίδη: και για κυρίως πιάτο... το ασφαλιστικό!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΣτΕ, οι Θερμοπύλες και το τέλος της κατηφόρας
Δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» και η κυβένρηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, ακόμα μια...
Το ΣτΕ, οι Θερμοπύλες και το τέλος της κατηφόρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδεοληπτική μεταρρύθμιση η εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης στην επικουρική ασφάλιση
Τι διακηρύσσει ο επίδοξος μεταρρυθμιστής; Οτι με την κεφαλαιοποίηση θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Κοινώς και κυνικώς, οι νέοι θα παύσουν «να πληρώνουν τους γέρους».
Ιδεοληπτική μεταρρύθμιση η εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης στην επικουρική ασφάλιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση σαλτιμπάγκων που με πρόσχημα την πανδημία καταργεί κάθε έννοια δικαίου
Η αντεργατική πολιτική και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζονται με τις διατάξεις που έφερε επειγόντως η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της  Βουλής την περασμένη Παρασκευή,  με το νομοσχέδιο του Υπουργείου...
Κυβέρνηση σαλτιμπάγκων που με πρόσχημα την πανδημία καταργεί κάθε έννοια δικαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας