Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στεγανοποίηση» στον Εβρο

Το φυλάκιο κλειστό, οι πρόσφυγες/μετανάστες στην ουδέτερη ζώνη...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στεγανοποίηση» στον Εβρο

  • A-
  • A+
Πρώτη εφαρμογή του δόγματος αποτροπής με αφορμή παρουσία του καραβανιού που προφανώς είχε λάθος ενημέρωση για τις προϋποθέσεις εισόδου. Οι αρχές έκλεισαν το φυλάκιο, αφήνοντάς τους σε ουδέτερο έδαφος (όπως και κάποιους Ελληνες ταξιδιώτες), η δε αστυνομία τούς... περιποιήθηκε μερικώς. Στην περιοχή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης για τον συντονισμό των διαδικασιών αποτροπής, ενώ έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ...

Αλλη μια κινητοποίηση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των αυστηρότερων ελέγχων στα χερσαία σύνορα στον Εβρο, που βέβαια έχουν εξαγγελθεί από καιρό, προκαλεί η εμφάνιση ομάδας 300-500 προσφύγων και μεταναστών, χθες το πρωί, στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές του Εβρου, που οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του φυλακίου, ενώ έγινε γνωστό πως μεταφέρονται στα σύνορα εννέα διμοιρίες ΜΑΤ από όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Η μαζική εμφάνιση προσφύγων στο φυλάκιο στις Καστανιές είναι τελείως ασυνήθιστη, αν όχι πρωτοφανής, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στα επίσημα συνοριακά φυλάκια ούτε μπορούν να ζητήσουν άσυλο, εξ ου και προτιμούν άλλα περάσματα, που δεν φυλάσσονται σε μόνιμη βάση. Μάλιστα, την πορεία μικροομάδων προσφύγων από την Αδριανούπολη προς τον Εβρο την κατέγραφαν χθες και προχθές τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθώντας τους πρόσφυγες από τον αέρα με ντρόουν.

Τα ρεπορτάζ συνέδεαν τις ομάδες αυτές με τις τελευταίες συγκρούσεις στο Ιντλίμπ της Συρίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προέρχονται από εκεί οι πρόσφυγες, κάτι που ωστόσο αμφισβητείται, καθώς η Τουρκία έχει κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες του Ιντλίμπ. Τα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων εστίαζαν εξάλλου στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ότι η Τουρκία θα αναστείλει τον έλεγχο της ροής των προσφύγων από την τουρκική ενδοχώρα στον Εβρο και στα παράλια, όπου μάλιστα μεταφέρονται με δωρεάν λεωφορεία, όπως λένε.

Αλλες πληροφορίες από τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για μαζική προσπάθεια προσφύγων να περάσουν τον Εβρο από άλλα σημεία. Ωστόσο, πληροφορίες από ελληνικές αρχές χαρακτήριζαν την κατάσταση στον νότιο Εβρο ήσυχη, ενώ ησυχία επικρατούσε και το μεσημέρι στις Καστανιές, όπου υπήρξαν μικροεντάσεις το πρωί.

«Προκαλεί η Τουρκία»

Η εμφάνιση της ομάδας στις Καστανιές οδήγησε στο κλείσιμο του συνοριακού φυλακίου, αφήνοντας στην ουδέτερη ζώνη τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμαρτύρονταν, καθώς φαίνεται πως είχαν ενημερωθεί, άγνωστο από ποιον, ότι μπορούσαν να περάσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Στην ουδέτερη ζώνη παρέμεναν και Ελληνες που είχαν επισκεφθεί την Αδριανούπολη και επέστρεφαν στο σπίτι τους, αλλά αναγκαστικά θα έπρεπε να περάσουν από το συνοριακό φυλάκιο στους Κήπους, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό.

Στην περιοχή βρέθηκε, χθες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες για την αποτροπή των προσφύγων και την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, όπως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε: «Είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας. Αυστηροποιούμε τα μέτρα φύλαξης των συνόρων, σκληραίνουμε τη στάση μας».

Πρόσφατα, βέβαια, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ενίσχυση της δύναμης των συνοροφυλάκων, ενώ την περιοχή είχε επισκεφτεί πριν από λίγο καιρό και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, για να ελέγξει την κατάσταση του φράχτη και να προχωρήσει σε επισκευές, όπως και για να συντονίσει την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.

Αλλωστε, το δόγμα της αποτροπής στα σύνορα αποτελεί κεντρικό πυλώνα των κυβερνητικών εξαγγελιών στο προσφυγικό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να επικαλεστεί τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, για να δικαιολογήσει την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων αποτροπής «για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση», επικαλούμενος κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη απειλής για τη δημόσια υγεία, χωρίς όμως να εφαρμόσει ανάλογα μέτρα στα σύνορα με την Ε.Ε., εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός, στη γειτονική Ιταλία.

Αερολογίες...

Υπέρ της αναχαίτισης των ροών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα τάχθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ., Αγγελος Συρίγος (ΘΕΜΑ 104,8). «Τα πλοία μας θα εμποδίζουν να πλησιάσει κάποιος. Θα εμποδίζουν ένα πλοίο να πλησιάσει τις ακτές». Σημείωσε βέβαια ότι, σε περίπτωση που πέσει κάποιος στο νερό, είναι υποχρεωμένο το Λιμενικό να κάνει επιχείρηση διάσωσης. Εκανε μάλιστα και πρόβλεψη, βασισμένος στο δόγμα του αποτρεπτικού παράγοντα: «Οταν ο άλλος ξέρει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος, δεν θα δώσει 2.500 – 3.000 ευρώ στον λαθροδιακινητή για να περάσει.

Η οικογένεια με τα παιδιά δεν θα ανέβει πάνω στη βάρκα για να περάσουν, εάν ξέρει ο άλλος ότι τα παιδιά του θα πέσουν μέσα στο νερό», είπε. Το γεγονός ότι η ροή των προσφύγων και μεταναστών αυξανόταν στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο όσο αυξάνονταν τα ναυάγια και οι θάνατοι δείχνει, βέβαια, ότι το σχετικό δόγμα αποτελεί μάλλον αερολογία, παρά πατά σε κάποια πραγματικότητα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι...
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι παίζουν με την προσφυγική ροή στον Εβρο;
Τα πραγματικά στοιχεία διαψεύδουν ότι υπάρχει μαζική προσφυγική και μεταναστευτική ροή. Από την κατασκευή του φράχτη του 2012, η ροή στον Εβρο μειώθηκε δραματικά και οι πρόσφυγες στράφηκαν στο ανατολικό...
Ποιοι παίζουν με την προσφυγική ροή στον Εβρο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανθρωπιά γκρεμίζει τους φράχτες
Η αποφασιστικότητα χιλιάδων Σύρων προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο, αντί να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο με τις βάρκες, αναδεικνύει...
Η ανθρωπιά γκρεμίζει τους φράχτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρυσοχοϊδης, ο φονεύς του δράκου του Πολυτεχνείου;
Ακόμα και οι απαγορευμένες πορείες κάποτε γράφουν ιστορία. Όπως συνέβη με την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 21 Απριλίου 1963, την οργανωμένη από τον νεοσύστατο Σύνδεσμο για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό...
Χρυσοχοϊδης, ο φονεύς του δράκου του Πολυτεχνείου;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο γύρος της έντασης
Επί τρεις και πλέον μήνες ο Ερντογάν αναζωπυρώνει συγκρούσεις και ανεβάζει εντάσεις στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου στα περισσότερα από τα μέτωπα εκτός συνόρων στα οποία εμπλέκεται με την παρουσία της η Τουρκία.
Ο γύρος της έντασης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κενή ρητορική περί της «ασπίδας της Ευρώπης»
Στην κορύφωση της μίνι προσφυγικής κρίσης του Εβρου στις αρχές του έτους, μια σύντομη επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. -των προέδρων του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου- είχε...
Η κενή ρητορική περί της «ασπίδας της Ευρώπης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας