• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.2°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 11.4°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.4°C
  4 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δικονομική διαδικασία είναι μονόδρομος

 • A-
 • A+

Ο λόγος, για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην «υπόθεση NOVARTIS» και την εντόνως θορυβώδη δημοσία εμπλοκή που ανέκυψε, με αφορμή την κλήτευσή τους στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οι εργασίες της οποίας ευρίσκονται εν εξελίξει.

Και ναι μεν υποστηρίζεται και προβάλλεται ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπεισέλθουν, αδιακρίτως, πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικά κριτήρια, οσάκις βουλευτές κομμάτων καλούνται συγκυριακώς να επιτελέσουν και Εισαγγελικά καθήκοντα, πλην όμως και αν αυτό ήθελε συμβεί, οι εφαρμοζόμενες και στις περιπτώσεις αυτές δικονομικές διατάξεις δεν υπακούουν παρά μόνο σε νομικά κριτήρια.

Ετσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση και με αποκλειστικώς νομική προσέγγιση των σχετικών προνοιών του νόμου, η ειδική προανακριτική επιτροπή της Βουλής δικαιούται να εξετάσει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, η εξέταση όμως για να είναι σύννομη δεν ημπορεί παρά να γίνει κατά τις διαγορεύσεις της Υ.Α. 429|2018, με πρωταρχικό και βασικό μέλημα τη μη διακινδύνευση αποκάλυψης της ταυτότητας αυτών.

Το «δεν θα θέσουν οι μάρτυρες τους όρους εξετάσεώς τους», που φέρεται, κατά την ειδησεογραφική επικαιρότητα, ως δηλούμενο, πάσχει και νομικώς δεν είναι απολύτως ορθό.

Αντιθέτως, νομικώς βέβαιον είναι ότι δεν δύναται να θέσει ο εξετάζων (πλην του δικαστηρίου) τους διαδικαστικούς όρους εξέτασης προστατευομένου μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος.

Κατά το άρθρο 7 της Υ.Α. 429|2018, υπό τον τίτλο «Διαδικασία παραπόνων - αντιρρήσεων» το ενταγμένο σε πρόγραμμα προστασίας πρόσωπο, για οποιοδήποτε παράπονο ή αντίρρηση έχει σχετικά με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, υποχρεούται να απευθύνεται αποκλειστικά στον αρμόδιο εισαγγελέα, προς διασφάλιση της μυστικότητας των ενεργειών, ο οποίος θα κρίνει και θα αποφασίζει επ’ αυτών.

Εχει συνεπώς αναγνωριζόμενο υπό του νόμου δικαίωμα να έχει άποψη ο προστατευόμενος μάρτυς που καλείται, όπως εν προκειμένω, να εξετασθεί ως μάρτυς ενώπιον κάποιας Αρχής, εφ’ όσον ο τρόπος της εξέτασής του σχετίζεται και άπτεται άμεσα προς το πρόγραμμα προστασίας υπό το οποίο διατελεί.

Σημειώνεται ότι ως πρόγραμμα προστασίας νοείται η λήψη μέτρων προστασίας, από τα αναφερόμενα στο άρθρο 9 του Ν. 2928/2001, ενώ στα μέτρα αυτά συγκαταλέγεται και η κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης.

Βεβαίως και δεν προσφέρεται για νομική ανάλυση το παρόν άρθρο. Κατά κοινή πάντως παραδοχή CONDICIO SINE QUA NON της δικονομικής νομιμότητας συνιστά η αρμοδιότητα του εκάστοτε ενεργούντος και στο ζήτημα για το οποίο γίνεται λόγος, τελικώς, αρμόδια να κρίνει και να αποφασίσει είναι η Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως αυτή συγκροτείται και δομείται σύμφωνα με τον νόμο.

Ουδείς αμφισβητεί ότι νομικώς η ειδική προανακριτική επιτροπή της Βουλής εκτελεί χρέη εισαγγελέως Πρωτοδικών.

Δεν μπορεί, όμως, στο δικονομικό μας σύστημα ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών να ασκήσει καθήκοντα και αρμοδιότητες Εισαγγελίας Αρείου Πάγου (επόπτης Εισαγγελέως Διαφθοράς) και Εισαγγελίας Εφετών (Εισαγγελέας Διαφθοράς).

Η ομαλή περαιτέρω εξέλιξη της όλης διαδικασίας συνιστά μονοδρομικής φύσεως θεσμική αναγκαιότητα. Και αυτό το εγγυάται μόνο η τήρηση της δικονομικής νομιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν δύναται να αμφισβητούνται, έστω εμμέσως και ακουσίως, η συντεταγμένη Δικαιοσύνη και οι ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί.

* αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εν αναμονή της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών
Αποτελεί αναντίρρητο γεγονός η υπαγωγή της υπόθεσης Novartis στο πλαίσιο της αποκλειστικής και εξαιρετικής αρμοδιότητας του εισαγγελέα Διαφθοράς και εφαρμογής της διαδικασίας του 4022/2011.
Εν αναμονή της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τυχαίο; Δεν νομίζω…
Στην Ευρώπη οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος βραβεύονται. Στη σημερινή Ελλάδα, τους αποκαλούν «κουκουλοφόρους», λοιδορούνται και απειλούνται με διώξεις και… γδάρσιμο από κυβερνητικά στελέχη.
Τυχαίο; Δεν νομίζω…
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Novartis, η αποζημίωση και οι εγκληματίες του «λευκού κολάρου»
Ο ελληνικός λαός και η Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να τις ανεχθούν. Θα αντιδράσουν οπωσδήποτε. Είναι εμφανές ότι υφίσταται πλέον σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα μας, που απαιτεί μια μεγάλη δημοκρατική...
H Novartis, η αποζημίωση και οι εγκληματίες του «λευκού κολάρου»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι εισαγγελείς στην πυρά;
Στα χέρια του Ε. Ιωαννίδη το πόρισμα των αρεοπαγιτών Σοφουλάκη και Ζαχαρή για τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς
Οι εισαγγελείς στην πυρά;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Πλήρης τεκμηρίωση του σκανδάλου Novartis»
Τις παράνομες υπερτιμολογήσεις δεκάδων φαρμάκων της Novartis, που βρίσκονται στην καρδιά του σκανδάλου, επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο μάρτυρας Νίκος Μανίας, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ....
ΣΥΡΙΖΑ: «Πλήρης τεκμηρίωση του σκανδάλου Novartis»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στα χέρια της Ελ. Τουλουπάκη παραμένει η υπόθεση της Novartis
Απορρίφθηκε στο σύνολο της από την Ολομέλεια εφετών η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για την ανάθεση της υπόθεσης Novartis σε ειδικό εφέτη  ανακριτή.
Στα χέρια της Ελ. Τουλουπάκη παραμένει η υπόθεση της Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας