Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπέρνουν φόβο, θερίζουν αντιστάσεις…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπέρνουν φόβο, θερίζουν αντιστάσεις…

  • A-
  • A+
Για εμάς οι κοινωνικοί μας χώροι, οι σχολές μας, είναι κάτι παραπάνω από μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης στα χέρια του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων και των εταιρειών. Για εμάς, η εκπαίδευση είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό, δεν αγοράζεται και δεν ξεπουλιέται και καλύπτει κοινωνικές ανάγκες. Για εμάς το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που ζούμε, συζητάμε, οργανωνόμαστε, αντιστεκόμαστε, παλεύουμε.

Τους τελευταίους μήνες, έχουμε βιώσει τις βίαιες πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και της κρατικής καταστολής τόσο σε επίπεδα κοινωνίας αλλά ιδιαίτερα εντός του φοιτητικού κινήματος. Ειδικότερα, στην ΑΣΟΕΕ από την αρχή της χρονιάς φοιτητές και φοιτήτριες και εργαζόμενοι/ες του πανεπιστημίου έχουν πέσει ουκ ολίγες φορές θύματα κρατικής τρομοκρατίας.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν προχωρήσει σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε ώρες που στο πανεπιστήμιο διεξάγονταν κανονικά μαθήματα. Μετά το περιστατικό της 11/11/2019, που οι δυνάμεις της αστυνομίας μετέτρεψαν την ΑΣΟΕΕ σε εμπόλεμη ζώνη και έπνιξαν με χημικά τον κόσμο που ήταν εντός αλλά και εκτός αυτής, άλλο ένα περιστατικό κρατικής καταστολής και εφαρμογής της κατάργησης του ασύλου ήρθε να προστεθεί στα προηγούμενα.

Τη Δευτέρα 24/2/2020, γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού ντροπής, που φανερώνει την απολυταρχική διάθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και των σωμάτων «ασφαλείας». Ενοπλος αστυνομικός μπήκε εντός της ΑΣΟΕΕ και, αφού κάποιοι φοιτητές τού ζήτησαν να βγει από τον χώρο, αυτός άρχισε να τους σημαδεύει, απειλώντας πως θα πυροβολήσει. Λίγο αργότερα, μια διμοιρία των ΜΑΤ τον φυγάδευσε, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προκαλώντας τον πανικό των φοιτητών/τριών, αλλά και των εργαζομένων.

Την αμέσως επόμενη ημέρα (Τρίτη 25/2), με αφορμή συγκέντρωση ομάδας αναρχικών, δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας δράσης προχώρησαν σε χρήση χημικών και έπειτα έδιωξαν τους φοιτητές από το πανεπιστήμιο, εισβάλλοντας μέσα και κρατώντας έγκλειστους μέσα κάποιους φοιτητές/τριες, αλλά και εργαζόμενους/ες, οι οποίοι/ες απελευθερώθηκαν λίγες ώρες αργότερα από αλληλέγγυο κόσμο που συγκεντρώθηκε γύρω από το πανεπιστήμιο και τους απεγκλώβισε. Το όργιο καταστολής συνεχίστηκε μετά το τέλος της πορείας προς τη ΓΑΔΑ, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις εφάρμοσαν για άλλη μια φορά τις δολοφονικές τους τακτικές.

Θα ήταν λάθος να κάνουμε την ανάγνωση ότι τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι αποκρυστάλλωση μιας συνολικής κατασταλτικής πολιτικής και εμπέδωσης του δόγματος νόμος και τάξη.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., προκειμένου να εγκαθιδρύσει μια κανονικότητα πειθάρχησης και συμμόρφωσης σε όλες τις κοινωνικές δομές, ήδη προεκλογικά προσπαθούσε, πάντα με τη βοήθεια των αστικών συστημικών μίντια, να στήσει το δικό της αφήγημα, προκειμένου να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση για όλες τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της. Ξεκινώντας από το πανεπιστημιακό άσυλο, ύφανε την εικόνα ενός άντρου βίας και ανομίας που αποτελεί τη βασική αιτία των παθογενειών του δημόσιου πανεπιστημίου και αναχρονιστικό θεσμό, ποινικοποιώντας με αυτό τον τρόπο την έννοια του ασύλου. Η Ν.Δ., έχοντας καταφέρει να κυριαρχήσει η αφήγησή της περί ασύλου, προχώρησε και στη θεσμική κατάργησή του, σε μια νεκρή για τους φοιτητικούς συλλόγους περίοδο.

Λίγους μήνες μετά, είναι ολοένα και πιο φανερή η πραγματική στόχευση της Ν.Δ. Το άσυλο δεν αποτελούσε τροχοπέδη για την υγιή και ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία, αλλά για τη νεοφιλελεύθερη επέλαση στον χώρο του δημόσιου πανεπιστημίου. Στην πραγματικότητα, και όπως και στελέχη της έχουν κατά καιρούς δηλώσει, το άσυλο εμπόδιζε την εφαρμογή των κυβερνητικών νομοσχεδίων για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με εκείνα των κολεγίων, το όριο φοίτησης, η είσοδος επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο, η εξάρτηση της έρευνας και των προγραμμάτων σπουδών από τις ανάγκες της αγοράς, οι νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των ΑΕΙ, από την οποία θα εξαρτάται και η χρηματοδότησή τους, η διάλυση του δημόσιου, δωρεάν και προσβάσιμου σε όλους πανεπιστημίου, ήταν ο τελικός στόχος. Κατ’ επέκταση, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου για λίγους, με την ταξικότητα να εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς τα πληττόμενα ταξικά κομμάτια θα αποκλείονται.

Μέσα από την κατάργηση του ασύλου, την υποβάθμιση και αποδόμηση του δημόσιου/δωρεάν πανεπιστημίου, την ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων που εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και των οργάνων και δομών των φοιτητικών συλλόγων και συμπληρωματικά με την εντεινόμενη αστυνομική βία και καταστολή, η Ν.Δ. προσπαθεί να κάμψει οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται, διαφοροποιείται, εναντιώνεται.

Ολα αυτά με τη βοήθεια των ΜΜΕ που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τους αγωνιζόμενους/ες φοιτητές/τριες ως «επικίνδυνους τρομοκράτες» και τις σχολές μας ως άβατα, καλύπτοντας έτσι τη χυδαία επίθεση του κράτους καταστολής στα αγωνιζόμενα υποκείμενα. Αλήθεια, το σύγχρονου τύπου ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, είναι ένα πανεπιστήμιο αστυνομοκρατούμενο;

Κόντρα στη δυστοπία τους, το πανεπιστήμιο των αναγκών μας! Για εμάς οι κοινωνικοί μας χώροι, οι σχολές μας, είναι κάτι παραπάνω από μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης στα χέρια του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων και των εταιρειών. Για εμάς, η εκπαίδευση είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό, δεν αγοράζεται και δεν ξεπουλιέται και καλύπτει κοινωνικές ανάγκες.

Για εμάς το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που ζούμε, συζητάμε, οργανωνόμαστε, αντιστεκόμαστε, παλεύουμε. Ενας χώρος που μόνο αστυνομοκρατούμενος δεν πρέπει να είναι. Ενας χώρος χωρίς ταξικούς, έμφυλους, φυλετικούς κ.ά. περιορισμούς. Τέλος, για εμάς το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που ανθίζουν οι πιο ριζοσπαστικές, συγκρουσιακές και όμορφες ιδέες. Και αν αυτοί προσπαθούν να μας θάψουν, δεν ξέρουν ότι είμαστε σπόροι!

* (φοιτητής ΟΠΑ) - ** (φοιτήτρια Νομικής Αθήνας), συμμετεχόντων στην Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.)

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελληνική κοινωνία υπό επιτήρηση
Στόχος της δεξιάς πολιτικής ως αστυνομίας δεν είναι η περιφρούρηση του Πανεπιστημίου, αλλά η μετατροπή της δημόσιας πολιτικής σε κρατική βία. Αναφέρω και ένα άλλο περιστατικό κρατικής βίας και αυτό είναι το...
Η ελληνική κοινωνία υπό επιτήρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
Συζητήσεις επί συζητήσεων για το ζήτημα του ασύλου θέτουν στο επίκεντρο τόσο τη σημασία του όσο και τη χρησιμότητα ή μη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το άσυλο των επιστημών
Το θέμα δεν είναι το ίδιο το άσυλο, αλλά η διαχείριση της γνώσης των νέων και η χρήση των πανεπιστημίων προς όφελος μικρών κοινωνικών ομάδων και των συμφερόντων τους. Δείτε λίγο αυτό το κρυφό προγραμματάκι της...
Το άσυλο των επιστημών
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μας κατακρίνουν υπερασπιστές των μνημονίων, μάλλον δίκιο έχουμε»
Οι «Φοιτητές Ενάντια στην Εξεταστική» απαντούν στον Γιάννη Πρετεντέρη και σε σχόλιό του για το αίτημα να μην πραγματοποιηθούν οι εξεταστικές στα πανεπιστήμια.
«Μας κατακρίνουν υπερασπιστές των μνημονίων, μάλλον δίκιο έχουμε»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φοιτητές διεκδικούν την κατοχύρωση των μαθημάτων χωρίς εξετάσεις
Πριν από μία εβδομάδα κληθήκαμε να επιστρέψουμε σε εργαστήρια και κλινικές ύστερα από δυόμισι μήνες καραντίνας. Ο αναβρασμός και το άγχος που κυριεύει εμάς τους φοιτητές υποδεικνύουν ότι έρχεται η σκληρότερη...
Φοιτητές διεκδικούν την κατοχύρωση των μαθημάτων χωρίς εξετάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζητείται ελπίς
Η διαγόμενη περίοδος θα μπορούσε δίχως άλλο να περιληφθεί αυτοτελώς στην ομώνυμη με τον τίτλο συλλογή διηγημάτων του Αντώνη Σαμαράκη.
Ζητείται ελπίς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας