Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος

  • A-
  • A+
Το συνέδριο της ΓΣΕΕ που επιχειρείται να πραγματοποιηθεί είναι προϊόν βαθιάς κρίσης και γι’ αυτό δεν μπορεί να παραγάγει θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Παρ’ όλ’ αυτά, το να μείνει ακέφαλη η ΓΣΕΕ σε περίοδο νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης είναι πολιτικά λάθος. Για να βγει από την κρίση το σ.κ., απαιτείται η υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη, που θα προβλέπει τη διενέργεια εκλογικού και οργανωτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ σε έναν χρόνο.

Για τους εργαζόμενους, η έναρξη των μνημονίων σήμανε τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών τους και αυτές οι συνθήκες παρέμειναν μέχρι τη λήξη των μνημονίων, τον Αύγουστο 2018. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο ξήλωσε όλα τα μέτρα με φιλεργατικό πρόσημο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά φτάνει στο σημείο να προτείνει βαθιές αλλαγές στον πυρήνα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Αν αθροίσουμε την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, την καταστολή σε βάρος της νεολαίας, τη ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων και όλων των αδύναμων ομάδων, ολοκληρώνεται το παζλ που συγκροτεί η σύνθεση νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς που εκφράζει αυτή η κυβέρνηση.

Οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος (σ.κ.) δυστυχώς παραμένουν αμέτοχες και αδρανείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, αντιστάσεις αναπτύχθηκαν από τα συνδικάτα τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να συνδέσουν το επιμέρους συνδικαλιστικό με το γενικότερο πολιτικό και χωρίς την εμπλοκή της ηγεσίας του σ.κ. Προέκυψαν, όμως, επειδή εκφράζουν την κινητικότητα που υπάρχει στη βάση των συνδικάτων. Τέτοιοι αγώνες αναπτύχθηκαν σε ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Τράπεζα Πειραιώς, ΛΑΡΚΟ, Ταχυμεταφορές, Λιπάσματα Καβάλας κτλ.

Η ανασυγκρότηση του σ.κ. μπορεί να πραγματοποιηθεί συνθέτοντας τα διαφορετικά επίπεδα των εργαζομένων απέναντι σε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού, με κατεύθυνση τη στήριξη των ήδη υπαρκτών σωματείων που κινούνται σε κλάδους όπως οι ταχυμεταφορές, ο επισιτισμός, οι εργολαβικοί σε τράπεζες, σε ενέργεια, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών κ.ά. Αλλά και με το χτίσιμο νέων σωματείων σε κλάδους που δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση και όπου κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, σε ένα πλαίσιο δράσης που θα απαντάει στις απολύσεις, στην αύξηση των ελαστικών σχέσεων και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια ανασυγκρότησης, πρέπει να κατανοήσουμε την κατάσταση στην κορυφή της ΓΣΕΕ ως μια σύγκρουση για τον έλεγχο των μηχανισμών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ & ΠΑΜΕ) μέχρις εσχάτων. Είναι άγονο δίπολο που επιχειρεί να δραπετεύσει από τα πραγματικά επίδικα που βιώνει η εργατική τάξη. Προς το παρόν, μοναδικό αποτέλεσμα είναι η διάλυση των συνεδρίων της ΓΣΕΕ και ο διορισμός προσωρινών διοικήσεων σε μια σειρά Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

Απ’ τη μια μεριά, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ υπερθεματίζουν ως εκπρόσωποι του «ακομμάτιστου» πλέον συνδικαλισμού, κρατώντας αποστάσεις από τα κόμματα προέλευσής τους, αλλά κινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο για ρουσφέτια. Από την άλλη μεριά, ο κομματικός στρατός του ΠΑΜΕ, εγκλωβισμένος σε δράσεις κομματικά ελεγχόμενες, υλοποιεί ένα σχέδιο που δεν καταλήγει ποτέ σε απτές νίκες για τους εργαζόμενους, με έναν διαρκή μαξιμαλισμό που αποφεύγει να αναδείξει άμεσα και μεταβατικά αιτήματα.

Και οι δύο εκφραστές αυτού του άγονου δίπολου στις ηγεσίες των συνδικάτων επί της ουσίας αδιαφορούν αν θα υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις. Το πραγματικό δίπολο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα συνδικάτα, είναι από τη μια όλοι όσοι, αν και από διαφορετικές αφετηρίες, θέλουμε τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων άμεσα, και από την άλλη όσοι δεν το θέλουν αυτό, εξαιτίας είτε του εργοδοτισμού - κυβερνητισμού τους, είτε επειδή το αναβάλουν για την εποχή... του σοσιαλισμού.

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ που επιχειρείται να πραγματοποιηθεί είναι προϊόν βαθιάς κρίσης και γι’ αυτό δεν μπορεί να παραγάγει θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά, το να μείνει ακέφαλη η ΓΣΕΕ σε περίοδο νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης είναι πολιτικά λάθος. Για να βγει από την κρίση το σ.κ., απαιτείται η υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη, που θα προβλέπει τη διενέργεια εκλογικού και οργανωτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ σε έναν χρόνο.

Είναι αναγκαία η πολιτική απόφαση των παρατάξεων για διενέργεια συνεδρίων σε όλα τα εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής για εκλογές σύμφωνα με τον ν. 1264/82, χωρίς τη συμμετοχή νόθων, τραμπούκων και αστυνομίας, έτσι ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί και να δοθεί σαφές μήνυμα επανεκκίνησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Τέλος, απαιτείται πολιτική συμφωνία και σχέδιο δράσης σε τρία επίδικα: την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση των ελαστικών μορφών εργασίας και της αδήλωτης εργασίας.

Στόχοι μας για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του κινήματος είναι:

● Επαναπροσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος με όρους ταξικούς. Να γίνει ξεκάθαρο ότι τα συνδικάτα παλεύουν ΜΕ τους εργαζόμενους, ΓΙΑ τους εργαζόμενους. Κυβέρνηση και εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν απέναντί τους έναν δεκτικό συνομιλητή, αλλά ένα κίνημα που μπορεί να αγωνιστεί και να επιβάλει.

● Επαναθεμελίωση του αξιακού πλαισίου, με κυρίαρχες τις έννοιες της ενότητας στη δράση, της ισότητας, της αλληλεγγύης στους κοινωνικά αποκλεισμένους και της αγωνιστικής αλληλεγγύης σε εργαζόμενους που κινητοποιούνται.

● Μαζικοποίηση των συνδικάτων και αντιπροσώπευση όλης της εργατικής τάξης. Απαιτείται άμεσα σχέδιο για την ένταξη στους συνδικαλιστικούς θεσμούς της τεράστιας πλειοψηφίας του εργατικού δυναμικού, που σήμερα βρίσκεται εκτός. Γυναίκες, εργαζόμενοι σε επισφάλεια, μετανάστες, να αποτελέσουν το βασικό κορμό της διεύρυνσης των συνδικάτων.

● Οργάνωση των ανέργων. Η αγωνία επιβίωσης, το αίσθημα απογοήτευσης και η απαξίωση από τη χρόνια ανεργία πρέπει να αντικατασταθούν από έναν κοινό αγώνα εργαζομένων και ανέργων για το δικαίωμα στη δουλειά.

● Εμφαση στην αλληλεγγύη των γενεών. Βασική προτεραιότητα για τα συνδικάτα πρέπει να γίνει η ορμητική ένταξη των νέων σε αυτά, ώστε οι ίδιοι να πρωταγωνιστήσουν στη μάχη ενάντια στις διακρίσεις που υφίστανται.

● Ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας με θεσμούς βάσης. Απαιτείται η θεμελίωση εκ νέου της δημοκρατικής λειτουργίας στο εσωτερικό των συνδικάτων. Με διαδικασίες που θα βασίζονται στη συμμετοχή των εργαζομένων, με διαφάνεια στη διαχείριση και τις αποφάσεις, με ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα ζητήματα.

* Μέλος Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Αθήνας
** Οργανωτικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δύο όψεις της παρακμής στη ΓΣΕΕ
Δημοσιεύτηκαν στην «Εφ.Συν.» οι απόψεις όλων σχεδόν των βασικών παραγόντων της ΓΣΕΕ σχετικά με το συνέδριό της. Στις τρεις από αυτές φάνηκε ανάγλυφα η υλική και ιδεολογική βάση της παρακμής της.
Οι δύο όψεις της παρακμής στη ΓΣΕΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ δίνει τα ρέστα της για να επιβάλει την εργοδοσία μέσα στα συνδικάτα
Η απαξιωμένη στα μάτια των εργαζομένων πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αυτή την περίοδο παίζει τα ρέστα της και προσπαθεί με μαφιόζικες μεθόδους να επιβάλει με τη βία την παρουσία εργοδοτών νόθων αντιπροσώπων μέσα στα...
Η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ δίνει τα ρέστα της για να επιβάλει την εργοδοσία μέσα στα συνδικάτα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάχες μηχανισμών και αδιαφανείς διαδικασίες σε άδειες αίθουσες
Ο πολύπαθος σήμερα κόσμος της εργασίας, στη συντριπτική του πλειοψηφία, αδιαφορεί για τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, αν δεν την αγνοεί. Είναι λυπηρή η διαπίστωση, αλλά και εξηγήσιμη.
Μάχες μηχανισμών και αδιαφανείς διαδικασίες σε άδειες αίθουσες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα διεξαχθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζομένους και τα προβλήματά τους. Από αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό για τη ζωή τους...
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
100 χρόνια από την απεργία στα Μεταλλεία της Σερίφου
Η Σέριφος είχε μεταλλευτική δραστηριότητα από τα αρχαία χρόνια. Ακμασε στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, όταν ξεκίνησε η συστηματική εξόρυξη μετάλλων και εγκαταστάθηκαν εταιρείες που εκμεταλλεύονταν...
100 χρόνια από την απεργία στα Μεταλλεία της Σερίφου
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»
«Ο συνδικαλισμός κουβαλάει βαρίδια. Εχει λερωθεί πολύ από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων που χρόνια τώρα δεν στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων αλλά δρουν ως Δούρειος Ιππος των εργοδοτών. Στην περίπτωση...
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας