Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βάλλεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάλλεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

  • A-
  • A+

Το «σχέδιο νόμου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν είναι απλά αντίθετο στο άρθρο 11 του Συντάγματος περί προστασίας του δικαιώματος του συνέρχεσθαι· οι περιορισμοί που επιβάλλει στην ελευθερία της συνάθροισης, παραβιάζουν σε τέτοιο βαθμό την αρχή της αναλογικότητας, ώστε να μπορεί πλέον κανείς να μιλήσει, χωρίς ενδοιασμό, για σαφή απόπειρα περιστολής δημοκρατικών ελευθεριών, σοβαρότερη μάλιστα ακόμη και από εκείνη του αλήστου μνήμης ν.δ. 794/1971.

Περιεχόμενο της ελευθερίας της συνάθροισης είναι η ελευθερία οργάνωσης, διεξαγωγής, διεύθυνσης και προπάντων συμμετοχής σε μια οποιαδήποτε συνάθροιση χωρίς δυσμενείς συνέπειες. Με την ελευθερία αυτή δεν μπορεί να είναι συμβατή οποιαδήποτε έννοια άδειας, έγκρισης ή εγγυοδοσίας. Για τον λόγο αυτό, αντίθετη προς τον πυρήνα του σχετικού δικαιώματος είναι και οποιαδήποτε απαίτηση προηγούμενης αναγγελίας των συναθροίσεων, όπως αυτή που επιχειρεί να εισαγάγει το σ/ν. Η δυνατότητα απαγόρευσης υπαίθριων συναθροίσεων με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, εάν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή σοβαρή διατάραξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής, που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 11 του Συντάγματος, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναβιβάζεται σε υποχρέωση προαναγγελίας των συναθροίσεων.

Με τη σχετική πρόβλεψη περί υποχρέωσης προηγούμενης γνωστοποίησης της συνάθροισης από τους διοργανωτές, εισάγεται ένας πρόσθετος (πολύ σοβαρός) περιορισμός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που, σε κάθε περίπτωση, υπερβαίνει κάθε έννοια αναλογικότητας, αφού καμιά προαναγγελία ή γνωστοποίηση μελλοντικής συνάθροισης δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αναγκαίο, αλλά ούτε και πρόσφορο μέσο, για την αποτροπή των κινδύνων που αναφέρονται στην ως άνω συνταγματική διάταξη.

Με το σ/ν τίθενται, κατ’ ουσίαν, εκτός νόμου οι δημόσιες συναθροίσεις που δεν οργανώνονται από συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων. Συγκεντρώσεις, δηλαδή, που οργανώνονται χωρίς προηγούμενη πρόσκληση από κάποιο πολιτικό κόμμα ή οργάνωση (όπως λ.χ. οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων») ή που οργανώνονται από πολίτες που δεν έχουν ή δεν επιθυμούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή οργανωμένης εκπροσώπησης -ή ιεραρχίας- παύουν, σύμφωνα με το σ/ν, να απολαύουν της προστασίας του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτές θα καλούνται από την αστυνομία, σε κάθε περίπτωση, να ορίσουν «οργανωτή». Αλλά ακόμα και για τις συγκεντρώσεις κομμάτων, οργανώσεων ή φορέων εισάγονται τόσοι και τέτοιας μορφής περιορισμοί, πέρα από την ίδια την προϋπόθεση γνωστοποίησης (όπως λ.χ. η υποχρέωση ορισμού επαρκούς αριθμού προσώπων για την περιφρούρηση, ακόμα και σε μια συγκέντρωση με πολλές χιλιάδες κόσμου) που ουσιαστικά καθιστούν την πλήρη «συμμόρφωση» απαγορευτική.

Το γεγονός ότι, σύμφωνα με το σ/ν, επιτρέπεται η διάλυση συγκέντρωσης ακόμη και αν συμμετέχοντες (χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός ή η σχέση τους με τους διοργανωτές) δεν συμμορφώνονται προς επιβληθέντες περιορισμούς, αφήνει ανοιχτό το πεδίο σε κάθε μορφής προβοκατόρικες επιθέσεις με σκοπό τη διάλυση συγκεντρώσεων.

Η προσωρινή δικαστική προστασία κατά απόφασης απαγόρευσης συγκεντρώσεων ανατίθεται στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευχέρεια έγκαιρης και λυσιτελούς πρόσβασης των οργανωτών), ενώ η οριστική δικαστική προστασία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, χωρίς τη δυνατότητα άσκησης ένδικου μέσου.

Η εισαγωγή ιδιώνυμων ποινικών αδικημάτων για τους συμμετέχοντες σε συγκεντρώσεις που δεν πληρούν τις αντισυνταγματικές προϋποθέσεις που θέτει το σ/ν και η πρόβλεψη αντικειμενικής αστικής ευθύνης των οργανωτών για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ιδιοκτησίας τους, δεν είναι μόνο αδιανόητες για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και για τον νομικό μας πολιτισμό, αλλά συγκροτούν μια ευθεία απειλή κατά κάθε συλλογικής πολιτικής δράσης, που αφήνεται έκθετη σε βαρύτατες συνέπειες, έναντι είτε της αβελτηρίας -αντικειμενικής ή υπαίτιας- της αστυνομίας είτε και κάθε λογής προβοκάτορα.

*Δικηγόρος, εργατολόγος, νομικός εκπρόσωπος σε υποθέσεις συνδικάτων και σωματείων

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που θα κουρελιαστεί στην πράξη
Τι το πραγματικά διαφορετικό φέρνει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση και σχεδιάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα; Οχι πάντως τη δυνατότητα του κράτους να παρενοχλεί, να...
Ενα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που θα κουρελιαστεί στην πράξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών και αστυνομοκρατία η κυβέρνηση απέναντι στα ΑΕΙ
Τα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη επιδίδονται σε έναν θερμό εναγκαλισμό, για τη δημιουργία ενός επαίσχυντου Νομοσχεδίου που παραπέμπει σε άλλες εποχές, εν μέσω πανδημίας.
Με αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών και αστυνομοκρατία η κυβέρνηση απέναντι στα ΑΕΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
Εάν το σχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας ψηφιστεί και υλοποιηθεί, το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου προδιαγράφεται ζοφερό, κυρίως λόγω της μακροπρόθεσμης ζημίας που θα προκαλέσουν οι συνέπειες.
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο
Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κινείται σε μια λογική ακραίου αυταρχισμού και επιβολής πρωτοφανών αστυνομικών μέτρων για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα
Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας χρόνος νομοθέτησης της Ν.Δ. υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Το υπουργείο Παιδείας με τα νομοσχέδια που προτείνει την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Ενας χρόνος νομοθέτησης της Ν.Δ. υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας