Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρίσιμη για το μέλλον της χώρας η απογραφή 2021

Από την Γενική Απογραφή Πληθυσμού Κατοικιών το 2011

EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίσιμη για το μέλλον της χώρας η απογραφή 2021

 • A-
 • A+

Το 2021, εκτός από τους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι και έτος απογραφής του πληθυσμού (απογραφής από ’δώ κι εμπρός). Η απογραφή αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας δεδομένων: της επιδείνωσης της κρίσης του δημογραφικού μας προβλήματος και των όσων υπέστη ο λαός και η χώρα τη δεκαετία 2011-2020.

Στο άρθρο αυτό, αφού επισημάνω τα λάθη που έγιναν στην απογραφή του 2011, θα παραθέσω ορισμένες προτάσεις για την οργάνωση και το περιεχόμενο της απογραφής του 2021 (βλέπε σχετικά στον ιστότοπο https://manolisdrettakis.gr/ ένα αντίστοιχο άρθρο μου για την απογραφή του 2011 που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» 29.7.2010).

Το πρώτο μεγάλο λάθος της απογραφής του 2011 ήταν να διεξαχθεί μήνα Μάιο, έναν μήνα κατά τον οποίο μετακινείται σημαντικός αριθμός κατοίκων σε εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα να μη βρεθούν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και, ενδεχομένως, να μην απογραφούν. Η καλύτερη εποχή διεξαγωγής απογραφών είναι τα τέλη Μαρτίου και σε αυτήν έγιναν προηγούμενες απογραφές.

Στην απογραφή του 2011 πολυκατοικίες ολόκληρες δεν απογράφτηκαν και στην ύπαιθρο υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες δεν πήγαν απογραφείς σε κατοικίες. Επιπλέον, υπήρξαν προβλήματα στην προετοιμασία της απογραφής εκείνης και στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων της εξαιτίας των επιλογών της τότε ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ με αποτέλεσμα να υπάρξουν ερωτηματικά για την ακρίβειά της.

Ι. Προετοιμασία και οργάνωση της απογραφής

Εχοντας υπόψη τα όσα προαναφέρθηκαν, για την άρτια προετοιμασία και οργάνωση της απογραφής 2021 προτείνω να:

(α) διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου του 2021,

(β) δοθούν από τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για να προσληφθεί εγκαίρως ο αναγκαίος αριθμός απογραφέων και εποπτών και να εκπαιδευτεί από το έμπειρο προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ. Η οποιαδήποτε ανεπάρκειά τους θα στοιχίσει πανάκριβα στη χώρα,

(γ) εξασφαλιστεί το αναγκαίο τεχνικό και άλλο προσωπικό και ο υπολογιστικός εξοπλισμός για την καθολική (και όχι δειγματοληπτική) καταχώριση και επεξεργασία όλων των δελτίων απογραφής,

(δ) γίνει καμπάνια στον πληθυσμό για τη σημασία της απογραφής και παρότρυνσή του για τη συμμετοχή του σ’ αυτήν με ακριβή στοιχεία,

(ε) καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την, όσο είναι ανθρώπινα δυνατό, απογραφή όλων όσοι θα βρεθούν στη χώρα μας τις ημέρες της διεξαγωγής της και αποφυγή διπλο-απογραφής τους, και

(στ) δημοσιευτούν το συντομότερο δυνατό τα αποτελέσματά της (αφού γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος της ακρίβειάς τους).

ΙΙ. Το περιεχόμενο της απογραφής

Προκειμένου να έχουμε πληρέστερη εικόνα του πληθυσμού της χώρας μετά τα όσα συνέβησαν τη δεκαετία 2011-2020, στα δελτία απογραφής προτείνω σε όσους έχουν ξένη υπηκοότητα να τεθούν ερωτήματα για:

 • (α) τον χρόνο εισόδου τους στη χώρα,
 • (β) την υπηκοότητά τους,
 • (γ) αν έχει νομιμοποιηθεί και από πότε η παραμονή τους,
 • (γ) αν έχουν και πότε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα,
 • (δ) αν τα παιδιά τους γεννήθηκαν στην Ελλάδα,
 • (ε) αν πηγαίνουν ή πήγαν σχολείο και για πόσα χρόνια.

Ολες αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες από τη μια μεριά για να διαπιστωθεί το πόσοι ακριβώς είναι οι κάτοικοι της χώρας με ξένη υπηκοότητα, ποια είναι η νομική τους κατάσταση και αν τα παιδιά τους μετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, και από την άλλη για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και την ενσωμάτωσή τους στη χώρα.

Τόσο εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων των τριών Μνημονίων όσο και για γενικότερους λόγους, σε όλους όσοι θα απογραφούν πρέπει να τεθούν ερωτήματα σχετικά με το:

 • (α) αν έμειναν άνεργοι στη διάρκεια της κρίσης, βρήκαν δουλειά ή παραμένουν άνεργοι,
 • (β) ποιο είναι το εισόδημά τους και αν και πόσο μειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης,
 • (γ) αν, σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειας εισοδήματος, δέχονται βοήθεια,
 • (δ) αν τα παιδιά τους τελείωσαν το γυμνάσιο,
 • (ε) αν μέλη της οικογένειάς τους έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό, και
 • (στ) θρήσκευμά τους.

(Σημείωση: πρόβλημα δεν υπάρχει για τα παραπάνω δεδομένου του απορρήτου της απογραφής).

Από τις πληροφορίες αυτές θα προκύψει από τη μια μεριά ακριβέστερη «εικόνα» των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης σε σύγκριση με εκείνη που προκύπτει από δημοσκοπικές έρευνες και από την άλλη, η βάση δεδομένων για την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής αντιμετώπισης των οικονομικών, κοινωνικών και θρησκευτικών αναγκών (χώρων προσευχής για τους αλλόθρησκους) των απογραφέντων.

 

*πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση του πληθυσμού κατά 414.000 τα έτη 2011-2019
Δυστυχώς η φυσική αύξηση του πληθυσμού λόγω μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων μετατράπηκε σε φυσική μείωση την εξαετία 1998-2002 και επανήλθε χάρη στις γεννήσεις από αλλοδαπές τα έτη 2004-2010.
Μείωση του πληθυσμού κατά 414.000 τα έτη 2011-2019
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιθαγένεια στους αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους και στα παιδιά τους
Ο καθηγητής Δημογραφίας Βύρων Κοτζαμάνης στο τελευταίο τεύχος του δελτίου που εκδίδει «Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνει:
Ιθαγένεια στους αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους και στα παιδιά τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανυπόστατη η μετανάστευση 500.000 στη διάρκεια της κρίσης
Στις 31.12.2019 η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα βασικά στοιχεία για τις δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα μας το 2018. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι ο πληθυσμός μας την 1.1.2019...
Ανυπόστατη η μετανάστευση 500.000 στη διάρκεια της κρίσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση του πληθυσμού την περίοδο των μνημονίων
Στις αρχές Ιουλίου η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (Εurostat) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τον πληθυσμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς και τις γεννήσεις και τους θανάτους στα...
Μείωση του πληθυσμού την περίοδο των μνημονίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κλειδιά» για την ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού
Η νέα αυτή έκθεση για το δημογραφικό έρχεται μετά το ομόφωνο πόρισμα της πρώτης διακομματικής επιτροπής του 1993 στο οποίο περιλαμβάνονταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Κλειδιά» για την ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σύνταγμα και ο λαός
Τα συνταγματικά κείμενα αποτυπώνουν με διακηρυκτικό τρόπο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής τους.
Το Σύνταγμα και ο λαός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας