• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.6°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 8.3°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 12.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.4°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 7.7°C
  1 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 8.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.2°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 9.8°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.4°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  46%

Photo by Aaron Burden

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Γράμματα του Κάτου

 • A-
 • A+

Υπάρχει μια φράση στη θεωρία των Πολιτικών Συστημάτων που ενδέχεται να περιγράφει όσο καμιά την ελληνική (και όχι μόνο) πολιτική πραγματικότητα.

Ανήκει στον Gerhard Lehmbruch και μιλά για μια «Εναρμονισμένη Δημοκρατία», για μια «Δημοκρατία», όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από συνεργασία των διαφορετικών (αλλά και τόσο ίδιων) ελίτ. Και τη βρόμικη δουλειά την κάνουν συχνά παραφυάδες «τους» που όταν δεν ενθαρρύνονται, αφήνονται τουλάχιστον απρόσκοπτες να «υπενθυμίζουν» όρια και προτεραιότητες.

Τη θυμήθηκα αυτήν τη φράση τις ημέρες που μια από τις λίγες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, η «Εφημερίδα των Συντακτών», βαλλόταν ως «Εφημερίδα των Τρομοκρατών» από το απρόσωπο θηρίο των «ανωνύμων» που διαφωνούν μαζί της.

Ενας συστημικός επώνυμος, και μάλιστα δημοσιογράφος που καμώνεται (εν μέσω συνεργασίας του «νέου» κράτους με παραθρησκευτικές οργανώσεις) τον… αντισταλινιστή Ευρωπαίο, ο Πρετεντέρης, ειρωνευόταν απειλητικά, ξιφουλκώντας εναντίον των εντύπων που διαφωνούν με τις απόψεις του: «Από τον Μάιο όλα θα αλλάξουν. Να ζήσουμε να τους θυμόμαστε!»

Μα δεν ήταν η δική του πλευρά που πριν από λίγα χρόνια, επί Γ. A. Παπανδρέου, ανησυχούσε (και μάλλον σωστά όπως είχαμε σημειώσει και τότε) για την ελλιπή αντιπροσώπευση της Δεξιάς στον χώρο του Τύπου; Βλέπετε, ο Τύπος, όπως και οι υπόλοιπες θεμελιώδεις αξίες που υποχρεούται να έχει κάθε άνθρωπος ώστε να λειτουργεί ως πολίτης, μα και τα θεμελιακά δικαιώματα που υποχρεούται να παρέχει κάθε σύστημα ώστε να λειτουργεί όντως ως δημοκρατικό, δεν είναι ζήτημα αρέσκειας ή απαρέσκειας.

Συμφωνίας ή διαφωνίας. Εχει αυταξία. Αφού η ελευθερία του, η διακίνηση ιδεών με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς, αναγνωρίζεται ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας «και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή η καταπίεσή του από δεσποτικές κυβερνήσεις», όπως έλεγε η Πρώτη Πολιτειακή Διακήρυξη της Ελευθερίας του στα 1776.

Λίγα μόλις χρόνια πριν, μεταξύ 1720 και 1723, δύο πρωτοπόροι δημοσιογράφοι, οι John Trenchard και Thomas Gordon έγραφαν και διακινούσαν στις προεπαναστατικές ΗΠΑ «Τα γράμματα του Κάτου», με θέμα το απόλυτο δικαίωμα του Τύπου στο να επικρίνει την εξουσία, αφιερωμένα στον Ρωμαίο συγκλητικό Κάτο τον Νεότερο, που έμεινε στην ιστορία για τις επικρίσεις του ενάντια στη διαφθορά των ελίτ της ύστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ηταν τα γράμματα του Κάτου που μπόλιασαν τις επαναστατικές ιδέες της εποχής, υπενθυμίζοντας πως η εθνική ασφάλεια έγκειται στο δικαίωμα των πολιτών να εμπλουτιστούν με την άλλη γνώση, να «κρίνουν». Κι αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα που ως εθνική ασφάλεια εννοείται η παράδοση στην «Εναρμονισμένη Δημοκρατία», και τα ίδια γράμματα παραδίδονται παγκόσμια ουσιαστικά στην πυρά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαθήματα μισής αλήθειας από τον Πρετεντέρη
Το έλεγα σε μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους στην εφημερίδα: πάντοτε έτσι ήταν ο Γιάννης Πρετεντέρης; Πάντοτε τέτοια έγραφε; Μισές αλήθειες ώστε να στήνει την εικόνα που θέλει;
Μαθήματα μισής αλήθειας από τον Πρετεντέρη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιβεβαιώνει την «Εφ.Συν.» η εκπρόσωπος Tύπου της Ν.Δ. για τα περιφερειακά ΜΜΕ
Την αξιοπιστία του δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.» σχετικά με τη συμμετοχή στη διαφημιστική πίτα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» του τηλεοπτικού σταθμού Αλφα που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι...
Επιβεβαιώνει την «Εφ.Συν.» η εκπρόσωπος Tύπου της Ν.Δ. για τα περιφερειακά ΜΜΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η Εφημερίδα των Συντακτών» και το θεσμικό ζήτημα
Προσφάτως η «Εφημερίδα των Συντακτών» έγινε στόχος χυδαίας επίθεσης, εκπορευόμενης από εκπομπές του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για μεγάλο μιντιακό όμιλο, δηλαδή είναι μέρος της «κυβερνώσας» ολιγαρχίας των μέσων...
«Η Εφημερίδα των Συντακτών» και το θεσμικό ζήτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελευθεροτυπίας πάθη
Ούτε τυπικά ούτε «χειροπόδαρα» είναι δεμένη η «Εφημερίδα των Συντακτών» με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ωστόσο τα νήματα που μέσα στον χρόνο τις συνδέουν και ανιχνεύσιμα είναι και ουσιαστικά.
Ελευθεροτυπίας πάθη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να τους εξαφανίσουμε!
Να τους σφραγίσουμε μέσα στις φυλακές, να τους τελειώσουμε, να τους εξολοθρεύσουμε με ειδικούς νόμους, με ειδικές φυλακές, στην ανάγκη να επαναφέρουμε και την γκιλοτίνα.
Να τους εξαφανίσουμε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενημέρωση, όχι fake news: το ιστορικό ραντεβού της Ευρώπης
Πριν από τρεις μήνες, στις 12 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφιζε μαζικά υπέρ ενός προσχεδίου-οδηγίας που θα επιτρέπει επιτέλους στον Τύπο και στα Πρακτορεία Ειδήσεων να ελπίζουν ότι θα αμείβονται από...
Ενημέρωση, όχι fake news: το ιστορικό ραντεβού της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας