Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παιχνίδια πίσω από τη διαχείριση απορριμμάτων

Από την επίσκεψη του Γ. Πατούλη στον ΧΥΤΑ Φυλής τον Δεκέμβριο του 2018

EUROKINISSIΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιχνίδια πίσω από τη διαχείριση απορριμμάτων

  • A-
  • A+

Επειδή οι καιροί ου μενετοί αλλά και αρκούντως πονηροί, οφείλουμε όλοι να καταλαβαίνουμε τι παίζεται πίσω από τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Αφορμή η παρουσίαση πρόσφατα του «προγράμματος» του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη. Μια παρουσίαση μετά «τυμπανοκρουσιών» και μάλιστα με… ξένα κόλλυβα. Τα απορριμματοφόρα που παρέταξε έξω από το Ζάππειο, όπου έκανε την παρουσίαση, ήσαν το αποτέλεσμα διαγωνισμού που είχε υλοποιήσει η διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» και της Ρένας Δούρου.

Επί της ουσίας, το «πρόγραμμα» της νέας διοίκησης της περιφέρειας όχι μόνο δεν λύνει αλλά περιπλέκει τα πράγματα. Καθαρές κουβέντες. Ο σχεδιασμός της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» δημιουργούσε τις προϋποθέσεις σύγχρονης, ορθολογικής, αποκεντρωμένης, με δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Μιας διαχείρισης που προσφέρει συγκεκριμένες εναλλακτικές (την επούλωση των «μαύρων τρυπών» της Αττικής, των λατομείων), ανοίγοντας τον δρόμο για να κλείσει, με ασφάλεια, το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής.

Οσοι υποστήριζαν και υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι δηλαδή ο σχεδιασμός της Δούρου ήταν είτε αδιέξοδος είτε καθυστερούσε, βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, συμβάλλουν στη διαιώνιση του σημερινού status quo. Κρατούν ανοιχτό τον ΧΥΤΑ Φυλής. Ο,τι ακριβώς κάνει το σχέδιο του σημερινού περιφερειάρχη.

Στον αντίποδα, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής, που ενέκρινε στα τέλη του 2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο και πλέον αποτελεί το νέο νομικό πλαίσιο διαχείρισης (ΦΕΚ 4175Β’), είναι πλήρως εναρμονισμένος τόσο με την ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία 2008/98/ΕΚ όσο και με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Πρόκειται για σχεδιασμό στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή, στην ανακύκλωση, την επανάχρηση. Ο σχεδιασμός αυτός καταργεί τους ΧΥΤΑ και προωθεί την ανακύκλωση, προβλέποντας δίκτυα μονάδων επεξεργασίας μικρής κλίμακας, διάθεσης υπολειμμάτων, επεξεργασίας βιοαποβλήτων από διαλογή στην πηγή, πράσινων σημείων κ.ά.

Αυτή ήταν η δεύτερη σημαντική απόφαση της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής». Είχε προηγηθεί η κατάργηση του ανεφάρμοστου, συγκεντρωτικού, αντιπεριβαλλοντικού, πανάκριβου για τους δημότες, σχεδιασμού με ΣΔΙΤ της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας. Ενός αντιευρωπαϊκού σχεδιασμού με τέσσερα υπερδιαστασιολογημένα εργοστάσια σύμμεικτων απορριμμάτων, εγγυημένες ποσότητες και 27ετή δέσμευση του Δημοσίου. Οι δύο αυτές αποφάσεις συνιστούν τη νέα, οικολογικά και κοινωνικά, δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Μια πολιτική που θέτει εν αμφιβόλω η προωθούμενη «επικαιροποίηση» του ΠΕΣΔΑ και το «νέο» πρόγραμμα Πατούλη, το οποίο όχι μόνο δεν κλείνει τον ΧΥΤΑ Φυλής αλλά τον επεκτείνει με νέα εγκατάσταση.

Το στοίχημα όλων όσοι και όσες υποστηρίζουμε μια νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού της «Δύναμης Ζωής» – ενός σχεδιασμού που προϋποθέτει τη συνέργεια των τοπικών κοινωνιών και των δήμων, μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους πραγματικά αγωνίζονται για μια νέα μέρα στη Φυλή και τη Δυτική Αττική. Μια νέα μέρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων – παράγοντα ανάπτυξης στην Αττική και τον τόπο.

*περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Πατούλης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Ετσι λοιπόν ο κ. Πατούλης φαίνεται να πιστεύει ότι τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων είναι ή μπορούν να γίνουν προνομιακό πεδίο για άσκηση αντιπολιτευτικής πολιτικής.
Τι έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Πατούλης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Όχι» στην αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ
Νέοι καιροί και νέα ήθη στη λειτουργία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Εν αγνοία των Δήμων της Αττικής και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) αποφάσισε «δια περιφοράς»...
«Όχι» στην αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων
Η διαχείριση των απορριμμάτων, ως ένας από τους τομείς άσκησης της αναπτυξιακής πολιτικής που χρειάζεται ο τόπος, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κινητήριους μοχλούς για να γυρίσουμε σελίδα....
Δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικινδυνότητα του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα στη ΒΑ Χαλκιδική
Κλασική περίπτωση παραβάσεων είναι η κατασκευή και λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα, που αποτελεί μία από τις πλέον επικίνδυνες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός στη...
Επικινδυνότητα του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα στη ΒΑ Χαλκιδική
ΕΛΛΑΔΑ
Ανακυκλώνει το έκτρωμα της Φυλής ο Γ. Πατούλης
Παρά τις εξαγγελίες για ενίσχυση της ανακύκλωσης, με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό όλα τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου θα καταλήγουν και πάλι, τουλάχιστον μέχρι το 2025, στον... γνωστό προορισμό της...
Ανακυκλώνει το έκτρωμα της Φυλής ο Γ. Πατούλης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου
Η περιφερειακή κίνηση «Ανυπότακτη Αττική» επιδιώκει να δημιουργήσει κάτι νέο στην Περιφέρεια Αττικής. Εναν μαζικό πόλο αντίστασης που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.
Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας