• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 39.0°C
  1 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 36.2°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.7°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 33.5°C
  2 BF
  18%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  0 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.6°C / 37.0°C
  1 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 34.9°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 33.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.9°C / 34.4°C
  3 BF
  27%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 36.8°C
  1 BF
  12%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 34.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.7°C / 39.2°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.9°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  18%
AP Photo/Nasser Nasser
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H «συμφωνία του αιώνα» είναι η εκκαθάριση του δίκαιου αιτήματος της Παλαιστίνης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 28 Ιανουαρίου 2020, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν το μόνιμο σχέδιο «απαρτχάιντ» για την Παλαιστίνη, το οποίο συντάχθηκε κυρίως από τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον Τζέισον Γκρίνμπαλντ και τον Ντέιβιντ Φρίντμαν -και οι τρεις είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παράνομης επιχείρησης αποικιοκρατίας του Ισραήλ.

Την τελευταία διετία που προηγήθηκε της ανακοίνωσης αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την παράνομη προσάρτηση από το Ισραήλ της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και των κατεχόμενων Συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και έκλεισε το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ (που ιδρύθηκε το 1844), καθώς και την αποστολή της ΟΑΠ στην Ουάσινγκτον, διέκοψε τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην εγγύς Ανατολή (UNRWA), ανέστειλε την αμερικανική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό και μετατόπισε την αμερικανική πολιτική όσον αφορά τους ισραηλινούς οικισμούς, κρίνοντας ότι δεν είναι ασυμβίβαστοι με το διεθνές δίκαιο. Με λίγα λόγια, το Ισραήλ, με την υποστήριξη της διοίκησης των ΗΠΑ, εφάρμοζε σταθερά αυτό το σχέδιο προσάρτησης πριν από τη δημοσίευσή του. Πράγματι, στη συγγραφή του σχεδίου συμμετείχε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος στις 31 Ιανουαρίου 2020 δημοσίευσε ένα βίντεο στο twitter, δηλώνοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια συνεργάστηκε με την ομάδα Tραμπ για το σχέδιο αυτό, «πράγματα που έχουμε ονειρευτεί για δεκαετίες και τώρα έχουν γίνει πραγματικότητα».

Τοποθετώντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον 13 εκατομμυρίων Παλαιστινίων παγκοσμίως στο περιθώριο, το σχέδιο προσπαθεί να εκκαθαρίσει το δίκαιο αίτημα του λαού της Παλαιστίνης. Η «απάτη του αιώνα» ανταποκρίνεται στις ανήθικες, παράνομες και επικίνδυνες συνέπειες του σχεδίου στα εθνικά και ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης των οποίων απειλείται το ίδιο το δικαίωμά τους να υπάρχουν στο δικό τους Κράτος παράλληλα με το Κράτος του Ισραήλ εν ειρήνη και ασφάλεια στα σύνορα του 1967.

Στην αρχή αυτού του σχεδίου, οι συγγραφείς του εισάγουν τη σύγκρουση ως μεταξύ του «Κράτους του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», καταστρέφοντας τη λύση των δύο κρατών και σβήνοντας με δόλιο τρόπο το σύνορο του 1967, γνωστό ως Πράσινη Γραμμή. Τα καθορισμένα σύνορα του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Παλαιστίνης από 139 χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με το ψήφισμα 67/19 του 2012 του ΟΗΕ, βρίσκονται εντός των συνόρων του 1967 και περιλαμβάνουν τη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας (Ανατολική Ιερουσαλήμ) και της Λωρίδας της Γάζας. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη καθορίσει τα σύνορά του. Οχι μόνο ο χάρτης που εγκρίνει ο πρόεδρος Tραμπ εξαλείφει τα σύνορα του 1967, αλλά αναγνωρίζει επίσης τις παράνομες πράξεις του Ισραήλ επί εδάφους και το de facto «ένα κράτος με δύο συστήματα». Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το σχέδιο υποστηρίζει την υλοποίηση ενός Μεγάλου Ισραήλ που καταστρέφει την έννοια της διεθνώς αποδεκτής λύσης των δύο κρατών και την αντικαθιστά με το απαρτχάιντ.

Με βάση το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Παλαιστινιακή Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 1988 σηματοδότησε έναν ιστορικό και επώδυνο συμβιβασμό, κάνοντας δεκτό το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει στο 78% της γης της ιστορικής Παλαιστίνης, ενώ το κράτος της Παλαιστίνης στο υπόλοιπο 22% της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας. Σε αντίθεση με το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να δημιουργεί παράνομα τετελεσμένα παραβιάζοντας τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τις υπογραφείσες συμφωνίες, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξακολουθεί να τιμά όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της, μεταξύ άλλων και των συμφωνιών με το Ισραήλ, και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία ώστε να επιτύχει την ειρήνη και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού της Παλαιστίνης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα δύο ετών, η ΟΑΠ ασχολείται με την ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε με τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στη Μαδρίτη το 1991 και ολοκληρώθηκε με τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι το 2014, και απέτυχαν, καθώς χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ ως πέπλο καπνού για να θολώσουν το τοπίο για την παραβίαση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Από την άλλη πλευρά, από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του Οσλο, το 1993, το Ισραήλ ασχολείται έντονα με μια αποικιακή διαδικασία εποικισμού της παλαιστινιακής επικράτειας, συνεχίζοντας παράλληλα να παραβιάζει σχεδόν όλα τα παλαιστινιακά δικαιώματα, εις βάρος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το Ισραήλ τορπιλίζει συστηματικά τα ίδια τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς συνεχίζει να οικειοποιείται την παλαιστινιακή γη και τη μεταφορά του δικού της άμαχου πληθυσμού στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ «Ειρήνη Τώρα», μέχρι το 1994, υπήρχαν πάνω από 280.000 Ισραηλινοί έποικοι που κατοικούσαν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Αντίθετα, τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε σε περισσότερους από 640.000 εποίκους που ζουν σε περισσότερους από 200 οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων 42 κατοίκων γύρω από την περιοχή της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ. Στην πραγματικότητα, μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση ισραηλινής οργάνωσης εποίκων, ο αριθμός των Ισραηλινών εποίκων αυξήθηκε κατά 48%. Μόνο το 2019 σημειώθηκε αύξηση 3,4%, η οποία υπερβαίνει τον διπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού στο Ισραήλ, που έφτασε στο 1,9% στις αρχές του 2020.

*Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

The " Deal of the Century" is a liquidation of the just cause of Palestine.

By: The Ambassador of the State of Palestine to Greece, Marwan Ε. Toubassi

On 28 January 2020, the U.S. released its permanent "apartheid" plan for Palestine, which was mainly authored by Jared Kushner, Jason Greenblatt, and David Friedman - all three are ardent supporters of Israel's illegal colonial-settlement enterprise. Over the past two years that preceded the announcement of this plan,  the Trump administration has recognized Israel's illegal annexation of occupied Jerusalem and the occupied Syrian Golan, moved the U.S. embassy to Jerusalem, shut down both the U.S. Consulate in Jerusalem (established in 1844) as well the PLO Mission in Washington, defunded the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), suspended the U.S. aid to the Palestinian people and shifted U.S. policy regarding  Israeli settlements, deeming them not per se inconsistent with international law. In a nutshell, Israel, with the support the U.S. administration, has been steadily implementing this annexationist plan well before its release. Indeed, the plan was co-authored by Israel’s Prime Minister, Benjamin Netanyahu, who on 31 January 2020 posted a video on twitter stating that over the course of three years, he worked with the Trump team on this plan, which he says grants Israel “things we have dreamed about for decades and now it has become a reality.”

Placing the past, present, and future of 13 million Palestinians worldwide on the side, the plan strives to liquidate the just cause of the people of Palestine. The "Con of the Century" responds to the plan's immoral, illegal and dangerous implications on the national and human rights of the people of Palestine that threaten their very right to exist in their own state alongside the State of Israel in peace and security on the 1967 borders.

At the outset of this plan, its authors introduce the conflict as one between “the State of Israel and the Palestinians,” effectively destroying the two-state solution and deceptively erases the 1967 border, known as the Green Line. The defined borders of the internationally recognized State of Palestine by 139 nations worldwide in accordance with UN resolution 67/19 of 2012 are located within the 1967 borders, comprising the West Bank, including the capital East Jerusalem, and the Gaza Strip. On the other hand, Israel has not yet defined its borders. Not only does the map endorsed by President Trump eliminate the 1967 border, but it also recognizes Israel’s illegal facts on the ground and its de-facto ‘one state with two systems’. Unmistakably, the plan supports the realization of a Greater Israel that erodes the concept of the internationally endorsed two-state solution and replaces it with apartheid.

Based on international law and relevant UN resolutions, the Palestinian Peace Initiative of 1988 marked a historic and painful compromise by accepting Israel’s right to exist on 78 percent of the land of historic Palestine, with the State of Palestine on the remaining 22 percent, comprised of the West Bank, including East Jerusalem, and the Gaza Strip. Unlike Israel, which continues to create illegal facts on the ground and to violate both international law and signed agreements, the Palestine Liberation Organization (PLO) continues to honor all its international obligations, including under signed agreements with Israel, and to seize every opportunity to achieve peace and the right of the people of Palestine to self-determination. During the past thirty-two years, the PLO has been genuinely engaged in the peace process that started with the Madrid Peace Conference of 1991 and concluded with the last round of negotiations led by the former U.S. Secretary of State John Kerry in 2014, which failed as a result of  Israel’s continued use of negotiations as a smokescreen to violate Palestinian rights and international law. 

On the other hand, since the signing of the Oslo Interim Agreement in 1993, Israel has been heavily engaged in a colonial process of settlement building on Palestinian territory, while continuing to violate nearly all Palestinian rights, at the expense of the peace process. Israel has been systematically destroying the very foundations of the peace process as it continues to appropriate Palestinian land and transfer of its own civilian population into the occupied Palestinian territory, in clear violation of international law.

According to the Israeli NGO Peace Now, until 1994, there were over 280,000 Jewish Israeli settlers living in occupied Palestine. In contrast, the current available statistics show that this number has almost tripled to more than 640,000 settlers living in over 200 settlements, including 42 in and around occupied Jerusalem. In fact, during the past decade alone, according to a recently published report by an Israeli settler organization, the number of Israeli settlers increased by 48 percent. In 2019 alone, there was an increase of 3.4%, which is more than double the rate of population growth in Israel proper that reached 1.9% at the beginning of 2020.

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η κλοπή του αιώνα»
Η διεθνής κοινότητα είναι τώρα ενημερωμένη! Είτε θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο είτε θα αποδεχθεί την κατάρρευση της παγκόσμιας τάξης που οικοδόμησε πριν από 70 χρόνια. Η εγκατάλειψη της Παλαιστίνης...
«Η κλοπή του αιώνα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό: η ήττα ως ευκαιρία
Μια προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών θα «σκοτώσει» τη λύση των δύο κρατών, αλλά θα δημιουργήσει ένα ρωμαλέο κίνημα για ίσα πολιτικά δικαιώματα των Παλαιστινίων μέσα σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό και...
Το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό: η ήττα ως ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος των δύο κρατών
Οι υπό παλαιστινιακό έλεγχο περιοχές της Δυτικής Οχθης δεν παραπέμπουν ούτε καν σε προτεκτοράτο της εποχής της αποικιοκρατίας αλλά στα Μπαντουστάν της εποχής του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Το τέλος των δύο κρατών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γη για την ειρήνη, όχι ειρήνη για την ευημερία
Η διοίκηση Τραμπ αποτελείται από έκπτωτους δικηγόρους και πράκτορες ακίνητης περιουσίας στη θέση των διπλωματικών εμπειρογνωμόνων, και η δική μας απάντηση είναι η εξής: «Η Παλαιστίνη δεν είναι προς πώληση».
Γη για την ειρήνη, όχι ειρήνη για την ευημερία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νικήστε την ιμπεριαλιστική προβοκάτσια του Τραμπ - Υπερασπίστε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού!
Με την προβοκάτσιά του να ανακηρύξει «την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ» ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κλιμακώνει τους εξαπλούμενους πολέμους, την πολιτική κρίση και τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή. Αυτή η...
Νικήστε την ιμπεριαλιστική προβοκάτσια του Τραμπ - Υπερασπίστε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ’πε και το ’κανε: «America first»...
Η απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το είχε υποσχεθεί προεκλογικά και αποτελεί αντίδωρο υποστήριξης, όχι μόνο στο ισραηλινό λόμπι στην...
Το ’πε και το ’κανε: «America first»...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας