Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι το μεταναστευτικό. Διάφοροι λόγοι όπως πολεμικές συρράξεις, οικονομική κρίση οδήγησαν, χρόνια, χιλιάδες ανθρώπους στη μετανάστευση και την προσφυγιά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ζούσαν στις περιοχές τους. Η Ευρώπη ήταν ο πιο κοντινός προορισμός τους και λόγω της ευκολίας πρόσβασης αλλά και του επιπέδου ζωής σε σχέση με το δικό τους.
Ετσι, οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στη Μεσόγειο αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων-μεταναστών.
Η χώρα μας λόγω της γειτνίασης με Συρία, Ιράκ και άλλες περιοχές της Μεσογείου δέχεται τα μεγαλύτερα κύματα της μετανάστευσης και του προσφυγικού. Η πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι να εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό για να χαράζει εξωτερική πολιτική.
Η Ευρώπη, αδύναμη να χαράξει μια σωστή και εφαρμόσιμη πολιτική στο μεταναστευτικό, αφέθηκε στις κραυγές των έξαλλων ακροδεξιών κομμάτων και έκλεισε τα σύνορά της με αποτέλεσμα οι παράλιες χώρες της Μεσογείου να αφεθούν μόνες τους στη διαχείριση αυτού του προβλήματος. Είναι απαράδεκτο να στοιβάζονται στη χώρα μας 70.000 και πλέον πρόσφυγες-μετανάστες και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να μη φιλοξενούν παρά μόνο κάποιες εκατοντάδες.
Είναι επιτακτική ανάγκη η χάραξη μιας νέας πολιτικής από την Ε.Ε. που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα και θα κατανέμει αναλογικά τους πολίτες αυτούς στις χώρες της Ε.Ε. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρέπει να ξανασυζητηθεί και να αντιμετωπιστεί με περισσότερη συνεργασία. Στο μέλλον το πρόβλημα θα γίνει ακόμα εντονότερο λόγω και μιας άλλης παραμέτρου που αρχίζει να αχνοφέγγει στη δεκαετία που αρχίζει.
Η κλιματική αλλαγή, που είναι προ των πυλών για όλο τον κόσμο, θα επιδεινώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αφρικής αλλά και της Ασίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αναζητήσουν νέες περιοχές για να μπορέσουν να ζήσουν. Ετσι, η κλιματική μετανάστευση θα είναι στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια και θα οξύνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η χώρα μας, ως εκ της θέσεώς της, θα δεχθεί ακόμα μεγαλύτερες ροές, που θα δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει άμεσα να συζητήσει το θέμα της παρέμβασης για την κλιματική αλλαγή και να χαράξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής μετανάστευσης σε επίπεδο ΟΗΕ.
*μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής, αν. γραμματέας του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας