Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα καλά και συμφέροντα
ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα καλά και συμφέροντα

  • A-
  • A+

Με τον ερχομό του νέου έτους, αλλά και της νέας δεκαετίας, έγιναν πολλοί απολογισμοί σχετικά με τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Λίγοι είχαν τα στοιχεία της ευκρίνειας και της ειλικρίνειας. Οι περισσότεροι σαν να γράφτηκαν κατ’ ανάγκη ή από υποχρέωση.

Ωραιοποίησαν τις πράξεις μας, ελαχιστοποίησαν τις αδυναμίες μας, περιόρισαν τα λάθη μας φιλοτεχνώντας μια εικόνα ψευδή. Την περίοδο της κρίσης την ανήγαγαν σε ιστορική εποχή, αφού αντέξαμε στα δύσκολα. Μπορούμε όμως να ξεχάσουμε την «υπομονετική» παραίτηση, την «καρτερία», την εθελοδουλία...

Αυτοί οι απολογισμοί με τις στρογγυλοποιήσεις ήταν γραμμένοι στο πνεύμα «ας μη στενοχωρήσουμε τον λαό, μέρες που είναι», που συνοδεύονταν από πολλές ευχές. Αναδρομές όμως χωρίς προτάσεις για το μέλλον είναι σχεδόν ανώφελες. Θα ήταν χρήσιμες αν συνοδεύονταν και με μερικές όπως οι παρακάτω:

Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το είναι από το φαίνεσθαι. Δεν μπορεί η πολιτική να βασίζεται στην επικοινωνία για την επικοινωνία. Πόσο μάλλον να ερμηνεύεται και να αξιολογείται με μετρήσεις της κοινής γνώμης. Γιατί τελικά οι μετρήσεις διαμορφώνουν μια αναληθή κοινή γνώμη. Οταν, όμως, κοπάσει το κύμα της επικοινωνίας, έρχεται ο λογαριασμός, τον οποίον καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι. Μια διαφανής και έγκυρη κοινή γνώμη –και κυρίως δημιουργική- διαμορφώνεται μέσα από πράξεις που είναι σύμφωνες με τις επαγγελίες του πολιτικού φορέα και των προσδοκιών των πολιτών.

Να συζητάμε και να σχεδιάζουμε τα καλά και συμφέροντα της χώρας μακριά από ιδεοληψίες, πολιτικές αγκυλώσεις και μικροκομματικές αντιπαλότητες. Τα χρόνια της κρίσης μάς έφεραν αρκετά πίσω. Πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, να διδαχτούμε από τα παθήματα και να στραφούμε προς το μέλλον με λογισμό και μ’ όνειρο. Η Ιστορία δεν περιμένει κανέναν.

Να αναγάγουμε την αξιοκρατία σε μέθοδο ανάπτυξης των δυνατοτήτων του ανθρώπου, σε εργαλεία κοινωνικής κινητικότητας που θα αναγνωρίζει την προσπάθεια και θα επιβραβεύει την εφευρετικότητα και την αποτελεσματικότητα. Αν η αξιοκρατία γίνεται αυτοσκοπός, τότε μετατρέπεται σε καταδυνάστευση, σε μηχανιστική συμπεριφορά και τέλος σε δουλεία.

Να ξανακοιτάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα μ’ έναν πηγαίο και γνήσιο πατριωτισμό μακριά από ακρότητες και μηδενιστικές τάσεις. Με τρόπο τέτοιο που η Ιστορία να μην κλείνεται αεροστεγώς στις βιβλιοθήκες και στη φαντασία μας, αλλά να αποτελεί συνειδητή συνέχεια στον χρόνο, δάσκαλο αψευδή και σοφό οδηγό στην εξέλιξή μας και στην όλη πορεία μας. Με προσδιορισμό των σχέσεών μας με τις άλλες χώρες έτσι που η φιλία να ταυτίζεται με τον συμφέρον μας, την ασφάλεια και την πρόοδό μας.

Να σχεδιάσουμε μια οικονομία που θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τον διεθνή παράγοντα, αλλά θα οικοδομείται σε εθνικό πλαίσιο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας. Που θα προασπίζεται τον πρωτογενή τομέα, που θα στηρίζει τον μικρομεσαίο, τους εργαζόμενους γενικότερα. Που θα κατανέμει τα φορολογικά βάρη με δικαιοσύνη και ανταποδοτικότητα, που θα ενθαρρύνει τις πραγματικές επενδύσεις και όχι αυτές που συνοδεύονται από καταχρηστικές παροχές και εξευτελιστικούς ετεροβαρείς όρους.

Να συμφωνήσουμε υπερκομματικά σε εκπαιδευτική πολιτική που θα αποκλείει αποσπασματικές και ανώφελες μεταρρυθμίσεις, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος για πολλά χρόνια, που θα καθιστά τους εκπαιδευτικούς πραγματικούς λειτουργούς, τους μαθητές ελεύθερα σκεπτόμενες προσωπικότητες που θα μπαίνουν στην εργασία με επαγγελματικά εφόδια με γενικότερη μόρφωση, με μια ευαισθησία στα θέματα της τέχνης και της ζωής. Αυριανούς πολίτες ολοκληρωμένους ως άτομα και ως μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας.

Να αναδείξουμε το ζήτημα του πολιτισμού σε κεντρικό θέμα. Για να γίνουν κοινωνοί, μέτοχοι και δημιουργοί μεγάλα τμήματα του λαού μας. Ζώντας εκτός Αθηνών δεν έχουν δει ούτε μια θεατρική παράσταση από το Εθνικό, το οποίο το χρηματοδοτούν μέσω της φορολογίας τους. Αυτό πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι σοβαρά. Τρόποι υπάρχουν για να υλοποιηθεί ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα. Ας επιστρατευτεί η φαντασία και η θέληση. Ο έντυπος λόγος (βιβλία, εφημερίδες) έχει μπει σχεδόν στο περιθώριο από την επέλαση της τηλεόρασης, της οποίας οι περισσότερες εκπομπές είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Η κεντρική εξουσία, κατά πρώτο λόγο, αλλά και φορείς και μεμονωμένα άτομα είναι καιρός να συστρατευτούμε σε μια πανεθνική προσπάθεια, προκειμένου η καινούργια δεκαετία να σηματοδοτήσει μια πορεία της χώρας προοδευτική, αναπτυξιακή, δίκαιη, που όχι μόνο να μη θυμίζει την προηγούμενη της κρίσης, αλλά να την ξεπερνά.

* φιλολόγος - συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα στη μελαγχολία και την αγκαλιά
Ζούμε σε ένα κομμάτι του κόσμου όπου δεν υπάρχει θέση για τίποτε άλλο έξω από την ευτυχία, τα νιάτα, την ομορφιά και την υγεία. Δεν μας επιτρέπεται να γεράσουμε, να παχύνουμε, να έχουμε τις μαύρες μας.
Το δικαίωμα στη μελαγχολία και την αγκαλιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίση πολιτισμού, κρίση πολιτικής
Ο πολιτισμός και η πολιτική είναι δύο πεδία στενά δεμένα μεταξύ τους, και ειδικά για τους προοδευτικούς ανθρώπους -από παράδοση και από συνειδητή ιδεολογική τοποθέτηση- σημαίνουν ταύτιση και αλληλεξάρτηση.
Κρίση πολιτισμού, κρίση πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Σοκαρισμένη...»
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό (φυλετικό, θρησκευτικό, ταξικό, έμφυλο, πολιτικό κ.λπ.) χρησιμοποιείται με τρόπο που να νομιμοποιεί ως «αυτονόητη» την αξιολογική κατάτμηση των «ειδών» του ανθρώπου, αλλά και ως...
«Σοκαρισμένη...»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουριστική αποανάπτυξη
Η προστασία του φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος από την αχαλίνωτη επέκταση του καταναλωτικού υπερτουρισμού απαιτεί ριζικές λύσεις, διότι η υπερκατανάλωση τουριστικού προϊόντος που τίθεται ως...
Τουριστική αποανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά στην Εποχή των Τεράτων
Πόσο «φιλοευρωπαίοι» είναι αυτοί που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ώς εκεί που βολεύει τα συμφέροντά τους, όπως το τραπεζικό τους σύστημα ή τις επενδύσεις τους και μόνο; Πόσο «αντιευρωπαίοι» είναι αυτοί...
Η Αριστερά στην Εποχή των Τεράτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας θησαυρός για μια καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη
Η συζήτηση που συνδέει τον πολιτισμό με την ανάπτυξη βρίσκεται δυστυχώς σε εμβρυϊκό στάδιο στη χώρα μας ή μάλλον εξαντλείται σε ακαδημαϊκούς λόγους, προγραμματικές ομιλίες και κάποιες ενδιαφέρουσες αλλά...
Ενας θησαυρός για μια καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας