• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 25.1°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.4°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.8°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 21.8°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.4°C
  3 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 23.5°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 24.9°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 25.1°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.5°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.3°C
  0 BF
  85%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  63%

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγιαστούρα και αλχημείες για αυξήσεις συντάξεων με τον νέο ασφαλιστικό νόμο

 • A-
 • A+
Ποιος νέος εργαζόμενος που βγήκε στην παραγωγή, στα χρόνια της κρίσης, που είναι σήμερα 20-35 ετών, θα καταφέρει να έχει 40 χρόνια εργασίας; Ποιος εργαζόμενος θα έχει 35 έτη δουλειάς όταν η καταγεγραμμένη ανεργία όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο; Τι σύνταξη και τι παροχές θα έχουν οι εργαζόμενοι που είδαν σε μια νύχτα τον κατώτερο μισθό στα 586 ευρώ; Τι σύνταξη θα έχουν οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια αμείβονται με μισθό από 250 ώς 400 ευρώ;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πύκνωσαν οι εκπομπές, τα ένθετα και τα δημοσιεύματα που επευφημούν τον «νέο» ασφαλιστικό νόμο, που δίνει τάχα απλόχερα αυξήσεις, που σώζει το ασφαλιστικό σύστημα, που κερδίζουν όλοι. Η αγιαστούρα και η ωραιοποίηση περνούν μέσα από αλχημείες, ψεύτικα στοιχεία και πλάνες.

Το ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Είναι συλλογική κατάκτηση των εργαζομένων, αφορά το σύνολό τους, γεννήθηκε μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, από την ανάγκη της προστασίας της ζωής τους απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, από τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς ζωής τους μετά τον εργάσιμο βίο. Το ασφαλιστικό πέρα από τη σύνταξη περιλαμβάνει μια σειρά προστατευτικές πλευρές που ξεκινούν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των μικρών παιδιών και τα εμβόλιά τους, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, την προστασία των εργατών απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, τις αναπηρικές συντάξεις κοκ.

Την ίδια στιγμή το ασφαλιστικό αποτελεί πεδίο ισχυρής κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους επιχειρηματίες της υγείας, τις κυβερνήσεις τους, την Ε.Ε. Γι’ αυτό και όλοι μαζί επιδιώκουν την ομερτά, τον τεχνητό ενθουσιασμό! Γι’ αυτόν τον λόγο πλάθουν αυξήσεις, βαφτίζουν τις περικοπές ως προνόμια, τη δουλειά ώς τα βαθιά γεράματα ως ευκαιρία.

Σε όλους τους πίνακες που κοσμούν ένθετα και πρωτοσέλιδα αλλά και στους έντονους τίτλους των εκπομπών, κυβερνητικά στελέχη μαζί με τη συμβολή γνωστών «ειδικών» μιλούν για τις αυξήσεις στα 35 και στα 42 χρόνια ασφάλισης, στους μισθούς των 1.000 και των 2.000€.

Εχουν δημιουργήσει ένα παράλληλο σύμπαν προκειμένου να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Πατάνε πάνω στην άγνοια ιδιαίτερα των νέων εργαζόμενων, ώστε το ασφαλιστικό να αντιμετωπίζεται ως πείραμα του Cern, δηλαδή για λίγους και εκλεκτούς, στέλνοντας τους εργαζόμενους στην αγκαλιά των αρπακτικών που καραδοκούν.

Ποιος νέος εργαζόμενος που βγήκε στην παραγωγή στα χρόνια της κρίσης, που είναι σήμερα 20-35 ετών, θα καταφέρει να έχει 40 χρόνια εργασίας; Ποιος εργαζόμενος θα έχει 35 έτη δουλειάς όταν η καταγεγραμμένη ανεργία όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερά πάνω από ένα εκατ.; Ποιος νέος εργαζόμενος που έχει φάει απολύσεις με το κουτάλι, που έχει δουλέψει όλες τις μορφές της ευέλικτης εργασίας, με part time, με 4ωρα-6ωρα, με Σαββατοκύριακα, με σεζόν, ποιος εργαζόμενος που περιπλανιέται από δουλειά σε δουλειά, που έχει μπει σε 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα έχει τα 12.000 ένσημα;

Η σύνταξη βγαίνει μέσα από τα ποσοστά αναπλήρωσης που διαμορφώνει η κάθε κυβέρνηση πάνω στα χρόνια ασφάλισης και επιπλέον πάνω στον συντάξιμο μισθό. Τι σύνταξη και τι παροχές θα έχουν οι εργαζόμενοι που είδαν σε μια νύχτα τον κατώτερο μισθό στα 586€; Τι σύνταξη θα έχουν οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια αμείβονται με μισθό από 250 έως 400 ευρώ;

Η Ν.Δ. δεν φέρνει νέο νόμο. Εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει απαράλλαχτη και η Ν.Δ. τον βελτιώνει. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε ώς και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Σήμερα έρχεται η Ν.Δ. να τον θωρακίσει, να ανοίξει τον δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, όπου η ανταποδοτική σύνταξη θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο, οι συντάξεις θα ονοματίζονται πλέον ως χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού-μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Την ίδια στιγμή η εθνική σύνταξη που «εγγυάται» το κράτος θα παραμένει στα άθλια επίπεδα των 384€ και στα 340€ με 15 χρόνια εργασίας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει με τα επαγγελματικά ταμεία, αποτελεί σύμμαχο της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία της έχει πιάσει πάτο και συνεχίζει. Δεν έχουν βγάλει λέξη. Κρύβονται μέσα σε γραφεία και υπουργεία ως ένας βαθύς γραφειοκρατικός μηχανισμός, έχοντας το μυαλό τους στα κουκιά, στα συνέδρια, στη διατήρηση της συνδικαλιστικής τους επιβίωσης. Ακόμα και στη Γαλλία τα πιο ξεπουλημένα, ρεφορμιστικά συνδικάτα έβγαλαν μια ανακοίνωση, συμμετείχαν στις απεργίες. Εδώ όχι απλά άκρα του τάφου σιωπή αλλά και συμβολή στην αντιασφαλιστική επίθεση. Είναι οι πρώτοι που θέλουν επαγγελματικά ταμεία, να διαχειρίζονται τα χρήματα των εργαζόμενων, να τα παίζουν στους τζόγους και στις λοταρίες των χρηματιστηρίων.

Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

ΕΜΕΙΣ καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Με συνελεύσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με απεργιακή απάντηση.

* Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το ΔΝΤ διογκώνει το έλλειμμα των συντάξεων;
Η μετάβαση ενός διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων παροχών τριμερούς χρηματοδότησης σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών διμερούς χρηματοδότησης (εργαζόμενοι, εργοδότες), που επιδιώκει το...
Γιατί το ΔΝΤ διογκώνει το έλλειμμα των συντάξεων;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκείνες οι «γραβάτες» πού χάθηκαν;
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με 104 άρθρα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, με αρκετές παρεμβάσεις στον ν.4387/2016, γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου».
Εκείνες οι «γραβάτες» πού χάθηκαν;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Η κρίση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί κομμάτι της οικονομικής κρίσης και, αντίστροφα, η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης προϋποθέτει τη ριζική αντιμετώπιση των διαχρονικών και των έκτακτων προβλημάτων...
Περί ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγορές και κοινωνική ασφάλιση
Η διερεύνηση της εφαρμογής στην Ελλάδα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος με ατομικούς λογαριασμούς και στην κύρια σύνταξη θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος στους κρατικούς προϋπολογισμούς της τάξης των 150 δισ....
Αγορές και κοινωνική ασφάλιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης
Η ανορθολογική αυτή διαχείριση των αποθεματικών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης συντελέστηκε σε βάρος των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ότι το χρηματοδοτικό της υπόβαθρο...
Τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επικουρική ασφάλιση και η προοπτική της
Οι ίδιοι οι εμπνευστές του σουηδικού μοντέλου [επικουρική ασφάλιση με σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης - NDC], στην αυτοκριτική τους δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή του, αναγνωρίζουν το λάθος τους το οποίο...
Η επικουρική ασφάλιση και η προοπτική της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας