• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  6 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  6 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  6 BF
  66%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  5 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  7 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  7 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  5 BF
  61%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  6 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  5 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  3 BF
  67%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάμε όλοι μαζί μπροστά

 • A-
 • A+

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σε ολόκληρο τον κόσμο διαδηλώνουν μαζικά στους δρόμους για την κλιματική κρίση. Απαιτούν από τους πολιτικούς των χωρών τους να εισακούσουν τις βροντερές προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας και να λάβουν άμεσα μέτρα. Πρέπει να καταλάβουμε πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που, όπως συναινούν όλοι οι επιστήμονες, σχετίζεται με τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δεν αφορά τόσο τον ίδιο τον πλανήτη όσο τη δυνατότητα του ανθρώπινου είδους να μπορεί να ζει πάνω σε αυτόν. Εν ολίγοις, ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει -εμείς πάλι και κυρίως οι αμέσως επόμενες γενιές θα είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι.

Οι επιστήμονες μας λένε ότι για να έχουμε μια ελπίδα θα πρέπει μέχρι το 2030 να εκπέμπουμε το μισό διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που εκπέμπουμε σήμερα και μέχρι το 2050 να έχουμε μηδενίσει τις εκπομπές, πετυχαίνοντας την κλιματική ουδετερότητα. Ασφαλώς, υπάρχουν αντιδράσεις σε όλα αυτά, πρωτίστως από τις alt-right κυβερνήσεις που βασίζονται στο πετρέλαιο, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αυστραλία, αλλά και από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Βεβαίως, ένας τέτοιου τύπου ριζοσπαστικός και αναγκαίος μετασχηματισμός, μέσα σε μια δεκαετία, δεν είναι αιτούμενο της οικολογίας πια, αλλά ένα ζήτημα που εκκινεί από τις παρυφές της οικονομίας και εξαπλώνεται σε κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας, οδηγώντας σε μια συνολική μεταμόρφωση της κοινωνίας. Οδικό χάρτη, προς αυτό το πράσινο μέλλον, αποτελεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που ψηφίστηκε πρόσφατα, μαζικά, από το Ευρωκοινοβούλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα μας καθοδηγήσει με ασφάλεια στο μέλλον σε ζητήματα κλιματικής ισορροπίας.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το πρώτο υπερεθνικό κείμενο που αντιμετωπίζει στο σύνολό του τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και προσπαθεί να χαρτογραφήσει την κοινωνία του μέλλοντος. Περιγράφει ολιστικά, για πρώτη φορά, ζητήματα νομικής κατοχύρωσης, θέματα ασφαλούς και καθαρής ενέργειας, θέματα που αφορούν τη βιομηχανία και την κυκλική οικονομία, ζητήματα που αφορούν την κινητικότητα (αεροπλάνα, πλοία, αυτοκίνητα) αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Αυτός ο σαρωτικός μετασχηματισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει, όμως, να γίνει ερήμην των πολιτών. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες είναι μέρος της κλιματικής κρίσης και ως τέτοιες πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη μας. Οι επιπτώσεις της, ως είθισται, πλήττουν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ο χώρος της δίκαιης πράσινης μετάβασης αποτελεί πεδίο δράσης για την Αριστερά του 21ου αιώνα και, γιατί όχι, ένα σημαντικό βήμα για την κατάργηση της ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου δόγματος, που δημιουργεί τείχη για να κρατήσει τους ανθρώπους απ’ έξω.

Ολα τα παραπάνω δεν θα είναι μια εύκολη αποστολή. Για κάποιους το όραμα ενός περιβάλλοντος χωρίς χημικά και αέρια ρύπανση (374.000 άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν από την αέρια ρύπανση στην Ευρώπη, εφτά εκατομμύρια τον χρόνο σε όλο τον κόσμο) είναι κάτι που αρνούνται καν να συζητήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεπικουρούμενος από άλλους ηγέτες δρα και λειτουργεί ως κλιματικός «τρομοκράτης», αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επιστήμονες, στην αντίπερα όχθη, επισημαίνουν με κάθε τρόπο τις δυσοίωνες προβλέψεις τους. Αρκεί να αναφέρουμε πως το 2080 θα έχουμε στη Μέση Ανατολή περίπου 200 ημέρες με 50 βαθμούς Κελσίου μέση θερμοκρασία. Πενήντα βαθμοί είναι μια συνθήκη θερμοπληξίας για τον άνθρωπο και τα περίπου 120 εκατομμύρια που κατοικούν στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη θα κάνουν ό,τι έκανε πάντα ο άνθρωπος σε περιόδους κλιματικής κρίσης. Θα μεταναστεύσουν. Η ευθύνη γι’ αυτό ποιους θα βαραίνει;

Το άρθρο αποτελεί μέρος της ομιλίας του Πέτρου Κόκκαλη στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο»

* ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
Fit for 55: Η πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε θεσμικά στην Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα...
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
Η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μάχη εναντίον της κλιματικής υπερθέρμανσης, η οποία μπορεί να ’ναι ίσως και λύση για τα υπόλοιπα οικολογικά και οικονομικά ή πολιτιστικά ζητήματα
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αλίκη στη Χώρα των Καθαρών Τεχνολογιών
Στις 4 Νοεμβρίου 2021, οκτώ ημέρες πριν ολοκληρωθεί η COP26 για το Κλίμα, το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε το άκρως κατατοπιστικό άρθρο «Η βρόμικη αλήθεια για τις καθαρές τεχνολογίες»
Η Αλίκη στη Χώρα των Καθαρών Τεχνολογιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άλλη πλευρά της Γλασκόβης
Το κεφάλαιο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ, περιβλήθηκε τον μανδύα του περιβαλλοντισμού, ως το θεμέλιο που νομιμοποιεί τον περιβαλλοντισμό των μεγάλων επιχειρήσεων του μέλλοντος.
Η άλλη πλευρά της Γλασκόβης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
Στις επόμενες δεκαετίες θα ανοίξει μια αγορά «μετάβασης» εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων από την οποία οι τραπεζίτες, οι «επενδυτές» και οι πολυεθνικές των κατασκευών θα αποκομίσουν κέρδη που θα ζήλευε κι ο......
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, οι σχέσεις είναι αμφίδρομες!
Εδώ και δεκαετίες ανατράπηκε η γραμμική εικόνα του κόσμου, με πρώτους διδάξαντες τους φυσικούς επιστήμονες (φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, κλιματολόγους, οικολόγους...) που μας έμαθαν ότι οι σχέσεις στη φύση...
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, οι σχέσεις είναι αμφίδρομες!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας