• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.4°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάμε όλοι μαζί μπροστά

 • A-
 • A+

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σε ολόκληρο τον κόσμο διαδηλώνουν μαζικά στους δρόμους για την κλιματική κρίση. Απαιτούν από τους πολιτικούς των χωρών τους να εισακούσουν τις βροντερές προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας και να λάβουν άμεσα μέτρα. Πρέπει να καταλάβουμε πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που, όπως συναινούν όλοι οι επιστήμονες, σχετίζεται με τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δεν αφορά τόσο τον ίδιο τον πλανήτη όσο τη δυνατότητα του ανθρώπινου είδους να μπορεί να ζει πάνω σε αυτόν. Εν ολίγοις, ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει -εμείς πάλι και κυρίως οι αμέσως επόμενες γενιές θα είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι.

Οι επιστήμονες μας λένε ότι για να έχουμε μια ελπίδα θα πρέπει μέχρι το 2030 να εκπέμπουμε το μισό διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που εκπέμπουμε σήμερα και μέχρι το 2050 να έχουμε μηδενίσει τις εκπομπές, πετυχαίνοντας την κλιματική ουδετερότητα. Ασφαλώς, υπάρχουν αντιδράσεις σε όλα αυτά, πρωτίστως από τις alt-right κυβερνήσεις που βασίζονται στο πετρέλαιο, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αυστραλία, αλλά και από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Βεβαίως, ένας τέτοιου τύπου ριζοσπαστικός και αναγκαίος μετασχηματισμός, μέσα σε μια δεκαετία, δεν είναι αιτούμενο της οικολογίας πια, αλλά ένα ζήτημα που εκκινεί από τις παρυφές της οικονομίας και εξαπλώνεται σε κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας, οδηγώντας σε μια συνολική μεταμόρφωση της κοινωνίας. Οδικό χάρτη, προς αυτό το πράσινο μέλλον, αποτελεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που ψηφίστηκε πρόσφατα, μαζικά, από το Ευρωκοινοβούλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα μας καθοδηγήσει με ασφάλεια στο μέλλον σε ζητήματα κλιματικής ισορροπίας.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το πρώτο υπερεθνικό κείμενο που αντιμετωπίζει στο σύνολό του τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και προσπαθεί να χαρτογραφήσει την κοινωνία του μέλλοντος. Περιγράφει ολιστικά, για πρώτη φορά, ζητήματα νομικής κατοχύρωσης, θέματα ασφαλούς και καθαρής ενέργειας, θέματα που αφορούν τη βιομηχανία και την κυκλική οικονομία, ζητήματα που αφορούν την κινητικότητα (αεροπλάνα, πλοία, αυτοκίνητα) αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Αυτός ο σαρωτικός μετασχηματισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει, όμως, να γίνει ερήμην των πολιτών. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες είναι μέρος της κλιματικής κρίσης και ως τέτοιες πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη μας. Οι επιπτώσεις της, ως είθισται, πλήττουν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ο χώρος της δίκαιης πράσινης μετάβασης αποτελεί πεδίο δράσης για την Αριστερά του 21ου αιώνα και, γιατί όχι, ένα σημαντικό βήμα για την κατάργηση της ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου δόγματος, που δημιουργεί τείχη για να κρατήσει τους ανθρώπους απ’ έξω.

Ολα τα παραπάνω δεν θα είναι μια εύκολη αποστολή. Για κάποιους το όραμα ενός περιβάλλοντος χωρίς χημικά και αέρια ρύπανση (374.000 άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν από την αέρια ρύπανση στην Ευρώπη, εφτά εκατομμύρια τον χρόνο σε όλο τον κόσμο) είναι κάτι που αρνούνται καν να συζητήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεπικουρούμενος από άλλους ηγέτες δρα και λειτουργεί ως κλιματικός «τρομοκράτης», αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επιστήμονες, στην αντίπερα όχθη, επισημαίνουν με κάθε τρόπο τις δυσοίωνες προβλέψεις τους. Αρκεί να αναφέρουμε πως το 2080 θα έχουμε στη Μέση Ανατολή περίπου 200 ημέρες με 50 βαθμούς Κελσίου μέση θερμοκρασία. Πενήντα βαθμοί είναι μια συνθήκη θερμοπληξίας για τον άνθρωπο και τα περίπου 120 εκατομμύρια που κατοικούν στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη θα κάνουν ό,τι έκανε πάντα ο άνθρωπος σε περιόδους κλιματικής κρίσης. Θα μεταναστεύσουν. Η ευθύνη γι’ αυτό ποιους θα βαραίνει;

Το άρθρο αποτελεί μέρος της ομιλίας του Πέτρου Κόκκαλη στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο»

* ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
Fit for 55: Η πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε θεσμικά στην Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα...
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
Η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μάχη εναντίον της κλιματικής υπερθέρμανσης, η οποία μπορεί να ’ναι ίσως και λύση για τα υπόλοιπα οικολογικά και οικονομικά ή πολιτιστικά ζητήματα
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απουσία αποτελεσματικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών προκαλεί ενεργειακή φτώχεια και ανισότητες
Σε ολόκληρη την Ευρώπη καταγράφεται ένας σχεδόν διπλασιασμός της ζήτησης της ενέργειας μέσα σε έναν χρόνο.
Η απουσία αποτελεσματικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών προκαλεί ενεργειακή φτώχεια και ανισότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν «η κλιματική κρίση είναι ένα υπαρξιακό για τον ανθρώπινο πολιτισμό πρόβλημα»…
Το κείμενο αυτό είναι ο συλλογισμός ανάμεσα στην υπόθεση και το συμπέρασμα του τίτλου. Θεμελιώνει με αυτόν την θέση: ο Homo Sapiens, οφείλει να επαληθεύσει το sapiens κατακτώντας μια νέα ωριμότητα.
Αν «η κλιματική κρίση είναι ένα υπαρξιακό για τον ανθρώπινο πολιτισμό πρόβλημα»…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουδετερότητα για τη σωτηρία του πλανήτη;
Η ουδετερότητα είναι μια αμφιλεγόμενη έννοια με πολλαπλές ερμηνείες ενώ οι αντισταθμίσεις εγείρουν σοβαρά τεχνικά/πρακτικά και ηθικά/πολιτικά ζητήματα. Στην τελική ανάλυση, οι διαχειριστικές προτάσεις...
Ουδετερότητα για τη σωτηρία του πλανήτη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας