Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι αιτίες της αποδυνάμωσης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αιτίες της αποδυνάμωσης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε λιγότερο από 7 μήνες, εφαρμόζοντας μια εξωτερική πολιτική που αποσκοπεί στην επικοινωνιακή διαχείριση της καθημερινότητας των διεθνών μας σχέσεων και όχι στην προώθηση των εθνικών στρατηγικών μας συμφερόντων σε βάθος χρόνου, κατάφερε να αποδυναμώσει διεθνώς και να απομονώσει την Ελλάδα.

Κορυφή του παγόβουνου της δυσχερούς θέσης στην οποία σήμερα βρισκόμαστε διεθνώς είναι η μη πρόσκληση της χώρας μας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Πρώτον γιατί η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διάσκεψη, μετά από έγκαιρη και επιτυχή διεκδίκηση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Πολύ περισσότερο όμως επειδή η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, απειλώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθιστούσε τη συμμετοχή μας σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.

Σοβαρή ήττα όμως υπέστη η διεθνής μας διπλωματία και με την αποτυχία της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τραμπ, κατά την οποία, παρά την αμέριστη στήριξη που αφειδώς πρόσφερε στον Αμερικανό πρόεδρο, δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων, ούτε όμως και καταδίκη της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Επιπλέον, με τη δήλωση υποστήριξης των ΗΠΑ στην υπόθεση της δολοφονίας του ανώτατου Ιρανού αξιωματούχου, ο Ελληνας πρωθυπουργός πέτυχε τρίποντο στο αρνητικό αποτέλεσμα της επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Πρώτον, διότι κατάφερε να διαφοροποιηθεί, μόνος αυτός, από την πολιτική των Ευρωπαίων συμμάχων μας, οι οποίοι πολύ προσεκτικά απέφυγαν δηλώσεις στήριξης του Τραμπ στην παρούσα συγκυρία.

Δεύτερον, γιατί η δήλωση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή της φιλειρηνικής εξωτερικής μας στρατηγικής και της παραδοσιακής πολιτικής φιλικών σχέσεων με τη Μ. Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, σε μια εποχή μάλιστα που θα έπρεπε να προσθέτουμε συμμάχους.

Και τρίτον γιατί, υποστηρίζοντας μια εγκληματική πράξη των ΗΠΑ, χάσαμε το πιο ισχυρό μας πλεονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία, η οποία εκ συστήματος παραβιάζει, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, το διεθνές δίκαιο.

Η αλλαγή της εθνικής στρατηγικής που ακολουθείται παραδοσιακά από την Ελλάδα φάνηκε και με την εγκατάλειψη της πολιτικής εξασφάλισης συμμαχιών και πρόληψης κινδύνων, την οποία με εξαιρετική επιτυχία εφάρμοζε τελευταία η κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι διασκέψεις με τις γειτονικές μας χώρες από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, τριμερείς ή τετραμερείς κατά περίπτωση, ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας και βοήθησαν στη διεύρυνση της διεθνούς μας υποστήριξης. Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση της Τουρκίας και τον περιορισμό της επιθετικότητάς της τα τελευταία χρόνια σε βάρος της χώρας μας. Κι αυτό, παρά το γεγονός της αχιλλείου πτέρνας της οικονομικής αδυναμίας της Ελλάδας, λόγω κρίσης, που θα μπορούσε, δυνάμει, να είχε αξιοποιηθεί από την τουρκική πλευρά, αν της είχε δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

ακόμη, η εξωτερική μας πολιτική άλλαξε και στον κρίσιμο τομέα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και της ένταξης όλων των εθνικών μας ζητημάτων στην προοπτική μιας ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε την τουρκική επιθετικότητα και την απειλητική για την Ελλάδα συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης να τα υποβιβάσει, από ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα έπρεπε να είναι, εφόσον αφορούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ζητήματα διμερών σχέσεων. Χάνοντας έτσι το εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής υποστήριξης και δίνοντας την ευκαιρία στη Γερμανία να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες προς ίδιον όφελος.

Φτάσαμε έτσι να εναποθέτουμε σήμερα τις ελπίδες μας στον αμφιλεγόμενο πολιτικά στρατηγό Χάφταρ και να ακολουθούμε τυφλά, όχι ως ισότιμοι εταίροι, αλλά ως αδύναμοι ικέτες, τις περιπέτειες της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ. Χωρίς κανένα συγκεκριμένο όφελος για τα εθνικά μας συμφέροντα, εκτός ίσως από χτυπήματα στην πλάτη κι αυτά μακριά από μικρόφωνα και προβολείς…

Εκείνο πάντως που επιβεβαιώνει την αλλαγή κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής και θέτει τη χώρα σε νέους και σοβαρούς κινδύνους και απειλές είναι η είδηση ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εγκαταλείπει τη φιλειρηνική εθνική της στρατηγική, στέλνοντας ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Προάγγελος της υποβάθμισης της φιλειρηνικής και συγχρόνως πολύπλευρης και πολυσχιδούς εξωτερικής μας πολιτικής σε μικροπολιτική, κοντόφθαλμη, εσωστρεφή και επικοινωνιακή διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας υπήρξε η μικροπολιτική εκμετάλλευση από πλευράς Μητσοτάκη, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γιατί στην πολιτική ισχύει ότι όπως στρώνει κανείς, έτσι κοιμάται.

Εστρωσε λοιπόν μικροπολιτικά και κοντόφθαλμα την εξωτερική της πολιτική η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και γι’ αυτό σήμερα ως κυβέρνηση (κυριολεκτικά) κοιμάται μόνη και απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα…

* καθηγητής και πρώην πρύτανης ΑΠΘ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμοιβαία επωφελής για Ελλάδα και ΗΠΑ η νέα αμυντική συμφωνία
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη αρραγούς εθνικού μετώπου. Οποτε ως έθνος δράσαμε με ενότητα και ομοψυχία, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, θριαμβεύσαμε. Οποτε διχαστήκαμε, χάσαμε. Αυτή...
Αμοιβαία επωφελής για Ελλάδα και ΗΠΑ η νέα αμυντική συμφωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φοβού τους θείους από την Αμερική
Ορισμένοι στη χώρα μας πανηγυρίζουν για την επίσκεψη Πομπέο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα «προστατεύεται» από τις αναθεωρητικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.
Φοβού τους θείους από την Αμερική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θέλει ο Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα;
Η θέση των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά είναι σαφής: διάλογος και επίλυση των προβλημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που λέει η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία, όπως και η Ε.Ε.
Τι θέλει ο Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν μας τα λένε καλά οι «σύμμαχοι»
Την ώρα που οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο παραμένουν λεπτές και η διπλωματική σκακιέρα έχει πάρει «φωτιά» οι τοποθετήσεις βασικών συμμάχων της Ελλάδας έρχονται να δημιουργήσουν νέο πονοκέφαλο και...
Δεν μας τα λένε καλά οι «σύμμαχοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική της προμελετημένης εξαθλίωσης και ο αυταρχισμός
Πώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την παντελή έλλειψη κοινωνικής προστασίας για τους «αόρατους» της οικονομίας; Πώς μπορεί να κατανοήσει ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού και των υπουργών του εστιάζεται στο να...
Η πολιτική της προμελετημένης εξαθλίωσης και ο αυταρχισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταθερή αντίστιξη
Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, όποτε επιχειρείται η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διαπιστώνεται ταυτόχρονα η αδυναμία διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στάσης σε μέτωπα κρίσεων και συγκρούσεων.
Σταθερή αντίστιξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας