Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο χρυσός κανόνας του e-ΕΦΚΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο χρυσός κανόνας του e-ΕΦΚΑ

  • A-
  • A+

Μόλις πριν από μερικές μέρες, διέρρευσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση στις αρχές Φεβρουαρίου. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο άρθρο 19 του προσχεδίου, που αναφέρεται στους σκοπούς του νέου νόμου: «Σκοπός του νόμου είναι η εξασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων και της βιωσιμότητας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», λέει το άρθρο 19.

Αντίθετα ο ν.4387/2016, γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου, στο άρθρο 1 ανέφερε χαρακτηριστικά, σε σχέση με την αποστολή της κοινωνικής προστασίας: «Οι κοινωνικές παροχές της πολιτείας χορηγούνται στο πλαίσιο Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας, με σκοπό την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας, με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης των γενεών».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, φαίνεται να υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στα δύο νομοθετήματα, η οποία και έχει τη σημασία της. Από τη μία η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών και από την άλλη η επάρκεια των συντάξεων και η βιωσιμότητα του φορέα (e-ΕΦΚΑ). Μοιάζει με το σύνθημα που ακουγόταν στη μακρινή Γένοβα... «Εσείς μιλάτε για κόστη και ζημιές, μα εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που δεσμεύει τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, προβλέπει την υποχρέωση νομικής κατοχύρωσης, σε συνταγματικό, κατά προτίμηση, ή ισότιμο αυτού επίπεδο, του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» ή «κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» ή αλλιώς «χρεόφρενου».

Πρόκειται για τη νομική υποχρέωση της κυβέρνησης να διαμορφώνει και να εκτελεί ισοσκελισμένους, αν όχι πλεονασματικούς, προϋπολογισμούς, προκειμένου να αποφευχθεί η παραγωγή ελλειμμάτων και συνακόλουθα νέου χρέους. Δυστυχώς, παρά το τέλος των μνημονίων οι πολιτικές της λιτότητας φαίνεται να έχουν ριζώσει καλά τόσο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ας δούμε, για παράδειγμα, πώς επιτυγχάνεται η «επάρκεια συντάξεων», στην οποία προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συντάξεις στην Ε.Ε. (2018) αναφέρει σχετικά:

«Τα κράτη-μέλη θέσπισαν μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων, επικεντρώνοντας καλύτερα τις πολιτικές τους προσπάθειες στο ζήτημα αυτό, ιδίως για τις συντάξεις χαμηλού εισοδήματος, αλλά θα πρέπει να καταβληθούν ακόμη περισσότερες προσπάθειες.

Για να διασφαλιστούν η επάρκεια και η βιωσιμότητα των τρεχουσών και των μελλοντικών συντάξεων, τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα πρέπει να προωθήσουν την παράταση του εργασιακού βίου, σύμφωνα με τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενθάρρυνσης της διά βίου μάθησης, με την παροχή ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας, την αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επιβράβευση της συνταξιοδότησης σε μεγαλύτερη ηλικία και την αποθάρρυνση της πρόωρης εξόδου.

Οι ευέλικτες εργασιακές επιλογές, όπως η δυνατότητα να συνδυάζεται η σύνταξη με εισόδημα από εργασία, και τα φορολογικά κίνητρα για την προώθηση της συνταξιοδότησης σε μεταγενέστερο στάδιο εξαπλώνονται όλο και περισσότερο και θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικά».

Αν η Ευρώπη και οι οπαδοί της λιτότητας συνεχίσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό κράτος ως περιττό δημοσιονομικό άχθος, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα προκύψουν φαινόμενα διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Οι αυστηροί περιορισμοί των κοινωνικών δαπανών, σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, αργά ή γρήγορα οδηγούν σε μεγαλύτερο κοινωνικό dumping και σε εκρήξεις.

Μόνη λύση είναι η αύξηση της κοινωνικής προστασίας και η κατανόηση ότι η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερη φτώχεια. Η κοινωνική ασφάλεια είναι αγαθό και το κράτος έχει υποχρέωση να μεριμνά για αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

*Δικηγόρος, εργατολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι
Η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνει το εισόδημα της μεγάλης πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων και προκαλεί διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα στον νέο φορέα.
Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστήμη από τον άνθρωπο, για τους ανθρώπους
H επιστήμη εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικότατο και πρωτεύοντα ρόλο στα ανθρώπινα δρώμενα. Και όχι μόνο στα ανθρώπινα, αλλά και σε ευρύτερες προεκτάσεις θα λέγαμε...
Επιστήμη από τον άνθρωπο, για τους ανθρώπους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα καλά και συμφέροντα
Να αναδείξουμε το ζήτημα του πολιτισμού σε κεντρικό θέμα. Για να γίνουν κοινωνοί, μέτοχοι και δημιουργοί μεγάλα τμήματα του λαού μας. Ζώντας εκτός Αθηνών δεν έχουν δει ούτε μια θεατρική παράσταση από το...
Τα καλά και συμφέροντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μοναχικά παράσιτα
Η ταινία είναι εξαιρετική, αρμόδιοι όμως για την αναφορά στις ειδικές αρετές της είναι οι ειδικοί. Αρκετοί έχουν μιλήσει με λόγια διθυραμβικά για το αισθητικό αποτέλεσμα.
Μοναχικά παράσιτα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί γυμνών βασιλιάδων και επίκτητης αλαλίας…
Κοινός τόπος της μεγάλης εικόνας: το ολιγοπώλιο στην ιδιοκτησία και στη διαχείριση των ΜΜΕ. Η επικυριαρχία του οικονομικού πεδίου, σε συνεργασία με το πολιτικό, διαμόρφωσε το πλαίσιο διαμοιρασμού της...
Περί γυμνών βασιλιάδων και επίκτητης αλαλίας…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα γονίδια και τα γίδια
Το μεγαλύτερο έργο τέχνης μάλλον είναι η ζωή του καθενός, είτε φιλάει γίδια είτε αναλύει τα γονίδια και τους γαλαξίες. Μένει το στίγμα του ανθρώπου στο πέρασμά του από τη ζωή, το αποτύπωμά του πάνω στον...
Τα γονίδια και τα γίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας