• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.4°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  0 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.7°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  95%
AP Photo/Patrick Semansky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο στόχαστρο του Τραμπ

 • A-
 • A+

Οταν ο Νίξον ανέλαβε τα καθήκοντά του έσπευσε να ανακηρύξει το 1969 ως «Ετος της Ευρώπης», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της διατλαντικής σχέσης στους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον.

Πενήντα ένα χρόνια μετά ο Τραμπ προειδοποιεί από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ότι το 2020 θα είναι έτος της Ευρώπης…

Εχοντας ολοκληρώσει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, ο Τραμπ προαναγγέλλει ότι θέλει να έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πριν από τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Επιπλέον, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο ένοικος του Λευκού Οίκου δηλώνει ότι δεν αποκλείει την επιβολή δασμών ύψους 25% στις εξαγωγές της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ.

Αν μη τι άλλο, ο Τραμπ άνοιξε τα χαρτιά του και προειδοποίησε με τον πιο σαφή τρόπο τους Ευρωπαίους.

Μόλις τελειώσει η δίκη του ενώπιον της Γερουσίας, όπου το μόνο που διακυβεύεται είναι κατά πόσο θα τον στηρίξει το σύνολο των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, θα επιχειρηθεί αλλαγή της ατζέντας.

Ο Τραμπ θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη διαπραγμάτευση για τη σύναψη Εμπορικού Συμφώνου ΗΠΑ-Ε.Ε, για να δείξει πόσο συνεπής είναι στο κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του 2016 «Πρώτα η Αμερική» που του εξασφάλισε τότε την πρώτη και σήμερα μάλλον θα του δώσει μια δεύτερη τετραετή θητεία.

Την ώρα που ως μαχητής τού «Πρώτα η Αμερική» θα δίνει μάχη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., το προεκλογικό του επιτελείο θα απαξιώνει τους Δημοκρατικούς ότι με τη στάση τους στην τετραετία Τραμπ προέταξαν το κομματικό επί του εθνικού συμφέροντος.

Ηδη η απειλή επιβολής δασμών ύψους 25% στις εξαγωγές της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας προς τις ΗΠΑ φαίνεται ότι ήταν ο παράγοντας που ώθησε τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία να προσφύγουν στον μηχανισμό διαιτησίας που προβλέπει η συμφωνία του 2015, καταγγέλλοντας την Τεχεράνη για μονομερή απομάκρυνσή της από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος.

Εξυπακούεται ότι όταν ο Τραμπ απειλεί με εξοντωτικούς δασμούς την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ο κατά κύριο λόγο θιγόμενος και απειλούμενος δεν είναι άλλος από τη Γερμανία.

Μια Γερμανία όπου κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα τέλους εποχής και ως προς την πολιτική σταθερότητα αλλά και ως προς τη σταθερή ανάπτυξη, με αγωνιώδεις επικοινωνιακές προσπάθειες η σημερινή συγκυρία να καταγραφεί ως στασιμότητα και όχι ως ύφεση.

Η αρνητική συγκυρία στη Γερμανία είναι άλλωστε κατά κύριο λόγο παρενέργεια της μείωσης της ζήτησης στην Κίνα, που με τη σειρά της είναι παρενέργεια του εμπορικού πολέμου Ουάσινγκτον-Πεκίνου που προηγήθηκε της σύναψης του διμερούς Εμπορικού Συμφώνου.

Δίχως υπερβολή η σκληρή ρητορική Τραμπ έχει δώσει στην απειλή των ΗΠΑ για δασμούς ύψους 25% στις εξαγωγές της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας έναν χωρίς προηγούμενο μοχλό πίεσης επί της Γερμανίας.

Μέχρι στιγμής οι εξελίξεις έχουν διαψεύσει την προσδοκία ότι η επιθετική πολιτική Τραμπ θα οδηγούσε στη συσπείρωση των Ευρωπαίων και στη χάραξη μιας κοινής γραμμής πλεύσης με στόχο την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συστοιχία δασμών Τραμπ…
Εχουμε φορτώσει και εγκλωβίσει τους στόχους μας, ήταν το μήνυμα Τραμπ προς την Τεχεράνη, ή μάλλον προς το Ριάντ, ότι ως στρατηγικός του σύμμαχος είναι στο πλευρό του.
Συστοιχία δασμών Τραμπ…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διάψευση του Λίνεκερ!
H Γερμανία του 2022 ανακαλύπτει άφωνη ότι χωρίς μια σταθερή δυναμική εμβάθυνσης της Ε.Ε. δεν έχει άλλη λύση παρά την πλήρη ευθυγράμμιση με τον «Αμερικανό φίλο».
Η διάψευση του Λίνεκερ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εσωτερική μεταβλητή
Σήμερα οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διχασμένη κοινωνία και, ανεξαρτήτως της δυνατότητας ολικής επαναφοράς του Τραμπ, ο τραμπισμός είναι πλειοψηφική, αν όχι κυρίαρχη, συνιστώσα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η εσωτερική μεταβλητή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα;
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου θα εστιάσουμε σε τρία βασικά ζητήματα: τις εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, την κατάσταση της οικονομίας και τη διεθνή θέση της χώρας.
Τι συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατλαντική παλινδρόμηση
Τέσσερα χρόνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο όχι μόνο δεν οδήγησαν σε βήματα χειραφέτησης της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή αλλά, αντίθετα, έχουν προκαλέσει μια ατλαντική παλινδρόμηση χωρίς προηγούμενο.
Ατλαντική παλινδρόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά της πανδημίας
Η πρόκληση είναι διπλή και ταυτόχρονη για τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη σκιά πλέον της βεβαιότητας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της...
Στη σκιά της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας