Η παραίτηση του Ντι Μάιο από την ηγεσία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι μια βαρύνουσα προεξόφληση της εκλογικής συντριβής του ετερόκλητου μορφώματος που ανεδείχθη πρώτη πολιτική δύναμη στις εκλογές του 2018.
Αργά αλλά σταθερά στην Ιταλία διαμορφώνεται ένα σκηνικό διπολικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Λέγκας του Σαλβίνι και του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζινγκαρέτι, με τα ενδιάμεσα κόμματα και κινήματα να συρρικνώνονται.
Οι ομοιότητες με τη Γαλλία της διπολικής αντιπαράθεσης Μακρόν - Λεπέν είναι προφανείς: Η προεδρική παράταξη LREM οδήγησε, την άνοιξη του 2017, σε εξαέρωση το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ στις ευρωεκλογές της περασμένης άνοιξης διεμβόλισε την εκλογική βάση της Δεξιάς του κόμματος των Ρεπουμπλικανών.
Η πιο σημαντική όμως διαφορά της πολιτικής συγκυρίας στην Ιταλία σε σχέση με τη Γαλλία είναι ότι η συνταγή Μακρόν για κεντρώα υπέρβαση της αντιπαράθεσης Αριστεράς - Δεξιάς δοκιμάστηκε, απέτυχε και αποδοκιμάστηκε δύο φορές στις κάλπες.
Οταν στις αρχές του 2014 ο τότε δήμαρχος Φλωρεντίας Ρέντσι ξεκινούσε την επίθεση με στόχο την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, η πλατφόρμα και η ρητορική του προβάλλουν σήμερα ως μακρονισμός πριν από την εμφάνιση του Μακρόν.
Μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, δημοσιονομική πειθαρχία και ταυτόχρονα ανάπτυξη: Ο Ρέντσι διέψευσε, μέσα σε δυόμισι χρόνια, τις προσδοκίες και της εκλογικής του βάσης και των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Αν το στοίχημα Μακρόν για ανάσχεση της δυναμικής του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν παραμένει ζητούμενο αν μπορεί να κερδηθεί, η ανάσχεση του Σαλβίνι και της Λέγκας από μια επανέκδοση της συνταγής Ρέντσι μοιάζει ένα στοίχημα ήδη χαμένο.
Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου η προοπτική νίκης της Λεπέν θεωρείται απειλή για τη δημοκρατική ομαλότητα, η Λέγκα, με ηγέτη, τότε, τον Μπόσι, ήταν κυβερνητικός εταίρος στην πρώτη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 1994, με πιο πρόσφατη κυβερνητική θητεία τη συγκυβέρνηση με τα Πέντε Αστέρια στην πρώτη κυβέρνηση Κόντε, από την άνοιξη του 2018 μέχρι το καλοκαίρι του 2019.
Σαλβίνι και Λέγκα προβάλλουν ως κυβέρνηση σε αναμονή και εκ των πραγμάτων διευκολύνουν την προσπάθεια της Λεπέν να εκπέμψει το παρόμοιο στίγμα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας