Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επενδυτική έκρηξη… περιμένοντας τον Γκοντό
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επενδυτική έκρηξη… περιμένοντας τον Γκοντό

  • A-
  • A+
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει άγνοια κινδύνου όταν τονίζει πως «το σύνολο του διεθνούς οικονομικού Τύπου εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ο πιο hot επενδυτικός προορισμός για τα επόμενα χρόνια».

Η κυβερνητική επιμονή σε μια πολλά υποσχόμενη επενδυτική έκρηξη –η οποία κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, «έχει ήδη ξεκινήσει»- και σε ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται να φτάσει φέτος το 3% και αργότερα το 4%, θυμίζει τον τίτλο του θεατρικού έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, στο οποίο δύο άνθρωποι περιμένουν έναν άλλον που δεν έρχεται ποτέ. Οπως στο θέατρο παραλόγου οι δύο χαρακτήρες περιμένουν την άφιξη μιας υπερβατικής φιγούρας που θα τους σώσει, αλλά δεν έρχεται ποτέ, έτσι και η κυβέρνηση περιμένει μάλλον μάταια μια επενδυτική έκρηξη που θα αναπτύξει δυναμικά την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο.

Παρά τις όποιες λεκτικές αναφορές σε εξωγενείς αντιξοότητες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει άγνοια κινδύνου όταν τονίζει πως «το σύνολο του διεθνούς οικονομικού Τύπου εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ο πιο hot επενδυτικός προορισμός για τα επόμενα χρόνια» (Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ). Γιατί άραγε; Επειδή μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων και έχουμε μια κυβέρνηση πιο φιλική προς αυτές με ελαστικότερες σχέσεις εργασίας και προώθηση ιδιωτικοποιήσεων; Μα, υπάρχουν πολλές άλλες χώρες σε Ε.Ε. και αλλού με ακόμη πιο φιλική στάση προς τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πετύχει καμία επενδυτική έκρηξη. Για παράδειγμα, οι χώρες της Αν. Ευρώπης έχουν σημαντικά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται του μέσου ευρωπαϊκού όρου στη σχέση επενδύσεων προς ΑΕΠ.

Το πρόβλημα είναι πως τις επενδύσεις καθορίζουν μια σειρά παράγοντες πέραν της φορολογίας, που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν ευνοούν την προσέλκυσή τους. Για τον απλό λόγο ότι η οικονομία της χώρας εξήλθε μεν από την ύφεση, την κρίση και τα μνημόνια, παραμένει εντούτοις δομικά ευπαθής και ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις.

Τέτοιοι παράγοντες είναι η περιορισμένη παραγωγική βάση και η χαμηλή βιομηχανική εξειδίκευση της οικονομίας, το μικρό επιχειρηματικό μέγεθος και η χαμηλή παραγωγικότητα, η υπερχρέωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών χρεών 13 φορές υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου (39% έναντι 3% τον Ιούνιο) με συνέπεια την αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η πολύ υψηλή ακόμη ανεργία, ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και τα προβλήματα διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας (βλ. Πολεοδομίες, Κτηματολόγιο, δικαστήρια κ.λπ.).

Οχι τυχαία, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων και το χαμηλότερο απόθεμα ξένων άμεσων επενδύσεων (ως ποσοστά του ΑΕΠ) στην Ευρώπη, ενώ σε 34 ευρωπαϊκές χώρες μόλις 6 έχουν χειρότερη από την Ελλάδα επίδοση στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς…

Αυτοί οι ανασταλτικοί για τις επενδύσεις παράγοντες είναι διαχρονικοί και θα μπορούσαν σταδιακά να αντιμετωπιστούν με την αισθητή εξομάλυνση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα που σημειώνεται τελευταία, αν δεν προέκυπταν δύο όψιμες αρνητικές και καταλυτικές εξωγενείς ανατροπές:

α. η δριμεία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την όξυνση των εμπορικών τριβών και του εθνικού οικονομικού προστατευτισμού και

β. η απότομη κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου διεθνώς και ιδιαίτερα στη ΝΑ Μεσόγειο, με την Ελλάδα εκτεθειμένη στην τουρκική επιθετικότητα.

Και η μεν διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε μια ύφεση και νέα κρίση έχει προς το παρόν συγκρατηθεί με τις μαζικές ενέσεις ρευστότητας πληθώρας κεντρικών τραπεζών, που η πρόσφατη ιστορία έχει καταδείξει ως αναποτελεσματικές ή βραχυχρόνιας και προσωρινής απόδοσης με πιθανές ολέθριες μεσομακροχρόνιες επιπτώσεις (βλ. δημιουργία φούσκας περιουσιακών στοιχείων, αύξησης των ανισοτήτων και κοινωνικής αμφισβήτησης των πολιτικών ηγεσιών).

Ο δε γεωπολιτικός κίνδυνος έχει ήδη λάβει διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης στην περιοχή μας και με διακύβευμα τον έλεγχο της εξόρυξης και διακίνησης των ενεργειακών και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών δεν φαίνεται να μπορεί να εκτονωθεί ή να χαλιναγωγηθεί.

Και οι δύο αυτές εξωγενείς ανατροπές τείνουν να επισκιάσουν -και ενδεχομένως να ανατρέψουν- τις όποιες προόδους σημειώνονται στην εγχώρια οικονομία, γιατί πυροδοτούν την ανασφάλεια και αβεβαιότητα, οι οποίες αποτελούν τον βασικό τοξικό, παραλυτικό στοιχείο της επενδυτικής δραστηριότητας.

Να θυμίσουμε σχετικά πως η Παγκόσμια Τράπεζα διαβλέπει νέα κρίση χρέους, το 82% των επικεφαλής (CFO) των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της αναμενόμενης καταναλωτικής και επιχειρηματικής επιβράδυνσης, ενώ το 77% πιστεύει πως οι μετοχές είναι υπερτιμημένες (τριμηνιαία έρευνα της Deloitte). Ακόμη, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, σε διάλεξη στην πρόσφατη ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ δήλωσε πως «διατηρώντας τη νέα ορθοδοξία της νομισματικής πολιτικής και παριστάνοντας ότι έχουμε κάνει το τραπεζικό σύστημα ασφαλές, υπνοβατούμε σε αυτή την κρίση…». Τέλος, ο δείκτης παγκόσμιας αβεβαιότητας το δ’ τρίμηνο 2019 (πριν από την κρίση Ιράν και Λιβύης) υπερδιπλασιάστηκε σε ετήσια βάση!

Μακάρι η Ελλάδα να αποτελέσει εξαίρεση, αλλά με τέτοια «έκρηξη αβεβαιότητας» είναι κυριολεκτικά απίθανο να δούμε «έκρηξη επενδύσεων».

* δημοσιογράφος, οικονομολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «άριστοι» και η επικείμενη επανάσταση των ψηφιακών φόρων
Αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να ανακαλύψει «δημοσιονομικούς χώρους», θα μπορούσε να ψάξει εκεί που ήδη τους έχουν ανακαλύψει άλλοι, εξίσου συντηρητικοί με αυτήν.
Οι «άριστοι» και η επικείμενη επανάσταση των ψηφιακών φόρων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες που πληγώνουν
Σήμερα η Τήνος θυσιάζεται σε κάποιους τύπους που ρουφώντας τον σκληρό καπνό του Cohiba αυτοαποκαλούνται... επενδυτές από έναν πρωθυπουργό που αυτοσυστήνεται ως πιστός της Ανάπτυξης(!).
Ανεμογεννήτριες που πληγώνουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αδιέξοδο του καπιταλισμού των μετόχων
Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει διλήμματα. Αυτός και η κυβέρνησή του ανοίγουν λεωφόρους στους... μετόχους και πετούν στα χαντάκια όλους τους υπόλοιπους. Αυτή η καταστροφική βεβαιότητα, όμως, οδηγεί τη χώρα...
Το αδιέξοδο του καπιταλισμού των μετόχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ώρα των στατιστικών
Στους μήνες που έρχονται, η κυβέρνηση, όλο και πιο συχνά, θα προσπαθεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα με στατιστικές. Ηδη η επιχείρηση αυτή έχει ξεκινήσει με την... ανάπτυξη. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει...
Η ώρα των στατιστικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων
Με βάση τα τελικά στοιχεία πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος, η εκτέλεση ΠΔΕ του 2019 κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 5,642 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6,75 δισ. ευρώ.
Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια πορεία που οδηγεί στα βράχια
Το έργο το έχουμε ξαναδεί: χαμηλά επιτόκια, υπερδανεισμός, αβεβαιότητα λόγω ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, τράπεζες που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.
Μια πορεία που οδηγεί στα βράχια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας