Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πυκνό δίχτυ για τη στήριξη της οικογένειας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυκνό δίχτυ για τη στήριξη της οικογένειας

  • A-
  • A+

Το δημογραφικό πρόβλημα μοιάζει με την κλιματική κρίση: εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και παρότι όλοι οι δείκτες πιστοποιούν ότι βαίνει επιδεινούμενο, τουλάχιστον στη χώρα μας απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο. Αλλά και όταν γίνεται συζήτηση, αυτή εξαντλείται σε ρηχές διαπιστώσεις και ευχολόγια, ενώ οι μέχρι τώρα πολιτικές για την αντιμετώπισή του ήταν αποσπασματικές.

Παγκοσμίως ο πληθυσμός γερνά, με την Ευρώπη να αποτελεί κυριολεκτικά την πιο γηραιά ήπειρο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα μας είναι μια από τις 10 οικονομίες με τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων. Η κατάσταση χειροτέρεψε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και από το 2011 και μετά καταγράφεται σταθερά συρρίκνωση του πληθυσμού. Αν δεν ανακοπεί η τάση, το 2035 -σε δεκαπέντε χρόνια από σήμερα- σχεδόν 1 στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας θα είναι πάνω από 65 και οι κάτω των 18 θα αποτελούν μόλις το 14,2% του πληθυσμού της χώρας. Μέχρι το 2050 -σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο- θα έχουμε μείνει 8,8 εκατομμύρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δυναμισμό της οικονομίας, το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Η πτώση του δείκτη γεννήσεων συνδέεται ευθέως με το ασφαλιστικό σύστημα, διότι μείωση των γεννήσεων και παράλληλα γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό και αυξάνονται οι συνταξιούχοι. Αυτές είναι οι δύο παράλληλες τάσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Σε αυτές τις συνθήκες, μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική είναι περισσότερο από αναγκαία, είναι επείγουσα.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μια συνεκτική πολιτική για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας αποτελεί εργαλείο εθνικής επιβίωσης. Το είχε πει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται πράξη με δέσμη κινήτρων για τα νέα ζευγάρια προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια και με πρόσθετες διευκολύνσεις για την ανατροφή των παιδιών τους.

Στην αιχμή της νέας στρατηγικής για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας είναι το επίδομα των 2.000 ευρώ, το οποίο πρώτη φορά θεσπίζεται και θα χορηγείται στο εξής για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίζεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας από τη Βουλή, προβλέπει την οριζόντια και σχεδόν καθολική χορήγηση του επιδόματος, με μόνα κριτήρια το ύψος του εισοδήματος και τη -μόνιμη και νόμιμη- διαμονή στη χώρα. Εξαιρείται μόλις το 1% των εισοδημάτων, το πιο εύπορο τμήμα του πληθυσμού.

Πρόσβαση στο επίδομα θα έχουν μονογονεϊκές οικογένειες με ή δίχως άλλο ανήλικο παιδί, ζευγάρια χωρίς παιδιά αλλά και ήδη πολύτεκνες οικογένειες. Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη ή στους ομογενείς που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή σε πολίτες κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολίτες τρίτης χώρας για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαμένουν στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού.

Το επίδομα γέννησης συνιστά ένα από τα στοχευμένα μέτρα δημογραφικής πολιτικής και στήριξης της οικογένειας. Ορισμένα προηγήθηκαν, όπως η υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των βρεφικών και ειδών πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες και η προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί ανεξαρτήτως του αριθμού των ανήλικων τέκνων.

Οι παρεμβάσεις δεν σταματούν εδώ. Κάθε οικογένεια που δεν βρίσκει θέση για το παιδί της σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη τον βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Εξετάζεται μάλιστα η δυνατότητα από τον Σεπτέμβριο να ενταχθούν στο πρόγραμμα και παιδιά με μητέρες δημοσίους ή δημοτικούς υπαλλήλους.

Παράλληλα, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο διευκολύνεται η πρόσβαση των δήμων της χώρας σε χρηματοδότηση για τη λειτουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών. Ενώ με την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους, ελευθερώνονται θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για να δεχθούν μικρότερα σε ηλικία παιδιά.

Πρόσθετη μέριμνα λαμβάνεται για τις οικογένειες που έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες των ορεινών και οικονομικά μειονεκτικών περιοχών. Θεσπίζεται το αφορολόγητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που παίρνουν ώστε να ελαφρυνθούν από τα βαρύτερα έξοδα διαβίωσης. Ενώ ένα νέο πρόγραμμα «κοινωνικής κατοικίας» για τα νέα ζευγάρια που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή.

Προφανώς, η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και των καταλυτικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της που υπονομεύουν τις δημογραφικές προοπτικές, απαιτούν θετικά και έξυπνα μέτρα πολιτικής, σημαντικούς πόρους, επιμονή και συνέπεια στην εφαρμογή πολιτικών ανάσχεσης των ανησυχητικών πληθυσμιακών τάσεων. Σίγουρα, πάντως, δεν αντιμετωπίζονται με διχαστικές σταυροφορίες που έμμεσα προπαγανδίζουν την περιστολή του δικαιώματος των γυναικών να επιλέξουν τη μητρότητα, όπως έγινε πρόσφατα, με αντιαισθητικά πρωτοσέλιδα και αντιεπιστημονικές αφίσες.

 *υφυπουργός στον πρωθυπουργό

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γλώσσα έχουμε, διδασκαλία δεν έχουμε!
Ο ελληνισμός της διασποράς αποτελεί κεφάλαιο διεθνών διαστάσεων για τη χώρα μας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πρεσβευτές της χώρας μας σε όλη την υφήλιο και οι ισχυροί δεσμοί που σφυρηλατούνται με τη Μητέρα...
Γλώσσα έχουμε, διδασκαλία δεν έχουμε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνθήκη των Σεβρών: εκατό χρόνων εφιάλτης
Η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν και εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς σε πολιτικές και διπλωματικές συζητήσεις, ώσπου εμφανίστηκε μετά από αναφορές του Ερντογάν και η ξεχασμένη Συνθήκη των Σεβρών.
Συνθήκη των Σεβρών: εκατό χρόνων εφιάλτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο Ανατολικό Ζήτημα;
Οι διαδοχικές ελληνοτουρκικές κρίσεις αλλά και οι υφέσεις τους οδηγούν σε κάποιες διαπιστώσεις.
Το νέο Ανατολικό Ζήτημα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας
Βρισκόμαστε, όπως φαίνεται, ένα βήμα πριν ανακοινωθεί από την Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή και από τις δύο πλευρές, η έναρξη του διαλόγου για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο σύγχρονων εθνικών κρατών.
Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνικές μεγαλοστομίες
Θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγαλώσει και να ψηλώσει στη διεθνή σκηνή μόνο αν μπει πραγματικά στον 21ο αιώνα, ανακόπτοντας τη σημερινή της κρίση και κάνοντας άλμα στο καινό, όχι στο κενό, σύμφωνα με γνωστό...
Εθνικές μεγαλοστομίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας