• Αθήνα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  24°C 21.1°C / 24.7°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.9°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  1 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  83%

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και το όνομα αυτού: 280-285!

 • A-
 • A+

Δύο θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας: οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ονοματολογία για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Για το πρώτο θέμα ακούσαμε και θα ακούσουμε πολλά από έγκυρους και σοβαρούς αναλυτές αλλά και από πολλούς... μπατριώτες που με πολεμικές κραυγές τρίβουν τα χέρια τους και επιδιώκουν ένα τουλάχιστον «πολύ θερμό επεισόδιο» για να συντρίψουμε τον εχθρό και να αποδείξουμε έτσι την ανωτερότητα της ελληνικής φυλής και της ορθοδοξίας απέναντι στους αλλόθρησκους βαρβάρους! Το αφήνω λοιπόν στους ειδικούς να μας ενημερώνουν και διαφωτίζουν για όλο αυτό το «διεθνές γεωπολιτικό παίγνιο» που εξελίσσεται, με επίκεντρο πάντα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Το δεύτερο θέμα θα προσπαθήσω να προσεγγίσω αγγίζοντας κάποιες πτυχές του που κατά τη γνώμη μου αποτελούν κομβικά σημεία για τυχόν –ευρύτερες ή όχι– συναινέσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Είναι σίγουρο πως ο πρωθυπουργός της χώρας θα ήθελε ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής που θα μπορούσε να προέρχεται και από τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, δηλαδή από την αντίπερα όχθη (όμως ιδεολογικά συγγενή) του κυβερνώντος κόμματος!

Οι πιέσεις όμως που ασκούνται στον πρωθυπουργό από τα υπερδεξιά εξαπτέρυγα του κόμματός του είναι τόσο ισχυρές που φαίνεται ότι θα σπάσει αυτή την παράδοση! Αρα, λοιπόν, ή θα πάει υποχρεωτικά στον υποψήφιο που υποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον κ. Παυλόπουλο, ή θα υποδείξει κάποιο άλλο πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι ευρείας αποδοχής αλλά προερχόμενο από τον λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο, για να ικανοποιήσει έτσι και το όλον δεξιό κυβερνητικό στρατόπεδο!

Η υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου, όμως, είναι αρκετά αδύναμη (όχι όμως απίθανη), για δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος ότι αποτελεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήταν σχεδόν αδιανόητο ένα παντοδύναμο κυβερνητικό κόμμα να αποδέχεται πρόταση της Αριστεράς που θέλει να τη συντρίψει ακόμη και σε επίπεδο ιδεών! Ο δεύτερος έχει σχέση με την προκλητική, αντιδεοντολογική, υπεροπτική, αλαζονική και τελικά προσβλητική στάση του νυν πρωθυπουργού, όταν το 2015 ήταν ο μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ. που δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και απείχε επιδεικτικά από την ψηφοφορία! Ακόμη και σήμερα δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε την πραγματική αιτία που αυτός ο γόνος της αγίας οικογένειας είχε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε έναν υποψήφιο προερχόμενο από τα σπλάχνα του κόμματός του, που ήταν επί πολλά χρόνια στο στενό περιβάλλον του ιδρυτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Καραμανλή, και που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή τον νεότερο!

Δύο λοιπόν αρκετά ισχυροί λόγοι που θα αναγκάσουν τον κ. Μητσοτάκη να αναζητήσει μιαν άλλη προσωπικότητα που να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τα άλλα κόμματα, εκτός βέβαια από το ΚΚΕ που έχει πάντα την ίδια παρωχημένη ιδεοληψία και φαντάζεται για τα πάντα τον ιμπεριαλιστικό δάκτυλο!

Οι πληροφορίες λένε ότι το πρόσωπο έχει βρεθεί, έχει τη συναίνεση των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ., Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, και έχει κλειδώσει!

Και το όνομα αυτού Νικηφόρος Διαμαντούρος!

Μια πραγματικά σημαντική προσωπικότητα με πολύ βαρύ και ενδιαφέρον βιογραφικό, με σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις που κατά καιρούς έχει υπηρετήσει σε σημαντικές πολιτικές αλλά όχι κομματικές θέσεις! Που γνωρίζει πολύ καλά το Διεθνές Δίκαιο καθώς επίσης και τη δημόσια διοίκηση! Που έχει διεθνή απήχηση και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας!

Το όνομά του είχε ακουστεί το φθινόπωρο του 2011, όταν του είχε γίνει πρόταση για πρωθυπουργός της Ελλάδας, την οποία όμως δεν απεδέχθη και έτσι προήλθε ο «πολύς» κ. Παπαδήμος: «Είχα κάνει συζητήσεις, μου είχε προταθεί η πρωθυπουργία, με την έννοια ότι υπήρξαν διερευνητικές συζητήσεις, για να καταλήξουμε σε μια αποδοχή. Διατύπωσα τη σκέψη μου για το τι θα ήταν αναγκαίο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά μια τέτοια κυβέρνηση και εκείνοι επέλεξαν αυτό που θεώρησαν σωστό». Ουδέποτε έχει εμπλακεί σε εντάσεις και κομματικές αντιπαραθέσεις και η μοναδική κομματική του τοποθέτηση υπήρξε όταν τέθηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού!

Σημαντική λοιπόν προσωπικότητα με μεγάλο κύρος και εκτόπισμα, βαρύ βιογραφικό, πολιτικά μετριοπαθής και με διεθνή αναγνώριση! Δηλαδή ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια του Κ. Μητσοτάκη που θα είναι πολύ δύσκολο για την αντιπολίτευση να δικαιολογήσει την άρνησή της!

Είναι όμως έτσι ή μήπως αυτή η υποψηφιότητα διευκολύνει και τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα συναινετικό διαζύγιο με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο; Γνώμη μου είναι ότι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν διαρραγεί, ύστερα από την απόφαση του Προέδρου να μην υπογράψει, «ως όφειλε», το προεδρικό διάταγμα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης! «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και κατά συνέπεια ο ΠτΔ δεν έχει δικαίωμα να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα», δηλώνει ο πρώην καθηγητής Νομικής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως επιμένει σε αυτή την υποψηφιότητα γιατί γνωρίζει πολύ καλά το εσωκομματικό πρόβλημα που δημιουργείται στο εσωτερικό της Ν.Δ. με αυτόν τον υποψήφιο! Γνωρίζει επίσης ότι η κυρία Φώφη, σαν δεκανίκι του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει υποψήφιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι φαίνεται πως είναι το μοναδικό κόμμα που υποστηρίζει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου! Από την άλλη, το περιβάλλον του κ. Παυλόπουλου έχει καταστήσει σαφές πως «ο Πρόεδρος δεν θα δεχτεί να είναι υποψήφιος μόνο του ΣΥΡΙΖΑ»! Αρα ο κ. Παυλόπουλος θα είναι υποψήφιος μονάχα αν τον προτείνει η Ν.Δ.! (Αποτελεί πολύ μικρή πιθανότητα, για μένα ανύπαρκτη)!

Τι θα κάνει λοιπόν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα επιλέξει έναν δικό του υποψήφιο ή θα ψηφίσει τον κ. Διαμαντούρο; Δεν είναι εύκολο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει και να αγνοήσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις! Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει πως διαθέτει και την ικανότητα και τη διορατικότητα για να πράξει το σωστό! Γνωρίζει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί μαζί του στη διακυβέρνηση της χώρας, μια και οι επόμενες εκλογές μάλλον θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική! Οι πιθανότητες είναι αρκετές για επανάκαμψη της Αριστεράς και νομίζω πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας «απέναντί του», πράγμα που δεν απέφυγε ο Κ. Μητσοτάκης!

Εξάλλου η επιθετικότητα της Τουρκίας, που εκδηλώνεται με κλιμακούμενη ένταση, επιβάλλει συναινέσεις και ομοθυμία! Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σίγουρο πως τα έχει ζυγίσει όλα αυτά πολύ καλά, είναι υπέρ του συναινετικού κλίματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμά θετικά τη συγκεκριμένη επιλογή του Κ. Μητσοτάκη και πιστεύω πως, παρά τις κάποιες, όχι αμελητέες εσωκομματικές αναταράξεις, τελικά θα ψηφίσει θετικά για τη συγκεκριμένη επιλογή! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να κατεβάσει μονοκομματικό υποψήφιο απέναντι στον μετριοπαθή κ. Διαμαντούρο! Αυτή η υποψηφιότητα δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να απεμπλακεί χωρίς πρόβλημα από την επιλογή Παυλόπουλου και να χτίσει τη συναίνεση και την ομοψυχία, που κάτω από τις σημερινές συνθήκες μάς είναι απαραίτητες!

Ετσι λοιπόν, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, η υποψηφιότητα Διαμαντούρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολύ μεγάλες συναινέσεις που θα είναι κοντά στις 280 ώς 285 ψήφους!

* Μαθηματικός συνταξιούχος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Χριστός και ο… λοχίας
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δυσπιστούν όχι γενικά και αόριστα στη δημοκρατία, αλλά σε κάθε απλό πολίτη συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων. Προτιμούν να αναθέτουν την εξουσία σε...
O Χριστός και ο… λοχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παράδοξη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. πέτυχε ευρεία νίκη. Μεγάλο μέρος εκείνων που την εγκατέλειψαν από το 2009 και μετά επανέκαμψε. Η διαφορά από το δεύτερο κόμμα ήταν μία από τις μεγαλύτερες που πέτυχε ως κόμμα μετά...
Η παράδοξη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δεύτερος Μητσοτάκης του κ. Σαμαρά
Τελικά το αίμα νερό δεν γίνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από μια μεγάλη προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε τον πατέρα του και την υπόλοιπη οικογένειά του από τον Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται και...
Ο δεύτερος Μητσοτάκης του κ. Σαμαρά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εκείνο της Θεσσαλονίκης και το άλλο του Γιωργάκη το 2010 και το άλλο του Καραμανλή το 2004...Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο...
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας