Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πρόσκληση-πρόκληση για προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρόσκληση-πρόκληση για προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία

  • A-
  • A+
Προτεραιότητα, μετά τα μνημόνια, έχουν μέτρα πολιτικής που δεν περιορίζονται σε μια επιδοματική αντίληψη, αλλά αφορούν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, με ενίσχυση των υποδομών, των παραγωγικών επενδύσεων, των εξαγωγών, της καινοτομίας, με την ενδυνάμωση του διαμετακομιστικού ρόλου της χώρας.

Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποκτά νέα δυναμική. Ο νέος χρόνος φέρνει μαζί του και την πρόσκληση-πρόκληση στις δυνάμεις της πληθυντικής Αριστεράς, ώστε με τη συμμετοχή τους όχι μόνο να υπερασπιστούν τις κοινωνικές κατακτήσεις που αποδομούνται, ούτε απλά να αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Ν.Δ. για τις πολιτικές που μεροληπτούν υπέρ των ολίγων, «ημετέρων» και ισχυρών, αλλά να συνδιαμορφώσουν τη σύγχρονη προγραμματική ενότητα.

1. Ενότητα με ποιους και γιατί

Στο εγχείρημα μετασχηματισμού του πολιτικού φορέα συνηγορούν:

Οι εκατοντάδες ανοιχτές εκδηλώσεις διαλόγου, που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται και ανά «καποδιστριακό» δήμο και στους εργασιακούς χώρους, και τα νέα δεδομένα που ήδη δημιουργήθηκαν από: α) την αντιπροσωπευτική και πλουραλιστική Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, με το ομόφωνα εγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής διακήρυξης, τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο που ενέκρινε, και β) τη λειτουργία συνθετικού πολιτικού κέντρου (διευρυμένη Πολιτική Γραμματεία), που μπορεί στα πλαίσια των αποφάσεων της ΚΕΑ να κατοχυρώνει τους όρους δημοκρατικού διαλόγου, σύνθεσης και αποτελεσματικότητας!

Το πρόκριμα του εγχειρήματος για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερβαίνει τη δημιουργία «μετώπου»! Που είναι αμυντικογενές και περιορίζεται σε συμφωνίες κορυφής!

Απευθύνεται στην κοινωνία, την οποία θέλει να καταστήσει συμμέτοχο της προγραμματικής και πολιτικής ενότητας!

Ενότητας που τροφοδοτείται από τις αρχές της Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας και αφορά έναν εναλλακτικό δρόμο υπέρβασης των επιπτώσεων που δημιούργησε τόσο η κρίση όσο και η μονομερής δημοσιονομικά εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων!

Η πρόσκληση-πρόκληση για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κορμό της προοδευτικής παράταξης απαιτεί την επιτάχυνση συντεταγμένων διεργασιών προγραμματικής ενότητας!

Αναφέρομαι σε μια πλατιά πλειοψηφία των δυνάμεων που μοχθούν για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, σε συμπόρευση με τους μη προνομιούχους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις δυνάμεις της γνώσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, αλλά και με τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας, που επικράτησε να ονομάζεται «precariato».

2. H Alternativa...

Οι εξελίξεις και οι διεργασίες, τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη και στον κόσμο –παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια– δείχνουν πως είναι σε αναμέτρηση δύο διαφορετικά προγράμματα για τη διαχείριση των κρίσεων και του οικονομικού μοντέλου!

Είναι αντιπαραθετικά τα περιεχόμενα πολιτικής που αφορούν την 4η βιομηχανική επανάσταση, την κλιματική αλλαγή και το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να υποστηριχτεί, ή ακόμα τη ρομποτική, τις τεχνολογικές κατακτήσεις, το ελεύθερο λογισμικό αλλά και τις ραγδαίες αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή μας στη γενετική, τη βιοτεχνολογία, τη βιοηθική, κτλ.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η μετεξέλιξη και η ανάπτυξη του πολιτικού φορέα σε κορμό της προοδευτικής παράταξης είναι επιβεβλημένο να καθιστά διακριτό πως στην οικονομική πολιτική αντιπαραθέτει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα (alternativa), που μεταξύ των άλλων θα αναφέρεται ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης εμπεριέχει απαντήσεις και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θα λαμβάνει υπόψη και θα συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που διαμορφώνουν τις γεωστρατηγικές εξελίξεις με βάση το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.

Προτεραιότητα, μετά τα μνημόνια, έχουν μέτρα πολιτικής που δεν περιορίζονται σε μια επιδοματική αντίληψη, αλλά αφορούν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, με ενίσχυση των υποδομών, των παραγωγικών επενδύσεων, των εξαγωγών, της καινοτομίας, με την ενδυνάμωση του διαμετακομιστικού ρόλου της χώρας.

Στο εγχείρημα της υπέρβασης από την άδικη, άκαρπη και μονομερή πολιτική της Ν.Δ., δεσπόζουσα προγραμματική θέση στο προοδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να έχουν οι συντελεστές της ανάπτυξης.

Οι δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και της παραγωγής, δηλαδή της επισφαλούς εργασίας και κοινωνικής υπόστασης, το «precariato», που έχουν λόγους να διεκδικούν δίκαιη συμμετοχή στο παραγόμενο αποτέλεσμα με συλλογικές συμβάσεις και κανονιστικά πλαίσια!

Η Ελλάδα της ενεργού παρουσίας προϋποθέτει την κοινωνική συνοχή με ανάπτυξη και περιεχόμενα που αφορούν: τον σύγχρονο ρόλο του κράτους, την περιφερειακή ανάπτυξη, τις πολιτικές που σχετίζονται όχι μόνο με την αποτροπή και αποδόμηση της εμπορευματοποίησης του κοινωνικού κράτους, αλλά με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη μετεξέλιξή του σε κοινωνία της αλληλεγγύης (commons - κοινά αγαθά).

Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής είναι η απάντηση στο να επιβληθεί η αγορά και η οικονομία πάνω στην πολιτική!

3. Η συμβολή στην ανάγκη της μετεξέλιξης

Στην προσπάθεια αυτήν, η ιστορική μνήμη διδάσκει πως οι συστημικές δυνάμεις δεν θα αδιαφορήσουν και θα την υπονομεύουν και θα τη διαστρεβλώνουν. Γι’ αυτό, γίνεται αναγκαία η μετεξέλιξη του πολιτικού φορέα! Γιατί με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλοτροφοδότησης θα μπορεί να παράγει πολιτικές, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να έχει κινηματική ανάπτυξη.

Τα προηγούμενα, εκ των πραγμάτων, διαμορφώνουν και τους πολιτικοκοινωνικούς όρους αποτροπής, τόσο από τους κινδύνους μετάλλαξης του εγχειρήματος σε παρακολούθημα του νεοφιλελευθερισμού (δεξιά σοσιαλδημοκρατία) όσο και της περιχαράκωσής του σε μια κοινωνικά και πολιτικά αδιάφορη Αριστερά της διαμαρτυρίας!

Στο εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συναντιούνται οι δυνάμεις, τα ρεύματα και τα στελέχη της πληθυντικής Αριστεράς.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν την πληθυντική Αριστερά ασφαλώς και έχουν διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές.

Κάθε προσπάθεια δικαίωσης της ιστορικής διαδρομής του καθενός, όμως, είναι μάχη οπισθοφυλακής, γιατί αναφέρεται στο χθες!

Αντίθετα, οι επιδιώξεις, η συμβολή, πρέπει να αφορούν μια νέα σύνθεση, για τη διαμόρφωση της νέας μεγάλης ευρωπαϊκής κυβερνητικής Αριστεράς!

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι ανάγκη να αντληθεί γόνιμα η εμπειρία του κάθε χώρου, προκειμένου ο διάλογος, οι νέες αντιπαραθέσεις και οι συνθέσεις να αφορούν επεξεργασίες της νέας κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας!

Η εντολή της ελληνικής κοινωνίας στις πρόσφατες εκλογές το έδειξε, οι διεργασίες συμμετοχής στις εκδηλώσεις το επιβεβαιώνουν!

Τώρα είναι ο χρόνος της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε κορμό της προοδευτικής παράταξης, με σύγχρονους όρους πολιτικής αυτονομίας και οργανωτικής αυτοτέλειας!

Και το μπορούμε και το θέλουμε! Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ενδιαφέρον άρθρο του Αντ. Κοτσακά με αναφορά στους όρους ενότητας του πολιτικού φορέα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με την παρέμβασή μου επιχειρώ να ενισχύσω τον διάλογο, εμβαθύνοντας όψεις των όρων ενότητας που πρέπει να συνδιαμορφώνουμε.

*Mέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αναπτυξιακό κράτος επίκαιρο ξανά
Η παρούσα κυβέρνηση, που «έχτισε» το πολιτικό της κεφάλαιο στον πόλεμο ενάντια στον κρατισμό, βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ενισχύει άνευ ανταλλάγματος τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων,...
Το αναπτυξιακό κράτος επίκαιρο ξανά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιχαράκωση ή υπέρβαση;
Η μεγαλύτερη συμβολή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη φυσιογνωμία αλλά και γενικότερα στην πολιτική ζωή του τόπου υπήρξε η βίαιη ωρίμανσή του, η θεμελίωση της κυβερνώσας διαστασής του αλλά...
Περιχαράκωση ή υπέρβαση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μυθεύματα νεοφιλελευθερισμού για την οικονομία
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύστερης μεταπολίτευσης (1990) πορευτήκαμε ως χώρα με μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που είχε ως βάση τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η πολιτική...
Μυθεύματα νεοφιλελευθερισμού για την οικονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές γιατί κέρδισε στο πεδίο της προοπτικής. Μιας προοπτικής fake, ψεύτικης όπως πια αποδεικνύεται, αλλά κέρδισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στο πεδίο της προοπτικής επειδή δεν πρόβαλε μια εξίσου...
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μόνιμο κενό αναπτυξιακής στρατηγικής
Το κράτος των ημετέρων της Νέας Δημοκρατίας και των υπηρετών επιχειρηματικών συμφερόντων δεν πρόκειται να ανορθώσει την παραγωγή. Αλλά η απάντηση της Αριστεράς δεν μπορεί να περιοριστεί και πάλι στην αναμονή...
Το μόνιμο κενό αναπτυξιακής στρατηγικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αναπτυξιακό τοτέμ της κυβέρνησης
Η ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα μας πρέπει να στοχεύει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, δηλαδή να στηρίζεται σε εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για παραγωγή προϊόντων...
Το αναπτυξιακό τοτέμ της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας