• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  6 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 8.2°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  8 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 7.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.8°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  4 BF
  33%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίσιμη χρονιά και δεκαετία

 • A-
 • A+

Από πολλές απόψεις, το 2020 αποτελεί τομή στον χρόνο, όπως το 1990. Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβησαν τόσα πολλά και καθοριστικά, όσα τις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα που διανύουμε.

Πρώτη διαπίστωση: Η αμερικανική ηγεμονία στον κόσμο σημείωσε κάμψη, κυρίως στα χρόνια της προεδρίας του Μπους του νεότερου. Το μαρτυρεί ακόμα και το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε το δόγμα «Πρώτα η Αμερική», του οποίου τις συνέπειες δεν έχουμε αντιληφθεί σε βάθος. Την ίδια ώρα, η κίνηση προς έναν πολυπολικό κόσμο συνεχίζεται αμείωτη, με την Κίνα ταχύτερα ανερχόμενη δύναμη.

Καταρρίπτεται, λοιπόν, το ιδεολόγημα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αμερικανικός, αλλά ούτε κινεζικός πρόκειται να γίνει, για πολλούς λόγους, κυρίως διότι οι σημερινές πραγματικότητες δεν ευνοούν επίδοξους «πλανητάρχες».

Δεύτερη διαπίστωση: Το 2000 η Ε.Ε. βάδιζε προς τη μεγαλύτερη διεύρυνση από ιδρύσεώς της, με την ένταξη δέκα νέων μελών, ενώ εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία με τη μεγάλη απώλεια της Βρετανίας, πέμπτης οικονομικής δύναμης στον κόσμο. Εξέλιξη που αναμένεται να αποβεί προς όφελος των ΗΠΑ, μπορεί όμως και της Ε.Ε., στον βαθμό που, απαλλασσόμενη από ένα βαρίδι, θα προωθήσει και επιταχύνει την πολιτική της ενοποίησης.

Τρίτη διαπίστωση: Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε κλιματική κρίση σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλείται η ίδια η ζωή στη Γη. Παρόμοιο κίνδυνο αντιμετώπισε η ανθρωπότητα στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, όταν δέσποζε η πυρηνική απειλή, που και αυτή δεν έχει απομακρυνθεί. Ταυτόχρονα, ποτέ πριν δεν είχε υπάρξει ευρύ μέτωπο σαν το σημερινό για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Τέταρτη διαπίστωση, όχι ευχάριστη για την Αριστερά. Δυστυχώς, η επιρροή της, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, παραμένει αναντίστοιχη των προκλήσεων του αιώνα που διανύουμε. Απόδειξη ότι η εκπροσώπησή της στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σήμερα μικρότερη ακόμα και από τα χρόνια που οι κοινωνίες βίωναν το σοκ της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, το 1989-90.

Αν υπάρχει ένα εγχείρημα ενωτικό και ουσιαστικά ανανεωτικό, αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που παραμένει πρώτη δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχοντας δράσει ως καταλύτης για τις προοδευτικές κυβερνητικές συμμαχίες στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Οσο και αν δεν το κατανοούν ορισμένοι εξ ημών, η κατά βάση νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 οφείλεται στο γεγονός ότι ακολούθησε πορεία διαρκούς μετασχηματισμού από εκλογική συμμαχία των συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερά του 21ου αιώνα. Μετασχηματισμός που είναι ποιοτική έννοια και διεύρυνση που είναι ποσοτική, αν και απαραίτητη.

* μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Ευρωκοινοβούλιο «κλείνει το μάτι» στο ΝΑΤΟ
Οι συντάκτες του κειμένου για την Κριμαία, ενός κειμένου που εκπορεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλούν το ΝΑΤΟ (!) «να διαφυλάξει τη γενική ναυτική και αεροπορική του υπεροπλία στη λεκάνη του Εύξεινου...
Το Ευρωκοινοβούλιο «κλείνει το μάτι» στο ΝΑΤΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική οικονομία της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Ε. το 2015
Η διαπραγμάτευση Ε.Ε.-ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε ένα από τα πλέον σημαντικά και συνάμα διδακτικά πολιτικά εγχειρήματα των τελευταίων δεκαετιών.
Η πολιτική οικονομία της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Ε. το 2015
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αγώνας δεν είναι ταχύτητας, αλλά αντοχής
Το 32% των πολιτών συνιστά μια λαϊκή εντολή να αλλάξουμε και να επιστρέψουμε το γρηγορότερο δυνατό, προλαμβάνοντας κοινωνικές καταστροφές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία συμπεριφέρεται ως...
Ο αγώνας δεν είναι ταχύτητας, αλλά αντοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά ως κυβερνητική εναλλακτική
Η επόμενη αληθινά επαναστατική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική συμμαχία που οικοδομεί είναι να αλληλεπιδράσει με την κοινωνική του βάση χωρίς προκαταλήψεις και ηγεμονισμούς, πρακτική που έχει...
Η Αριστερά ως κυβερνητική εναλλακτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΜέΡΑ25 (και DiEM25) μέσα από το καταστατικό και το πρόγραμμά του
Ο συντάκτης του κειμένου είναι φανερό ότι αγνοεί ή αποσιωπά όχι μόνο την ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα της Αριστεράς, αλλά και τα σύγχρονα διεθνικά / διευρωπαϊκά κινήματα.
Το ΜέΡΑ25 (και DiEM25) μέσα από το καταστατικό και το πρόγραμμά του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και πάλι για τον λαϊκισμό
Η αναδημοσίευση της έρευνας και του δείκτη «αυταρχικού λαϊκισμού» της δεξαμενής σκέψης Timbro από πολλά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσε το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε...
Και πάλι για τον λαϊκισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας