Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η μετανάστευση των νέων και ο πολιτικός φαρισαϊσμός
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μετανάστευση των νέων και ο πολιτικός φαρισαϊσμός

  • A-
  • A+

Φθινόπωρο 2010, λίγους μήνες αφότου ο Παπανδρέου, οι υπουργοί και οι βουλευτές του μάς οδήγησαν στο σφαγείο των Γερμανών και του ΔΝΤ, το BBC άνοιξε ένα θέμα το οποίο στη συνέχεια έμελλε να εξελιχθεί σε καρκίνωμα για την ελληνική κοινωνία. Ηταν η μετανάστευση των νέων από τις χώρες που βρέθηκαν στη δίνη του χρέους. Οι συντάκτες του ρεπορτάζ κατέγραφαν τη μαζική μετανάστευση των Ιρλανδών νέων και στη συνέχεια αναφέρονταν και στην Ελλάδα, για την οποία διατύπωναν το ερώτημα αν θα ήταν η επόμενη που θα βίωνε το μαρτύριο του να χάνει τα παιδιά της.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι προβλέψεις του BBC επιβεβαιώθηκαν. Και ενώ τα αεροπλάνα για τη Γερμανία (160.000 Ελληνες έχουν πάει από την αρχή της κρίσης) γέμιζαν με παιδιά που έφευγαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, οι κυβερνήσεις έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αποκρύψουν τη φυγή. Εκρυβαν τις στατιστικές. Στις ομιλίες και στα επίσημα κείμενα την απάλειφαν. Θεατρίνοι στην παράσταση της κανονικότητας. Κάποια στιγμή όμως το πρόβλημα έγινε πολύ μεγάλο για να το «αγνοούν» και πολύ εκτεταμένο για να το συγκαλύψουν.

Υπολογίζεται ότι μία στις έξι ελληνικές οικογένειες έχει τουλάχιστον έναν νέο που μάζεψε τα μπογαλάκια του για να αναζητήσει αλλού την τύχη του. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μεταξύ 2008 και 2014 427.000 Ελληνες εγκατέλειψαν τη χώρα τους και σήμερα ο αριθμός έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο.

Τότε οι «ανήξερες» μνημονιακές κυβερνήσεις, ανήμπορες πλέον να το κουκουλώσουν, υποδύθηκαν άλλο ρόλο. Εκείνο του θλιμμένου συγγενή. Παραδέχτηκαν το πρόβλημα και όμοια με αμειβόμενες μοιρολογίστρες, ολοφύρονταν πάνω από... τον μακαρίτη. Μετανοούσες Μαγδαληνές, άρχισαν να εντάσσουν τη φυγή στις ομιλίες τους, αλλά μόλις οι προβολείς έσβηναν, πήγαιναν στο καφενείο της Βουλής για... καφέ (σ.σ. όχι της παρηγοριάς, αλλά τον άλλο της απόλαυσης).

Οταν και αυτό το παραμύθι πολυκαίρισε, άρχισαν να μοστράρονται σαν... μεσσίες. Ο πιο πρόσφατος, ο κ. Βρούτσης. Οπως γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο εκ Κυκλάδων πολιτικός ισχυρίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα με κάτι σαν εικονικό χρηματιστήριο εργασίας (σ.σ. περισσότερο σαν σκλαβοπάζαρο του αμερικανικού Νότου ακούγεται), όπου εταιρείες θα ποντάρουν στις «μετοχές» εργαζομένων. Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης σε μισθούς των 3.000 ευρώ (τα 2.000 θα είναι κρατική επιδότηση για ένα χρόνo). Μάλιστα για να τονωθεί η αληθοφάνεια της «προφητείας» του, πρόσθεσε προϋποθέσεις ηλικίας και πανεπιστημιακών τίτλων.

Δυστυχώς για τον εργασιακό... Νοστράδαμο υπάρχουν οι αριθμοί. Αν σε κάθε χρηματιστηριακή συνεδρίαση τα αφεντικά «αγόραζαν» δέκα «πακέτα» του «ενός», τότε θα χρειάζονταν χιλιάδες συνεδριάσεις για να επιστρέψει -σε ηλικία πλέον συνταξιοδότησης- ο τελευταίος... φυγάς!

Τα αστεία αυτά -που θα τα ζήλευαν και οι Monty Pythons- είναι δημόσια παραδοχή άγνοιας, αβουλίας και απροθυμίας. Αν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα, δεν είχαν παρά να θεραπεύσουν τις αιτίες που το προκάλεσαν, όπως καταγράφονται σε παλαιότερη έρευνα της ICAP (ηλεκτρονικές συνεντεύξεις με 1.068 απόδημους σε 61 χώρες). Σε αυτήν το 44% δήλωσε ότι έφυγε διότι επικρατεί διαφθορά και η απόδοση δεν ανταμείβεται. Το 27% αναφέρθηκε στις καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό και ένας στους τέσσερις απέδωσε τη φυγή στις καλύτερες αποδοχές.

Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για να πείσει τους ξενιτεμένους να επιστρέψουν; Εχει στελεχώσει το Δημόσιο με τους δικούς της ανθρώπους: νέους και υπερήλικες, με πτυχία -έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις με πτυχία -μαϊμού ή άσχετα με το αντικείμενο- ή χωρίς. Ολοι όμως έχουν ένα προσόν: είναι του κόμματος. Επομένως οι μισοί απ’ αυτούς που έφυγαν δεν θα επιστρέψουν λόγω... κυβερνητικών επιλογών, ενώ με την πολιτική των «δικών μας» οι λίστες των ξενιτεμένων θα μακραίνουν.

Η κυβέρνηση στους υπόλοιπους εμμέσως διαμηνύει: να ξέρετε ότι εκείνος που χωρίς τη συγκατάθεσή μας διεκδικεί καλύτερες αμοιβές, φλερτάρει με το... ξεβράκωμα. Ομοια με τους βυζαντινούς συνοδικούς που τιμωρούσαν τους αιρετικούς, ο αλάθητος Ηγεμόνας υπερασπίζεται την προφητεία για... ανάπτυξη. Επηρεασμένος από τα πάθη των μαρτύρων της Εκκλησίας, από τον θρόνο του έκρινε ότι η επίκληση του «παράδεισου της ανάπτυξης» αρκεί για να γεμίσει το... τραπέζι. Το μεσσιανικό όραμά του μπορεί να πειθαρχήσει κάποιους γηγενείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρακινήσει τους ξενιτεμένους με γεμάτο τραπέζι να επιστρέψουν. Αντίθετα, προτρέπει και άλλους να τους ακολουθήσουν.

Το διαπιστώσαμε άλλωστε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την τελευταία δεκαετία η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία έχουν δει το 6%-9% των ιδιαίτερα μορφωμένων νέων επαγγελματιών τους να φεύγουν. Η φυγή ήταν η αντίδραση στην πολιτική της φτηνής εργασίας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις προκειμένου να προσελκύσουν παγκόσμιες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Στο τέλος όμως προσέλκυσαν... τη δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση.

Η εξάρτηση από τους χαμηλούς μισθούς αποδείχτηκε μη βιώσιμη, καθώς εργαζόμενοι όλων των ειδών και ικανοτήτων μετανάστευσαν για υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη και δεν επέστρεψαν. Ετσι σήμερα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, κάτι που επιδεινώνει την παραγωγικότητα. Στην Ουγγαρία η Ερευνα Ελλειψης Ταλέντων από τη ManpowerGroup για την περίοδο 2016-2017 διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% των επιχειρήσεων είχαν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού καθώς χιλιάδες νέοι Ούγγροι είχαν ξενιτευτεί. Το ίδιο γίνεται στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Αυτοί όμως, όταν συνειδητοποίησαν ότι τα ψέματα τελείωσαν, σήμαναν συναγερμό. Τα κράτη του Βίζεγκραντ-Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία- συγκάλεσαν σύνοδο κορυφής για την πρόληψη της μετανάστευσης των νέων. Η Λετονία ξεκίνησε εκστρατεία με σύνθημα «σε θέλω πίσω», για να δελεάσει τη διασπορά της να επιστρέψει. Η Πολωνία ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για «Επιστροφή», προσφέροντας στέγαση, απασχόληση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους παλιννοστούντες. Η Ουγγαρία υποσχέθηκε δωρεάν πτήσεις και μετρητά για να τους δελεάσει.

Κοντολογίς, ο φαρισαϊσμός όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει στερώντας από τη χώρα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με σκλαβοπάζαρα, κουπόνια και καταναγκασμό οι μόνοι νέοι που θα επιστρέψουν είναι οι... συγγενείς, για τους οποίους θα υπάρχει μια καρέκλα για να ζεστάνουν.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μειώσεις μισθών 25% έχει ψηφίσει ήδη η κυβέρνηση!
Ενας εργαζόμενος με μικτό μισθό 1.200 και 943 ευρώ καθαρές αποδοχές που τέθηκε σε αναστολή και τον Μάιο, χάνει αποδοχές 818 ευρώ και αν στη συνέχεια ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου,...
Μειώσεις μισθών 25% έχει ψηφίσει ήδη η κυβέρνηση!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μειώσεις μισθών 25% έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!
Η επιλογή της κυβέρνησης να κάνει χρήση των αναστολών των συμβάσεων, σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) τους επόμενους μήνες, είναι πολιτική επιλογή, να φορτώσει το...
Μειώσεις μισθών 25% έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε μείωση μισθών και αύξηση ανισοτήτων
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, το μερίδιο των εισοδημάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 4,5% τα τελευταία δέκα χρόνια, η έκτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών...
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε μείωση μισθών και αύξηση ανισοτήτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μισθοί και κέρδη
Ο κόσμος της εργασίας δεν χρειάζεται να πείσει τους κοινωνικούς εταίρους του (sic) πως είναι και προς όφελός τους η αύξηση των μισθών. Φτάνει που είναι προς δικό του όφελος. Η μόνη λύση για τον ίδιο είναι «να...
Μισθοί και κέρδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνημονιακά μέτρα στη μετα-μνημονιακή εποχή
Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα ακόμη μικρότερου εργασιακού κόστους, υιοθετώντας την άρρητη παραδοχή ότι ο ορίζοντας ανταγωνισμού μέσα στον οποίο κινούμαστε περιλαμβάνει χώρες χαμηλού...
Μνημονιακά μέτρα στη μετα-μνημονιακή εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κατώτατος μισθός και η ευκαιρία των πολιτών
ΑΡΘΡΟ του Γιάνη Βαρουφάκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: Με χαρά είδαμε την κυβέρνηση να ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και να καταργεί το όνειδος του υπο-κατώτατου μισθού. Και θα ήμασταν...
Κατώτατος μισθός και η ευκαιρία των πολιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας