Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Αριστερά στο (αστυνομικό) περιθώριο;
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αριστερά στο (αστυνομικό) περιθώριο;

  • A-
  • A+

Θα περίμενε κανείς σύσσωμη η Αριστερά να αντιδράσει ομαδικά (σε επίπεδο κομμάτων και ατομικά) απέναντι στην προσβλητική αναφορά του εκπροσώπου των αστυνομικών πως η εκφορά του γνωστού συνθήματος από την Κασιμάτη «νομιμοποιεί εκφράσεις του περιθωρίου». Σημειολογικά και ηθικά δηλαδή η αστυνομία τοποθετεί ολάκερο το κίνημα της Αριστεράς στην περιοχή του περιθωρίου της κοινωνίας, σημαδεύοντάς την εμμέσως ως φύσει παραβατική κοινωνική τάξη.

Το σύνθημα τούτο όμως δεν γεννήθηκε σε κάποιο χαμαιτυπείο, σε μια γιάφκα λωποδυτών, ούτε στο στέκι κάποιων ναρκομανών που έπαιρναν τη δόση τους κάτω από το επίσης γνωστό σύνθημα «Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη».

Το σύνθημα τούτο γεννήθηκε σε στιγμές πάλης στον δρόμο ενάντια σε απόλυτα δυναστικές περιστάσεις, στα χρόνια της καταστολής στην χούντα, στις διαδηλώσεις για τις δολοφονίες του Κουμή και της Κανελλοπούλου από τα ΜΑΤ. Το φωνάξανε οι φοιτητές στις καταλήψεις του '79 (μαζί τους τότε και το ΠΑΣΟΚ και πολλοί σύντροφοι τότε και μετά του ίδιου του Χρυσοχοΐδη, ίσως κι ο ίδιος να το είπε) και μετά σ’ αυτές του '87, στις διαδηλώσεις για τον Τεμπονέρα, στις καταλήψεις των σχολείων, στη δολοφονία Γρηγορόπουλου, στην αστυνομική βία το 2011 και όπου τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν δράση. Το επανέλαβαν συχνά ώς κι οι δαρμένοι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως κόμματος, όπως και οι απεργοί από τις Σκουριές, μέχρι κι οι εθναμύντορες Μακεδονομάχοι στα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στόχος του συνθήματος ήταν πάντοτε η βία των ΜΑΤ και σπάνια απλοί αστυνομικοί -εξόν κι εάν κι εκείνοι εξωκείλουν στο Α.Τ. Ομονοίας ή έξω από δικαστήρια ή τη ΓΑΔΑ.

Συνεπώς ο εκπρόσωπος των αστυνομικών προέβη και σε άλλη νοηματική και συμβολική εκτροπή. Ταύτισε όλους τους αστυνομικούς με τα ΜΑΤ, ανήγαγε το απλό όργανο της τάξης σε όργανο καταστολής. Καπηλεύτηκε έως και τους νεκρούς αστυνομικούς στη δράση -στη συντριπτική τους πλειονότητα ενάντια σε κακοποιούς κι όχι σε διαδηλώσεις.

Σφετερίστηκε με το «τώρα μας λύθηκαν τα χέρια» τον χαρακτήρα της αστυνομικής αποστολής και βεβήλωσε την έννοια της δημοκρατικότητας των αστυνομικών, εμβαπτίζοντάς την στη βαρβαρότητα και τη μνησικακία των ΜΑΤ, συντονίζοντάς την με μια κομματική παράταξη ως φορέα «ταξικού μίσους» και ressentiment. Δένοντάς τους τα χέρια η Αριστερά (αγκαλά και πολλοί αριστεροί φάγανε επί «αριστερής» κυβέρνησης και περισσότερο ξύλο από πριν) σημειολογικά ταυτίζεται με την «καλλιέργεια και υπόθαλψη της ανομίας», άρα είναι ένα με το «περιθώριο».

Η δικανική διάσταση της επίθεσης είναι εξίσου μια ευθεία επίθεση και στην ελευθερία της έκφρασης και της δημοκρατικής διάστασης στην αποστολή της αστυνομίας, που καλειται να τηρήσει την τάξη πρωτίστως κι όχι να καταστέλλει. Δεν εναπόκειται στην αστυνομία να αποφασίζει για τη νομιμότητα και το δικαίωμα κάποιου να εκφράζεται -ακόμη και εναντίον της.

Πρόσφατο παράδειγμα η δικαίωση ακτιβιστή από δικαστήριο για το αντίστοιχο σύνθημα στην Ισπανία, που θεώρησε πως η τιμωρία του βλάπτει την ελευθερία της έκφρασης και πως το σύνθημα δεν είναι τόσο υβριστικό ή διασαλεύει την τάξη. Απεναντίας, εάν παγιωθεί ένα τέτοιο νομικό προηγούμενο, η οποιαδήποτε αναφορά στην αστυνομία μπορεί δυνητικά να θεωρηθεί προσβλητική και να κινδυνεύει ο κάθε αρθρογράφος ή απλός πολίτης με ποινικές διώξεις και τεράστια δικαστικά έξοδα ή πρόστιμα και εμμέσως να οδηγείται σε αυτολογοκρισία, ενώ η αστυνομία θα είναι διά παντός στο «απυρόβλητο».

Τέτοιες δικαιοδοσίες η αστυνομία τις έχει μόνο σε απολυταρχικά κράτη, σε περιστάσεις κατάλυσης της δημοκρατίας και σε καταστάσεις εξαίρεσης. Πρόσφατο παράδειγμα, πάλι η Ισπανία με την ενεργοποίηση του ελευθεροκτόνου άρθρου 155 του Συντάγματος στην Καταλονία. Εκεί καταλύθηκε η κυβέρνηση, το δίκαιο, ίσχυσε καθεστώς εξαίρεσης. Μεταφερμένοι από άλλες περιοχές αστυνομικοί συνελάμβαναν αδιακρίτως όσους φορούσαν τους «κίτρινους φιόγκους» της ανεξαρτησίας, βιαιοπραγούσαν ατιμώρητα. Εφάρμοζαν λογοκρισία, έκλειναν τυπογραφεία και εφημερίδες, «έριχναν» ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρούσαν «εγκληματικές» και «περιθωριακές» οργανώσεις και τους ακτιβιστές (Tsunami Demokratic). Τι κι αν καταδικάστηκαν διεθνώς (Διεθνή Αμνηστία, ενώσεις δημοσιογράφων).

Παράλληλα, με βάση δε τον «νόμο-φίμωτρο» (Ley Mordaza) στην Ισπανία, πλήθος είναι οι αυθαίρετες και καταχρηστικές διώξεις που έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη χώρα (οι διαβόητες περιπέτειες των tuiteros, οι διώξεις όσων καταγγέλλουν αστυνομικές υπερβάσεις ή παραλείψεις κ.λπ).

Η πάταξη της ανομίας (μόνο των Εξαρχείων, των καταλήψεων και των αριστεριστών=μπαχαλάκηδων κι όχι της πραγματικής παραβατικότητας των ναρκεμπόρων και των μαφιόζων) βλέπουμε ολοένα πως αποτελεί επίφαση για μια αυταρχικότητα κι όχι για το πραγματικό έργο της αστυνομίας: την εξυπηρέτηση του πολίτη και την υπεράσπιση της ασφάλειάς του, όχι την καταστολή και τον εκφοβισμό.

* δημοσιογράφου, δρος Φιλοσοφίας/Γλωσσολογίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρομοκρατία με τις ευλογίες κυβέρνησης
Αστυνομικός είναι αυτός ο οποίος προστατεύει τον πολίτη και τη δημόσια περιουσία, όχι ο χούλιγκαν με στολή που βγάζει το μένος του στους απλούς πολίτες.
Τρομοκρατία με τις ευλογίες κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ρουβίκωνας και ο κοινωνικός κανιβαλισμός
Oπως γνωρίζουμε καλά από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των οροθετικών γυναικών και των χρηστών, παράλληλα με το κυνήγι των χρηστών από ομάδες των Εξαρχείων, ο ηθικός πανικός είναι ο προάγγελος της...
Ο Ρουβίκωνας και ο κοινωνικός κανιβαλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Πολυτεχνείο και οι συμμαχίες
Η απόφαση για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων κατά το τετραήμερο του Πολυτεχνείου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν μέρος μελετημένου σχεδίου για την αποδυνάμωση της Αριστεράς.
Το Πολυτεχνείο και οι συμμαχίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «ισχυρό κράτος»
Στο μεταξύ είδαμε την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο από τον αρχηγό της αστυνομίας κατά παράβαση του Συντάγματος, την κατάληψή του από τα ΜΑΤ παραμονές της 17ης του Νοέμβρη.
Το «ισχυρό κράτος»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρυσοχοϊδης, ο φονεύς του δράκου του Πολυτεχνείου;
Ακόμα και οι απαγορευμένες πορείες κάποτε γράφουν ιστορία. Όπως συνέβη με την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 21 Απριλίου 1963, την οργανωμένη από τον νεοσύστατο Σύνδεσμο για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό...
Χρυσοχοϊδης, ο φονεύς του δράκου του Πολυτεχνείου;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καταστολή-μπούμερανγκ;
Η απόφαση του Τραμπ να αποστείλει ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στις πόλεις όπου οι δήμαρχοι αρνούνται να τροφοδοτήσουν με ασύμμετρη καταστολή τον φαύλο κύκλο της βίας δεν αποτελεί απλά και μόνο επικίνδυνη...
Καταστολή-μπούμερανγκ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας