Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στρατηγικές για το 2020 και εικόνες – Ολα σταθερά
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στρατηγικές για το 2020 και εικόνες – Ολα σταθερά

  • A-
  • A+

Θα χιονίσει ή όχι; Πρόκειται για ένα ερώτημα που αφορά τα χιονοδρομικά και του λάτρεις του σκι. Ωστόσο, οι κοινωνικές προβλέψεις δεν έχουν καλό ιστορικό επιδόσεων. Οι προβλέψεις του 1960 για υπερπληθυσμούς και μαζικούς λιμούς που θα έπλητταν εκατομμύρια ανθρώπους δεν πραγματοποιήθηκαν. Ούτε οι προβλέψεις για άμεση εξάντληση των πετρελαϊκών πόρων του πλανήτη του 1970 «μέσα στην επόμενη δεκαετία» ή του 1995. Αυτά και άλλα είχαν κάνει τον Ζίγκμουντ Μπάουμαν να παρατηρήσει ότι η κοινωνική επιστήμη τελειώνει στο σημείο που ξεκινούν οι προβλέψεις.

Παρ' όλα αυτά, μπορούμε τουλάχιστον να βγάλουμε συμπεράσματα από το «στρατηγικό θεματολόγιο», όπως ονομάζει στους στόχους της από το 2020 έως το 2024 η Ε.Ε.

Ο στόχος της προστασίας των πολιτών και των ελευθεριών μεταφράζεται σε ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων και καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της ανθεκτικότητας της Ε.Ε. σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Εδώ, το εντυπωσιακό είναι ότι εμπλέκονται πολιτικές (όπως η εμπορία ανθρώπων), με τις οποίες κανείς δεν διαφωνεί, με πολιτικές που εγείρουν ερωτήματα ως προς τους πραγματικούς στόχους και τα κίνητρα.

Οι άλλοι στόχοι του θεματολογίου, όπως η ανάπτυξη μιας ισχυρής και ζωντανής οικονομικής βάσης, η οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης, πράσινης, δίκαιης και κοινωνικής Ευρώπης, η προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών σε παγκόσμια κλίμακα (με στήριξη του ΟΗΕ, σε συνεργασία με τον μεταρρυθμισμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ κ.λπ.), είναι οι συνήθεις φιλόδοξοι στόχοι. Στον ρευστό, νεωτερικό κόσμο, αρκετά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα τείνουν να είναι «παράπλευρες απώλειες» μιας κοινωνίας καθοδηγούμενης από το κέρδος και προσανατολισμένης στην κατανάλωση.

Η κριτική που ασκείται σε αυτούς τους στόχους είναι ότι πίσω βρίσκεται πάντα η φροντίδα για τις τράπεζες, τις αγορές, τις ευνοούμενες εταιρείες και, κυρίως, τα ευνοούμενα πρόσωπα. Παρά την αποτυχία του, υπάρχει εμμονή στο εξής υπόδειγμα: ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η φτώχεια είναι να αφήσουμε τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι.

Οι ανησυχίες που έχουν ανακύψει ήδη στις πλούσιες κοινωνίες γύρω από την ισορροπία εργασίας και ζωής, γύρω από τον περιορισμό της σπατάλης για μια πιο απλή ζωή και γύρω από το «πώς θα φερθούμε καλύτερα στη Γη», εκφράζουν μια αύξουσα δυσαρέσκεια και εύλογη δυσπιστία απέναντι στα αμιγώς οικονομικά κριτήρια της ευημερίας. Το εύφλεκτο μείγμα της αύξουσας κοινωνικής ανισότητας και των δεινών της φτώχειας είναι αυτό που κανείς δεν θέλει να βλέπει.

Είναι θλιβερή η παραδοχή ότι ο ανθρώπινος κόσμος θα μείνει βαθιά άνισος∙ ότι η γέννηση θα καθορίζει τις ευκαιρίες ζωής. Το παιδί που θα γεννηθεί το 2020 σε μια σχετικά πλούσια χώρα θα έχει πιθανότητες να μην κινδυνέψει ποτέ από ασιτία, θα έχει στέγη, παιδική ηλικία και σχολείο. Θα του δοθούν ευκαιρίες για εργασία και σταδιοδρομία. Το παιδί που θα γεννηθεί σε μια φτωχότερη χώρα –ειδικότερα εκτός της μεσαίας τάξης της χώρας του– θα αγωνιστεί για να ζήσει. Θα είναι εργαζόμενο από τα τρυφερά χρόνια του, χωρίς παιδική ηλικία, χωρίς σχολείο. Οι εργασιακές ευκαιρίες του θα είναι περιορισμένες και το προσδόκιμο ζωής του χαμηλότερο. Αυτό ακριβώς σημαίνει παγκόσμια ανισότητα: ριζικά διαφορετικές ευκαιρίες ζωής, θεμελιωμένες στο απλό γεγονός της γέννησης.

Αλλάζει αυτός ο κόσμος; Αυτός ο κόσμος αλλάζει. Αλλά, βλέπετε, αυτοί που τον κυβερνούν βάζουν στόχους συντήρησης και όχι αλλαγής. Ηδη, αυτή η επίγνωση αποτελεί κίνητρο να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αναπαράγεται η παγκόσμια ανισότητα και πώς τροφοδοτείται μαζί με τους αποκλεισμούς των ανθρώπων στο εσωτερικό των χωρών. Μετά την κατανόηση, υπάρχει πιθανότητα της εξάλειψής τους.

Ούτως ή άλλως, ο κυρίαρχος λόγος «ανάπτυξης» ως ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ είναι και αμφιλεγόμενος και μονοσήμαντος. Δεν έχει να πει τίποτα για τη φτώχεια και την κατανόηση των αυξουσών ανισοτήτων. Το χειρότερο είναι ότι η κρατούσα πολιτική τάξη αντιμετωπίζει τις ανισότητες ως πρόβλημα νόμου και τάξης. Δεν αναγνωρίζει ότι η «ανάπτυξη», εντέλει, αποτελεί ζήτημα ανθρωπιάς κι ελευθερίας που η έκτασή της οφείλει να είναι δέσμευση, με ταυτόχρονες απόπειρες κατάργησης της «ανελευθερίας» – όπως η τυραννία, οι λιμοί ή η φτώχεια.

Σε σχέση με την πικρή εμπειρία, στην Ελλάδα υπάρχει κάποια πιθανότητα να μάθουμε κάτι από τις εναλλακτικές μορφές ανθρώπινης ανάπτυξης στο εργαστήρι που λέγεται Κόσμος. Αρκεί να μην ψάχνουμε μόνο στα χιόνια για να δούμε άσπρη μέρα. Καλή χρονιά!

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανισότητα των φύλων είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών ο γ. γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μάς απέστειλε το ακόλουθο άρθρο κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα.
Η ανισότητα των φύλων είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παράδοση στα funds
Η φιλοσοφία των επενδυτικών αυτών σχημάτων δεν έχει καμία σχέση με εκείνην αυτών που αναπρύσσουν μια ομαλή και ισορροπημένη παραγωγική δραστηριότητα. Είναι κερδοσκοπική, καθώς είναι δομημένη στο κέρδος...
Η παράδοση στα funds
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση επιλέγει τη δοσολογία της... ανισότητας
Η ΧΡΟΝΙΑ που βρίσκεται μπροστά μας θα είναι... αποκαλυπτική. Η κυβέρνηση θα ανοίξει όλη τη βεντάλια της οικονομικής πολιτικής της και θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της.
Η κυβέρνηση επιλέγει τη δοσολογία της... ανισότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αλήθειες»
Η φήμη θα βασιλεύει, μέχρις ότου π.χ. μια φυσική καταστροφή θα προσγειώσει τους πάντες στο έδαφος της πραγματικότητας. Με τρόπο που θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει, αν λίγο ασχολούμασταν με τα πράγματα, κι...
«Αλήθειες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανησυχητική διεύρυνση των ανισοτήτων
Mε βάση τα διαθέσιμα ευρήματα και την εμπειρία της πρόσφατης κρίσης, ο επαναπροσδιορισμός των βασικών παραμέτρων της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας υπέρ των ανέργων και των νεότερων ζευγαριών με παιδιά...
Ανησυχητική διεύρυνση των ανισοτήτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πρωθιερέας της... ανισότητας
Αυτή είναι η αλυσίδα με την οποία μας έδεσαν οι δανειστές. Στην αρχή, ανάγκασαν τους Ελληνες να αποδεχτούν την ανισότητα ως κάτι το φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Τώρα, με τη σημερινή κυβέρνηση, πετούν...
Ο πρωθιερέας της... ανισότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας