Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αναγκαιότητα του μετασχηματισμού
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αναγκαιότητα του μετασχηματισμού

  • A-
  • A+

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ένα νέο πολιτικό υποκείμενο είναι αναγκαίος για να ενσωματώσει την κυβερνητική εμπειρία, να αναζωογονήσει την οργανωτική του δομή, να εκφράσει την πλειονότητα της Προοδευτικής Παράταξης της χώρας, σηματοδοτώντας την εναλλακτική εξουσίας, με συνεκτικό πρόγραμμα.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση πρόσωπα με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, με τα κουσούρια και τις δυνατότητές του ο καθένας, να εγείρουν αμφιβολίες και επιφυλάξεις. Δεν είναι ούτε δεδομένο, δεν αρκούν οι αποφάσεις για να πετύχει, ούτε υπάρχει καμία αυτόματη διαδικασία.

Ούτε εγγυάται κανείς ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα επιμείνουν το ίδιο. Η προσπάθεια θα είναι κοπιώδης. Η μοίρα όμως αυτής της παράταξης είναι να ανοίγει δρόμους και να συγκεράζει το διαφορετικό.

Η Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορική διαδρομή της, εκφράστηκε από πολλά κόμματα και ηγέτες. Στην παρούσα στιγμή, με δεδομένα το τέλος της μεταπολίτευσης, την απίσχνανσης του ΠΑΣΟΚ, το τέλος των μνημονίων και της αυστηρής επιτροπείας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας αποτελούν τον κορμό της προσπάθειας ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και αντιστοίχησής του με τις νέες κοινωνικές συνθήκες και αναδυόμενες απαιτήσεις. Το μπόλιασμα της Σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά ήταν και είναι σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο η κινητήριος δύναμη των προοδευτικών κομμάτων.

Το ζητούμενο όλων όσοι συμμετέχουμε είναι πού συμφωνούμε, πώς απαντούμε και πώς επεξεργαζόμαστε νέες πολιτικές στα πιεστικά ζητήματα που θέτει η κοινωνία. Ζητήματα που είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται και προ κρίσης, αλλά η κρίση τα γιγάντωσε, ενώ ταυτόχρονα τα αποκάλυψε ή μας ανάγκασε να τα συνειδητοποιήσουμε: της οικονομικής κρίσης προηγήθηκε κρίση αξιών, ηθική και πολιτική. Η ανισότητα και η φτώχεια διευρύνθηκαν, ενώ η δημοκρατία απονομιμοποιήθηκε.

Το περιβάλλον έγινε θύμα των αρπακτικών διαθέσεων, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της διεξόδου. Το μεταναστευτικό και η δημογραφική συρρίκνωση μας αναγκάζουν να καταλάβουμε ότι είμαστε ψηφίδα του παγκόσμιου αρχιπελάγους, και όχι απομονωμένη νησίδα. Και στο κοντινό μέλλον διαφαίνονται οι ανατροπές για τις οποίες προϊδεάζει η τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και η επανεμφάνιση της πυρηνικής απειλής.

Και ανακύπτουν φυσικά ερωτήματα: Αντιμετωπίζονται αυτά ατομικά από τον καναπέ ή από την πλασματική συλλογικότητα του φέισμπουκ; Ή μπορούμε να επαναπαυθούμε αφήνοντάς τα στην προπαγάνδα της μιντιακής ολιγαρχίας, στους δήθεν επαΐοντες ή στους φανατικούς συνωμοσιολόγους και δογματικούς; Ή να περιμένουμε μακαρίως τη φθορά των κυβερνώντων;

Ενός συνασπισμού εξουσίας που οξύνει τα κοινωνικά ζητήματα, παρά τη φιλολαϊκή ρητορική. Χρησιμοποιεί το κράτος και τους θεσμούς για να παρεμβαίνει υπέρ των ισχυρών. Κόβει το μέρισμα ακόμη κι από την πλειονότητα των πλέον αδυνάτων, των ΑμεΑ. Επιβάλλεται με τον αυταρχισμό. Ψεύδεται, επενδύοντας στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Εγκλωβίζεται μέσα σε εθνολαϊκιστικά συνθήματα. Καλλιεργεί τον φόβο και τα συντηρητικά ανακλαστικά. Υπονομεύει ποικιλοτρόπως το μέλλον της χώρας.

Σε αυτό το τοπίο η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης προκύπτει ως αδήριτη ανάγκη. Ολοι όσοι συμφωνούμε και με όσους θα συναντηθούμε στην πορεία, είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα, να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Μια παραγωγική σύγχρονη Ελλάδα, της προκοπής. Στην προσπάθεια αυτήν τους χρειαζόμαστε όλους, δεν περισσεύει κανείς. Χρήσιμες, απαραίτητες και σεβαστές οι ιδεολογικές ταυτότητες όλων και οι (ένδοξες) αναμνήσεις, αρκεί να είναι έρμα και εφαλτήριο για το αύριο, και όχι να μας εγκλωβίζουν στο χθες. Η κοινωνία είναι κουρασμένη και απηυδισμένη. Εχει κουραστεί να αγνοείται. Εχει απαυδήσει από αυτοαναφορικούς ναρκισσισμούς. Εχει ανάγκη από ενότητα, συμμετοχή, θετικούς συνειρμούς και προοπτική.

* Ελεύθερος επαγγελματίας, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε ένα κείμενο-απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο γίνεται ένας απολογισμός-αυτοκριτική της επταετίας ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019).
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: αναγέννηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;
Ολες οι ώς τώρα διαδικασίες περί διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται αρκετά πειστικά στη σύνθεση του πρόσφατα ιδρυθέντος Πολιτικού Συμβουλίου, που καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην...
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: αναγέννηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αντικαταστάτη του ΠΑΣΟΚ στον νέο δικομματισμό
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πλήθος άρθρων έχουν δημοσιευτεί και συνεντεύξεις έχουν δοθεί τόσο από τον πρόεδρο όσο και από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετεξέλιξη, ανασυγκρότηση, διεύρυνση κ.λπ. του...
Μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αντικαταστάτη του ΠΑΣΟΚ στον νέο δικομματισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δόγμα του ΠΑΣΟΚ
Το «δόγμα του ΠΑΣΟΚ» είναι ένα καθεστωτικό προπαγανδιστικό τέχνασμα που επιδιώκεται στις μέρες μας να επικρατήσει. Το εν λόγω τέχνασμα συνοψίζεται στην εξής υπόρρητη διατύπωση: στην Ελλάδα, όποια υπολογίσιμη...
Το δόγμα του ΠΑΣΟΚ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
Είναι ώρα να γίνει επιτέλους μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μέχρι τώρα το πεδίο αυτό σημαδεύτηκε κυρίως από εχθροπάθεια.
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτικο-ιδεολογική ενότητα της Κεντροαριστεράς
Εχουν διαμορφωθεί συνθήκες ενός πολιτικού παραδόξου, στον βαθμό που τα δύο κόμματα (δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) της Κεντροαριστεράς, αντί να συγκλίνουν, ερίζουν για την πολιτική...
Η πολιτικο-ιδεολογική ενότητα της Κεντροαριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας