• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.7°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  58%

Από παλαιότερη συνάντηση των Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον

AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ατυχήματα» μακράς διαρκείας!

 • A-
 • A+

Τόσο η νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 όσο και η επικράτηση του Τραμπ στις ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς αντιμετωπίστηκαν ως ατυχήματα, ως εκτροπές από μια συστημική κανονικότητα, η επάνοδος στην οποία ήταν απλά ζήτημα χρόνου. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα άρνησης της πραγματικότητας που υποβαθμίζει σε προσωπική περιπτωσιολογία τα αίτια της νίκης του αντισυστημικού λαϊκισμού.

Σύμφωνα με την παραπάνω προσέγγιση, ο Κάμερον και ο εκλογικός τακτικισμός του ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη νίκη του Brexit, ενώ σε ό,τι αφορά την εκλογή Τραμπ η ερμηνεία είναι αφοπλιστικά απλοϊκή, ότι πρόκειται για ακραία μορφή αποδοκιμασίας της διαπλεκόμενης συστημικής αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον.

ΠΡΟ

ΕΚ

ΤΑΣΕΙΣ

Η προσέγγιση του Brexit αλλά και της εκλογής Τραμπ ως ατυχημάτων οδήγησε από την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ στην πεποίθηση ότι οι παραπάνω παρεκκλίσεις δεν χρειάζονται πολιτική και προγραμματική εναλλακτική πρόταση διαχείρισης αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν διαδικαστικά και δικαστικά.

Διαδικαστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε με τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος -κατά το προηγούμενο της Δανίας και της Ιρλανδίας- είτε με την υπογραφή συμφωνίας με την Ε.Ε. για μια μεθόδευση της αποχώρησης που να μη θίγει επί της ουσίας το σημερινό status quo.

Δικαστικά στις ΗΠΑ όπου μόλις ο Τραμπ πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου τον Ιανουάριο του 2017 άρχισε η διαδικασία διερεύνησης της εικαζόμενης διαπλοκής του με το Κρεμλίνο με στόχο να πληγεί η αξιοπιστία της Κλίντον στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Δύο και πλέον χρόνια μετά ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειοθετείται περαιτέρω δικαστική διερεύνηση των κατηγοριών κατά του Τραμπ και του επιτελείου του.

Ηδη από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 είχε καταστεί σαφές ότι η δικαστική αντιμετώπιση του Τραμπ, μακράν του να αποδομεί το ετερόκλητο μέτωπο δυσαρεστημένων που του χάρισε τη νίκη, το ενισχύει.

Τόσο η δυσκολία, πολιτική και διαδικαστική, της διαχείρισης του Brexit από την κυβέρνηση Μέι, όσο και η παρατεταμένη δικαστική διερεύνηση του Russia-gate στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πεποίθηση ή μάλλον την ψευδαίσθηση ότι σύντομα θα κλείσει η παρένθεση της εκτροπής με πρόωρη επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με την παραπάνω προσέγγιση, το δεύτερο δημοψήφισμα που θα ακύρωνε το Brexit ήταν ζήτημα χρόνου και μεθόδευσης, ενώ την ίδια στιγμή η ροή των αποκαλύψεων σε βάρος του Τραμπ θα τον εξανάγκαζε σε παραίτηση για να αποφύγει την καθαίρεσή του…

Σήμερα, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Τζόνσον, το Brexit θα είναι πραγματικότητα στις 31/1/2020, με πολύ ισχυρή πιθανότητα να μην υπάρχει διμερής συμφωνία με την Ε.Ε., όταν στα τέλη του επόμενου χρόνου λήξει η μεταβατική περίοδος.

Ετσι, το δεύτερο δημοψήφισμα ως απειλή θα έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα ασύντακτο, σκληρό Brexit.

Παρόμοιο σκηνικό και στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ ήδη να αυτοπροβάλλεται ως θύμα συστημικής συνωμοσίας, έτοιμος να αξιοποιήσει τις ιλαροτραγικές πτυχές της χρονικής σύμπτωσης της δίκης με την προεκλογική εκστρατεία, όπου κάποιοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, αφού ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου, θα διεκδικήσουν στις προκριματικές το χρίσμα για να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά…

Τα «ατυχήματα» του 2016 σε Βρετανία και ΗΠΑ προβάλλουν ήδη ως αποφασιστική καμπή και ανατροπή…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γαλλικό πολιτικό πείραμα
Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα φαινόμενα απατούν. Δύο μεγάλες και διασταυρούμενες εξελίξεις μπορούν πάντως να συνδράμουν την ερμηνεία των όσων συμβαίνουν στη Γαλλία. Η παλαιά αντίφαση ανάμεσα στο κεφάλαιο και...
Το γαλλικό πολιτικό πείραμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θρίαμβος με προσημειώσεις
Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε το στοίχημά του. Τα δύσκολα, δίχως υπερβολή, τώρα αρχίζουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει τυπικά την Ε.Ε. στις 31.1.2020, με την αβεβαιότητα να σκιάζει τη θέση του Λονδίνου στους...
Θρίαμβος με προσημειώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον
Θριαμβευτική επικράτηση των Τόρις και του Μπόρις Τζόνσον έδειξε το κοινό exit poll των BBC, ITV και Sky News για τις βρετανικές πρόωρες εκλογές το οποίο δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα.
Συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ταυτότητα μιας κρίσης
Η κρίση ξεκίνησε στις ευρωεκλογές του 2014, όταν το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Φάρατζ ήρθε πρώτο σε μια στιγμή που τίποτε δεν απειλούσε το στάτους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η ταυτότητα μιας κρίσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα ντέρμπι που κρύβει εκπλήξεις
Το 2016 προέβλεψα σε αυτήν την εφημερίδα τη νίκη του Brexit. Σήμερα συμβουλεύω όσους στοιχηματίζουν να ποντάρουν σε κυβέρνηση Κόρμπιν. Ακόμη και αν έρθουν δεύτεροι οι Εργατικοί, έχουν κάθε πιθανότητα να...
Ενα ντέρμπι που κρύβει εκπλήξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μανιφέστο φρεσκάδας από τον Κόρμπιν μέσα στη θαμπάδα του Brexit
Ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης των Εργατικών ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, στο οποίο συγκεντρώνονται μια σειρά από ριζοσπαστικές ιδέες και προτάσεις. 
Μανιφέστο φρεσκάδας από τον Κόρμπιν μέσα στη θαμπάδα του Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας