Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης με ενότητα
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης με ενότητα

 • A-
 • A+

Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία φαίνεται ότι μπορεί να ευδοκιμήσει. Είναι όμως προφανές ότι οι συστημικές δυνάμεις δεν θα μείνουν αδιάφορες. Θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να το υπονομεύσουν με κάθε τρόπο…

Εχουν συντριπτική υπεροπλία στον επικοινωνιακό τομέα και όχι μόνο. Εχουμε βέβαια και τις εσωτερικές μας τριβές και αντιφάσεις που πάντα υπάρχουν. Εξ αυτού του λόγου το ζήτημα της ενότητας καθίσταται κρίσιμο.

Συνήθως μιλάμε για ενότητα και υπερθεματίζουμε, χωρίς όμως να κατανοούμε σε βάθος σε τι συνίσταται. Η ενότητα έχει όρους. Εχει όρους ιδεολογικούς, πολιτικούς, προγραμματικούς και οργανωτικούς. Σ’ αυτό το σημείωμα θα προσπαθήσουμε να τους περιγράψουμε γιατί είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα.

Πολιτικοί όροι

Είναι το προσφορότερο πεδίο από τα τέσσερα. Υπάρχει ήδη συμφωνία πάνω σε ένα πολιτικό σχέδιο. Το πολιτικό σχέδιο περιγράφεται λεπτομερώς τόσο στην ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. όσο και στην επίσης ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου οργάνου (ΚΕΑ). Καθορίζει ουσιαστικά συγκεκριμένο οδικό χάρτη με βήματα και πρωτοβουλίες αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες.

Το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία πάνω στο πολιτικό σχέδιο αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις με διάλογο που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σε όλη την Ελλάδα, με την παρουσία του προέδρου αλλά και δεκάδων άλλων στελεχών.

Προγραμματικοί όροι

Εχουν συγκροτηθεί επιτροπές για την επεξεργασία συνολικού προγραμματικού σχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και με τους φορείς και τους πολίτες. Η τελική διαμόρφωση θα γίνει στο συνέδριο.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος οι επεξεργασίες μας να προσδιοριστούν σχεδόν αποκλειστικά από την κυβερνητική εμπειρία μας των τελευταίων ετών. Γι’ αυτά όμως έχουμε ήδη κριθεί στις τελευταίες εκλογές και είναι ανάγκη να μιλήσουμε για το αύριο με συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικής όπως:

 • 1. Κλιματική αλλαγή
 • 2. 4η βιομηχανική επανάσταση - νέο παραγωγικό μοντέλο
 • 3. Ρομποτική και επιπτώσεις
 • 4. Οικονομική κρίση - κρίση αξιών
 • 5. Precariato
 • 6. Αναδιαμόρφωση γεωστρατηγικών ζωνών
 • 7. Γενετική-βιοτεχνολογία-βιοηθική
 • 8. Ελεύθερο λογισμικό - big data
 • 9. Δημογραφικό
 • 10. Commons (κοινά αγαθά)

Πρέπει να εισαγάγουμε νέες θεματικές, όπως αυτές και άλλες για συζήτηση. Μόνο έτσι θα προκληθεί ενδιαφέρον και συμμετοχή, ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους.

Οργανωτικοί όροι

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση, σε περιορισμένο βαθμό, μεταξύ στελεχών. Αλλοι προτείνουν να παραμείνουμε ως κόμμα και άλλοι να μετεξελιχθούμε σε παράταξη. Κατά τη γνώμη μου αυτή η αντιπαράθεση είναι άγονη και αποπροσανατολιστική.

Πρέπει στο προσυνεδριακό πλαίσιο να ανοίξει διάλογος για το μοντέλο κόμματος. Αλλωστε το συνέδριο θα είναι και καταστατικό. Αν επιχειρηθεί να τροποποιηθούν μόνο επιμέρους άρθρα, θα εκληφθεί από τους πολίτες ως διευθέτηση εσωτερικών εκκρεμοτήτων που δεν τους αφορούν.

Τα κόμματα που έχουμε σήμερα στηρίζονται στο πυραμιδικό μοντέλο όπως αυτό διαμορφώθηκε από τον Λένιν. Το πυραμιδικό κόμμα είναι ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες όταν η ανθρωπότητα βρίσκεται σε φάση έντασης εργασίας (φορντικό μοντέλο).

Ομως τώρα βρισκόμαστε σε φάση έντασης γνώσης και κεφαλαίου. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, τουλάχιστον για το ευρωπαϊκό επίπεδο. Οσον αφορά το μέγεθος, πρέπει να είναι τέτοιο που να διασφαλίζει αρμούς σύνδεσης με κάθε έκφραση του μαζικού κινήματος σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αλλά και παρουσία του κόμματος σε κάθε γεωγραφικό χώρο.

Ιδεολογικοί όροι

Ισως είναι το δυσκολότερο πεδίο για την ενότητα και αποτελεί στόχο για κατάκτησή της στο πλαίσιο της συνεδριακής διαδικασίας. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και εκφράζονται -άμεσα ή έμμεσα- όλα τα ιστορικά ρεύματα της Αριστεράς. Κομμουνιστές (3η Διεθνής), σοσιαλδημοκράτες (2η Διεθνής), ευρωκομμουνιστές, νεομαρξιστές, ελευθεριακοί, τροτσκιστές κ.λπ.

Η επιθυμία για επικράτηση κάποιου από αυτά τα ρεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά το χθες και αποτελεί μάχη οπισθοφυλακής. Η ιστορία έδειξε ότι κάθε ένα από αυτά τα ρεύματα είχε θετικές και αρνητικές πλευρές.

Σήμερα, και με το βλέμμα στο αύριο και στις νέες συνθήκες, πρέπει να οδηγηθούμε σε υπέρβαση και σύνθεση. Κρατώντας τα θετικά και απορρίπτοντας τα αρνητικά πρέπει, και το μπορούμε, να συμβάλουμε για τη διαμόρφωση μιας νέας, μεγάλης, σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο γιατί η παγκοσμιοποίηση, η 4η βιομηχανική επανάσταση, η βιοτεχνολογία και η γενετική και τόσα άλλα υπερβαίνουν παλιές αντιθέσεις για τον έλεγχο των μέσων παραγωγής. Η παγκόσμια Αριστερά επικαλείται και προβάλλει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού χωρίς να συνομολογεί τη δική της υστέρηση και την αδυναμία για τη διαμόρφωση συνολικής εναλλακτικής πρότασης (alternativa). Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

Οροι πολιτικής ενότητας υπάρχουν.

Οροι προγραμματικής ενότητας είναι υπό διαμόρφωση.

Οροι οργανωτικής ενότητας μπορούν να διαμορφωθούν μέσω του συνεδρίου.

Οροι ιδεολογικής ενότητας απαιτούν και προϋποθέτουν σοβαρή προσπάθεια, κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος και διάθεση για υπερβάσεις.

*Μέλος του Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετασχηματισμός και ανασυγκρότηση: ο μονόδρομος προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Μια πρώτη προσέγγιση Οι έξι μήνες από τις πρόσφατες εκλογές δεν αποτελούν ικανό χρόνο για να αποτιμήσει κανείς με επάρκεια σήμερα τις πολιτικές,...
Μετασχηματισμός και ανασυγκρότηση: ο μονόδρομος προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνεχίζουμε αριστερά
Η Αριστερά είναι παρούσα, οι προοδευτικές φωνές ζητούν την έκφρασή τους. Με την αριστερή μας παρακαταθήκη θα επιδιώξουμε ένα συνέδριο προγραμματικό και καταστατικό, ένα συνέδριο φωνών και όχι ηγεμονικών τάσεων...
Συνεχίζουμε αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητώντας την ταυτότητα της Αριστεράς του 21ου αιώνα
Η προγραμματική και η πολιτική-αντιπολιτευτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, η διασύνδεσή του με τα ευρωπαϊκά κινήματα, η ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο θα διαμορφώσουν τους όρους...
Αναζητώντας την ταυτότητα της Αριστεράς του 21ου αιώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη πρόκληση του συνεδρίου
Η επιτυχία του συνεδρίου θα εξαρτηθεί από την ίδια τη σύνθεση του συνεδριακού σώματος. Εάν δηλαδή σ’ αυτό θα εκφραστεί και θα συμβάλει το σύνολο των ρευμάτων σκέψης που έχουν αναφορά σε επιμέρους ιστορικά...
Η μεγάλη πρόκληση του συνεδρίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ελάχιστη σημασία έχει το όνομα και η όποια θητεία, στην Αριστερά, του γράφοντος. Ομως, για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης, πρέπει να δηλωθεί η παρούσα στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ:...
Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτήσει εκ νέου, και κατά τρόπο πειστικό, την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος της Αριστεράς, ώστε αυτή να συνδυάζει σ’ ένα οργανικό σύνολο τη σύνδεση με τις...
Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας