Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Κόρμπιν και η μαύρη τρύπα του Brexit
ΑP PHOTO / THANASIS STAVRAKIS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κόρμπιν και η μαύρη τρύπα του Brexit

  • A-
  • A+

Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν θριαμβευτικές για το Συντηρητικό Κόμμα και ιδιαίτερα αρνητικές για τους Εργατικούς. Πιο συγκεκριμένα, όμως, η ήττα αυτή προσωποποιείται στον πρόεδρό του, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οταν εξελέγη πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος (2015) εξέφρασε μαζικά τις αγωνίες και τα προβλήματα μιας εξουθενωμένης κοινωνίας: ανεργία και εγκατάλειψη των βιομηχανικών περιοχών της Κεντρικής και Βόρειας Αγγλίας, οι μέσοι μισθοί κάτω από το επίπεδο του 2008, μεγάλες περικοπές δαπανών για το κοινωνικό κράτος. Μεγάλο ιδιωτικό χρέος στους σπουδαστές, οι οποίοι προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. Δραστικές περικοπές στην κοινωνική στέγαση. Εργασιακή ανασφάλεια, άγχος και κατάθλιψη [χαρακτηριστικές οι ταινίες του Κεν Λόουτς «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ» (2016) και «Δυστυχώς απουσιάζατε» (2019)].

Η εκλογή του έφερε στο προσκήνιο την Αριστερά του Εργατικού Κόμματος, η οποία είχε εντελώς περιθωριοποιηθεί στις περιόδους του Μπλερ και του Μπράουν. Ο ίδιος ο Κόρμπιν, ένας σεμνός χαμηλού προφίλ πολιτικός, ανέκαθεν ήταν υπερασπιστής της ριζοσπαστικής Σοσιαλδημοκρατίας και στενός συνεργάτης του ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος στις δεκαετίες του ’70 και ’80 Τόνι Μπεν.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, με ποσοστό 62%, αντιμετώπισε τεράστια εσωκομματική υπονόμευση από τη Δεξιά του κόμματος, η οποία παραδοσιακά ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κατά τον πρώτο χρόνο της αρχηγίας του, όταν έπαιρνε τον λόγο στο Κοινοβούλιο, βουλευτές τού φώναζαν: «Παραιτήσου», «κάτσε κάτω και σκάσε»! Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των μελών του κόμματος, όταν ανέλαβε την ηγεσία του, αυξήθηκε δραστικά από 200 στις 500 χιλιάδες.

Το δημοψήφισμα για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. (2016) αποκάλυψε ένα θρυμματισμένο πολιτικο-κοινωνικό τοπίο, το οποίο μέχρι τότε ήταν εκτός του ραντάρ του Westminster. Σ' αυτό παραδοσιακά κάστρα των Εργατικών στην Κεντρική και Βόρεια Αγγλία, όπως και στην Ουαλία, χτυπημένα από τη βιομηχανική κρίση και παραδομένα στην ανεργία και την απελπισία, ψήφισαν υπέρ της εξόδου (Brexit).

Σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους των Εργατικών ψήφισε Brexit. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ηγετικά στελέχη-βουλευτές της Δεξιάς του κόμματος τον κατηγόρησαν ότι δεν κατήγγειλε τους μετανάστες και τη μετανάστευση. Ακολούθως διακήρυξαν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό. Από κοντά σε υποστήριξή τους και ισχυρά ΜΜΕ, όπως ο «κεντροαριστερός» Guardian. Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2017, όπου οι Εργατικοί έφτασαν το 40%, τα ίδια στελέχη παρουσιάστηκαν ως Ηρακλείς της παραμονής (Remain) και της επανάληψης του δημοψηφίσματος και μόνο για να συνεχίσουν την υπονόμευση, ξεχνώντας τι έλεγαν προηγουμένως.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά στο κόμμα υπήρχαν έντονα τρεις γραμμές: υπέρ της παραμονής, υπέρ της εξόδου και μία τρίτη για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της εξόδου. Αυτές οι απόψεις εκφράστηκαν και στις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο. Η παρακμιακή εικόνα του τελευταίου, όπου επί δύο χρόνια δεν μπορούσε να αποφασίσει τι θα συμφωνήσει με την Ε.Ε., γαλβάνισε στον λαό το Brexit, το οποίο εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά ο Τζόνσον.

Ετσι, μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος των Εργατικών, το οποίο στη ζωή του δεν είχε ψηφίσει παρά μόνον αυτό, ψήφισαν τους Συντηρητικούς, αφού το Εργατικό Κόμμα είχε αμφίσημη θέση.

Μία εκλογή του Κόρμπιν στην πρωθυπουργία θα ήταν μία επανάσταση στα θέσμια της Μ. Βρετανίας. Γι’ αυτό το ισχυρότατο κατεστημένο της χώρας από την αρχή έκανε τα πάντα για να τον υπονομεύσει και να τον συκοφαντήσει. Τον κατήγγειλε ως αντισημίτη. Δηλαδή ρατσιστή. Φυσικά δεν είναι. Είναι φίλα προσκείμενος στους αγώνες των Παλαιστινίων. Επειδή όμως το να καταγγέλλεις κάποιον γι’ αυτό δεν είναι αποδοτικό, εδώ και πολλά χρόνια η προπαγάνδα του διεθνούς εβραϊκού λόμπι καταγγέλλει όλους αυτούς ως αντισημίτες. Σ’ αυτό επιστρατεύτηκε ακόμη και ο αρχιραβίνος της Μ. Βρετανίας.

Τον κατήγγειλε ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας επειδή είναι επιφυλακτικός για το ΝΑΤΟ, είχε καταγγείλει την εισβολή στο Ιράκ (2003), δεν εγκρίνει την ανεπιτυχή πολιτική της χώρας του στη Μ. Ανατολή, όπως έχει επιφυλάξεις για τη Συμφωνία Trident που αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Τον κατήγγειλε επίσης ότι είναι απειλή για τις επιχειρήσεις επειδή είναι υπέρ της υψηλής φορολογίας για τις μεγάλες απ’ αυτές και της εθνικοποίησης μερικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Η Μ. Βρετανία είναι μεγάλη χώρα, μεγάλη οικονομία, με τον μεγαλύτερο στρατό στην Ε.Ε. και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα διακυβεύματα μεγάλα και γι’ αυτό είναι φυσικό να συνασπιστούν όλα αυτά τα τεράστια συμφέροντα εναντίον του. Ο ίδιος μπορεί να δείχνει λίγο Δον Κιχώτης και παλιομοδίτης. Δείχνει όμως και τις προκλήσεις και τους περιοριστικούς παράγοντες που αντιμετωπίζει στη σημερινή συγκυρία η δημοκρατική ριζοσπαστική Σοσιαλδημοκρατία και οι πέριξ αυτής.

Προς το παρόν ο βρετανικός λαός προτίμησε τον φαιδρό Μπόρις Τζόνσον. Οι φτωχοί, οι περιθωριοποιημένοι και οι άνεργοι που τον ψήφισαν γρήγορα θα το μετανιώσουν. Δυστυχώς, όπως έλεγε και ο Κ. Μαρξ: «Η συνείδηση έρχεται πάντα τελευταία».

* πολιτικός επιστήμονας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θα ακολουθήσει τη Βρετανία;
H κοινοβουλευτική περιπέτεια για το Brexit ανέδειξε τις παθογένειες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, το χάσμα δηλαδή ανάμεσα στη βούληση του λαού που εκφράστηκε στις εκλογές και στην κοινοβουλευτική του...
Ποιος θα ακολουθήσει τη Βρετανία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα ντέρμπι που κρύβει εκπλήξεις
Το 2016 προέβλεψα σε αυτήν την εφημερίδα τη νίκη του Brexit. Σήμερα συμβουλεύω όσους στοιχηματίζουν να ποντάρουν σε κυβέρνηση Κόρμπιν. Ακόμη και αν έρθουν δεύτεροι οι Εργατικοί, έχουν κάθε πιθανότητα να...
Ενα ντέρμπι που κρύβει εκπλήξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κόρμπιν: κάν’ το όπως ο Ατλι
Το 1945 ο θριαμβευτής του πολέμου μέγας Τσόρτσιλ χάνει στις εκλογές από τον ηγέτη των Εργατικών Κλέμεντ Ατλι, έναν ασήμαντο, μέχρι τότε, πολιτικό. Το 2019 ένας άλλος ηγέτης των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ...
Κόρμπιν: κάν’ το όπως ο Ατλι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μανιφέστο φρεσκάδας από τον Κόρμπιν μέσα στη θαμπάδα του Brexit
Ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης των Εργατικών ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, στο οποίο συγκεντρώνονται μια σειρά από ριζοσπαστικές ιδέες και προτάσεις. 
Μανιφέστο φρεσκάδας από τον Κόρμπιν μέσα στη θαμπάδα του Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολική διάβρωση του πολιτικού τοπίου και οι ευθύνες Μέι και Κόρμπιν
Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι ο δημοκόπος λαϊκιστής Φάρατζ, καθώς και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα – στην Αγγλία κυρίως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ● Σε μια κατάσταση υπνικής παράλυσης...
Ολική διάβρωση του πολιτικού τοπίου και οι ευθύνες Μέι και Κόρμπιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 15 Ιανουαρίου, η βρετανική Βουλή θα πάρει μια απόφαση που θα μείνει στη μνήμη των ερχόμενων γενεών ως το πρώτο βήμα ενός ιστορικού θριάμβου ή μιας χωρίς προηγούμενο καταστροφής. Είναι η μέρα που η Βουλή...
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας