• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.6°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 10.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%

Εξεταστική: η Αριάδνη κόβει τον μίτο;

 • A-
 • A+

Αν μπορεί κανείς να ανιχνεύσει ένα θετικό ή έστω «ευκαιριακό» στοιχείο μέσα σε όλη αυτή τη σκληρή δοκιμασία που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι η δυνατότητα που της δίνεται, μέσα στα ασφυκτικά αλλά και... διαπιστωτικά πλαίσια της μεγάλης κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, να ερευνήσει εμπεριστατωμένα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες εκείνες τις αιτίες, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Αιτίες οι οποίες έχουν βαθύτατες χρονικές και πολιτικές ρίζες, όχι μόνο στον τρόπο διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και εντεύθεν, αλλά και σε ένα συνολικότερο επίπεδο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από τη μεταχείριση της μακροχρόνιας και εύκολης πρόσβασης της χώρας στο δανεικό χρήμα των διεθνών αγορών. Χρήματα τα οποία δεν επενδύθηκαν -όσο θα έπρεπε- σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές που θα βελτίωναν τις δυνατότητες της χώρας, θα αύξαναν επαρκώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θα ισχυροποιούσαν ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θα αποτελούσε σοβαρό μηχανισμό αναδιανομής πλούτου, κοινωνικής κινητικότητας και δίχτυ κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, ακόμη και μπροστά στις προκλήσεις μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Το πελατειακό κράτος, η ωμή και χυδαία σε πολλές περιπτώσεις διασύνδεση οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής, μιας ευέλικτης ολιγαρχίας που κινούνταν με άνεση ανάμεσα σε τραπεζικό σύστημα, κρατικές προμήθειες και έλεγχο των ΜΜΕ, ο συνεχής και διαχρονικός υπολογισμός του πολιτικού κόστους προκειμένου να μη θιχτούν τα κακώς κείμενα (Ασφαλιστικό, ΔΕΚΟ κ.λπ.), σε συνδυασμό με τις τεράστιες ανεπάρκειες ενός κομματικά βαλλόμενου και κατευθυνόμενου κρατικού μηχανισμού, έγιναν μια τεράστια «μαύρη τρύπα» που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του φτηνού και εύκολου χρήματος που έφερε η ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Αν συμφωνήσουμε πως όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερο η διαχρονική αδυναμία αντιμετώπισής τους είναι τα βασικότερα συστατικά πρόκλησης της διανυόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και του ανεπανόρθωτου πλήγματος που επέφεραν τόσο στην αξιοπιστία του πολιτεύματος όσο και στην αποτελεσματικότητα του παραγωγικού μοντέλου, τότε εύκολα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως σίγουρα δεν γεννήθηκαν ούτε ξεκίνησαν να υπάρχουν από τη στιγμή υπογραφής των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των προγραμμάτων διάσωσης.

Δεδομένης λοιπόν της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας του Ιανουαρίου αλλά και της υψηλής δημοφιλίας που συνεχίζει να απολαμβάνει το κυβερνών κόμμα, ακόμη κι αν οι αποφάσεις του δεν συνδέονται τόσο άμεσα με τα προεκλογικά συνθήματα και τις υποσχέσεις του, γίνεται φανερό πως η εντολή των πολιτών έχει να κάνει με μια βαθύτερη αντίληψη συνολικά για το πολιτικό και κομματικό σύστημα που προκάλεσε την οικονομική κρίση και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που διαχειρίστηκε τα πρώτα χρόνια αντιμετώπισής της.

Εάν σε αυτό το συμπέρασμα προστεθεί και το καθολικό αίτημα -πλην προφανώς όσων ευνοήθηκαν και ευνοούνται ακόμα από τις πρότερες παθογένειες- για πάταξη και ανατροπή όλων εκείνων των αιτιών που οδήγησαν σε αυτόν τον στρεβλό, άνισο και διεφθαρμένο τρόπο λειτουργίας κράτους και οικονομίας, τότε «ο μίτος της Αριάδνης» που οδηγεί εκτός του σημερινού σκοτεινού λαβύρινθου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση -ακόμη και στο πλαίσιο του ηθικού και συμβολικού του σκέλους- να κοπεί χρονολογικά στο έτος διαπίστωσης του προβλήματος, αλλά πρέπει να εξεταστεί εξονυχιστικά όλο εκείνο το διάστημα που το πρόβλημα καλλιεργήθηκε και γιγαντώθηκε.

Μια εμπεριστατωμένη και σε βάθος συζήτηση, με τις δυνατότητες έρευνας και ελέγχου που δίνει μια εξεταστική επιτροπή, για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πορεύεται η χώρα μέσα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, θα απέδιδε περισσότερο σαφή και χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για παραδειγματισμό και αποφυγή αντίστοιχων καταστάσεων όσο και για τη «θεσμική θωράκιση» που θα επουλώσει τις πληγές.

Σε διαφορετική κατεύθυνση, αφενός θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία, αφετέρου η αθέτηση της λαϊκής εντολής, σε όφελος βραχυπρόθεσμου πολιτικού οφέλους και στιγμιαίων κομματικών ελιγμών, μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οδυνηρά αποτελέσματα.

*πολιτικός επιστήμονας - δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα τι; Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
Αυτές τις ημέρες κορυφώνεται το δράμα που παίζεται σε βάρος της χώρας μας, «στιγμή» (με την εγελιανή έννοια του όρου) που θα απαντήσει στο ερώτημα: υποτέλεια ή εθνική ανεξαρτησία και προοδευτική πορεία με...
Και τώρα τι; Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
Αυτή την περίοδο, παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια στήριξης της Ν.Δ., πολλαπλά κέντρα συστημικών δυνάμεων, «επιτρέπουν» αρθρογραφίες -όχι τυχαία- που σχετίζονται με την ανάγκη «συναινέσεων» που θα γίνουν...
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσο πιο περιορισμένος ο ρόλος του ΔΝΤ στη χώρα μας, τόσο το καλύτερο για τον τόπο μας
Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί βουλευτές της Αντιπολίτευσης απορούν που βουλευτές της Αριστεράς δεν κρύβουν τη θέση τους περί περιορισμού της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η απορία αυτή παραγνωρίζει σκόπιμα...
Όσο πιο περιορισμένος ο ρόλος του ΔΝΤ στη χώρα μας, τόσο το καλύτερο για τον τόπο μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα μεταπολίτευση
Αρθρογραφική εκκίνηση με εισαγωγική παρατήρηση: Αντιτίθεμαι σε κάθε μορφή άσκησης ατομικής πολιτικής βίας. Στη δημοκρατία, με τα αρκετά, πάντως διορθώσιμα ή βελτιώσιμα μειονεκτήματα, τα πολιτικά προβλήματα...
Η νέα μεταπολίτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας