Επικοινωνιακή διαχείριση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ή πραγματική απειλή;
Η απειλή Ερντογάν ότι αν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 θα κλείσει τις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ και το Κιουρετσίκ δυσκολεύει, αντί να διευκολύνει, τη θέση της Αγκυρας.
Δυσκολεύει καθώς όσοι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία θελήσουν να στηρίξουν την πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν, που έχει υιοθετήσει ο Λευκός Οίκος, θα χρεωθούν υποχώρηση μπροστά σε έναν απροσχημάτιστο εκβιασμό.
Επιχειρησιακά η βάση του Ιντσιρλίκ, από όπου ξεκινούν οι αποστολές της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν και όπου είναι αποθηκευμένες πενήντα πυρηνικές βόμβες, μπορεί να αντικατασταθεί με μεταφορά των δραστηριοτήτων της σε ήδη υπάρχουσες στην ευρύτερη περιοχή βάσεις.
Πολιτικά και συμβολικά ο μεγάλος χαμένος από ενδεχόμενο κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ θα είναι η ίδια η Τουρκία, καθώς ό,τι είχε απομείνει σε επίπεδο επικοινωνίας και ουσίας ως ισορροπία της Αγκυρας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα θα διαταραχτεί, με τη ρωσική επιρροή να έχει πλέον καθαρό προβάδισμα.
Παρά τις παραπάνω αυτονόητες διαπιστώσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο η απειλή και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ θα τροφοδοτήσει και θα αναζωογονήσει το αφήγημα του Ερντογάν για πολιορκία της Τουρκίας από τους Σταυροφόρους της Δύσης, ένα αφήγημα που φωτίζει τη βάση ως προωθημένο εχθρικό φυλάκιο…
Αλλωστε την επαύριον του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 η κυβερνητική προπαγάνδα στην Αγκυρα έδειχνε το Ιντσιρλίκ ως το κέντρο επιχειρησιακού σχεδιασμού και συντονισμού του πραξικοπήματος. Το Ιντσιρλίκ γνώρισε ημέρες δόξας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου καθώς φιλοξενούσε τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που πραγματοποιούσαν αποστολές στον εναέριο χώρο της ΕΣΣΔ, αλλά και πυραύλους μέσου βεληνεκούς με πυρηνικές κεφαλές, που αποσύρθηκαν λίγο μετά την απόσυρση του αντίστοιχου σοβιετικού οπλικού συστήματος από την Κούβα μετά την κρίση του Οκτωβρίου του 1962. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η επιχειρησιακή σημασία της βάσης υποβαθμίστηκε αλλά παρέμεινε ως σύμβολο της στρατηγικής συμμαχικής σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας