• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  33%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.5°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  65%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαρακίρι για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Αμυνας

 • A-
 • A+

Βικιπαίδεια: Με την ονομασία Χαρακίρι, ή Σεπούκου, ονομάζεται ο ιαπωνικός τελετουργικός τρόπος αυτοκτονίας, ο οποίος καθιερώθηκε από τους Σαμουράι ως μοναδική επιτρεπτή διέξοδος σε περίπτωση ήττας ή ατίμωσής τους. Κατά το τελετουργικό αυτό, ο προς αυτοκτονία στρέφεται προς τον Ηλιο και γονατίζοντας σύρει το εγχειρίδιό του, το οποίο στη συνέχεια καρφώνει στην κοιλιακή του χώρα.

Ο αυτόχειρας Σαμουράι συνήθως αποκεφαλίζεται από έναν φιλικό πολεμιστή τη στιγμή του πόνου. Ο τρόπος αυτός φέρεται να αποτελεί κωδικοποιημένη ηθική συμπεριφορά από το λεγόμενο «μπουσίντο», το οποίο αποτελεί τον ηθικό κώδικα των Σαμουράι και γενικότερα της υψηλής ελίτ της ιαπωνικής κοινωνίας (μπούσι, δηλαδή αριστοκράτες-πολεμιστές), από τον 13ο ώς τον 19ο αιώνα.

Η λέξη χαρακίρι ακούστηκε κάποιες φορές στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατά την πρώτη ανάγνωση του σ/ν υπ. Εθνικής Αμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, κ. Μυλωνάκη, ο τελευταίος που τη χρησιμοποίησε, σε συνέχεια κάποιων «αλγεινών, αρνητικών ή ανησυχητικών διαπιστώσεών» του, με κάπως πανηγυρικό τρόπο στην ακροτελεύτια παρέμβαση της σχετικής συζήτησης του ν/σ, ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Η παρέμβαση αυτή, όπως ειπώθηκε, δεν είχε ως σκοπό την επίρριψη της σχετικής ευθύνης για τα τεκταινόμενα που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις «στους προηγούμενους», διότι κατά την άποψή του «οι συνεδριάσεις αυτής της Επιτροπής διαπνέονται από ενωτική διάθεση».

Βέβαια, αντικρίζοντας κάποιους από τους παριστάμενους στην υπόψη συνεδρίαση, ακόμα και τους επικαλούμενους το χαρακίρι, έρχεται αυτόματα η ερώτηση, ποιος από αυτούς θα μπορούσε αυτόβουλα να αποδεχθεί μια τέτοια ηθική πρόκληση και να προβεί σε αυτήν την απονενοημένη πράξη για αποκατάσταση της τιμής του;

Είναι σίγουρο πως κάτω από το πνεύμα της «ενωτικής διάθεσης» η ευθύνη περί των «αλγεινών» διαπιστώσεων και άρα και η συνδεόμενη «τιμή» διαχέεται και «πάει», όπως θα έλεγε και ο Τόνυ Σφήνος. Ενας ακόμη λόγος που συμπαρίσταται στην απόρριψη της πράξης αυτής είναι θρησκευτικός, καθότι αυτή θεωρείται από τη χριστιανική θρησκεία ως αμαρτία και στην προκειμένη περίπτωση θα υπάκουαν στη θεία εντολή ακόμη και οι άθεοι.

Τέλος, εκτός από το «Ενωτικό» και Αγιο Πνεύμα υπάρχει και το πνεύμα του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο διασώθηκε από την πρόσφατη αναθεώρησή του. Το πνεύμα αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των ελληνικών χαρακτηριστικών της δημόσιας διοίκησης που διαχρονικά διέπει οριζόντια και κάθετα τις δομές της, εισάγοντας την πρωτότυπη αντίληψη ότι υφίσταται εξουσία χωρίς ευθύνη και λογοδοσία. Ετσι, υπό το πνεύμα αυτό, «δίδεται άφεση» σε όλους τους αρμόδιους των οποίων οι εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις προκάλεσαν αυτές τις «διαπιστώσεις».

Για τουλάχιστον τρεις λόγους λοιπόν, η λέξη χαρακίρι δεν έπρεπε να ακουστεί στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Επιτροπής και πράγματι αυτό τηρήθηκε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου της Επιτροπής στις 11 του ίδιου μήνα, υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου της, κ. Γκιουλέκα, και του ιστορικού στελέχους της Ν.Δ., κ. Δαβάκη, που λόγω της δημόσιας εκπομπής της συνεδρίασης στο webtv της Βουλής λειτούργησαν ως θεματοφύλακες της διατήρησης της διαβάθμισης των αναφερομένων από τα μέλη της, σε επίπεδο κατώτερο του απόρρητου.

Οι λεπτομέρειες περί της κατάστασης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν αναλυθεί από τους Αρχηγούς ΓΕΑ και ΓΕΝ και τον Α/ΓΕΕΘΑ σε κλειστή κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξοπλιστικών της ΒτΕ, στην οποία συμμετείχε και ο καινούργιος διευθυντής ΓΔΑΕΕ.

Ενδεχομένως λοιπόν η λέξη χαρακίρι να είχε ακουστεί και κατά τις κλειστές συνεδρίες των Επιτροπών, πράγμα που όμως δεν θα το μάθουμε. Παρά τη φροντίδα στη διατήρηση του απορρήτου των στοιχείων και τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχαιότερων και εμπειρότερων μελών της Επιτροπής, οι γενεσιουργές αιτίες των «αλγεινών, αρνητικών ή ανησυχητικών διαπιστώσεων» του κ. Μπογδάνου δεν μπόρεσαν να καλυφθούν αποτελεσματικά. Δεν μπόρεσε δηλαδή να καλυφθεί το γεγονός ότι η εφοδιαστική αλυσίδα των Mirage 2000 έχει «σπάσει» από το 2012, ακόμα και για τα βασικά ανταλλακτικά.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΒτΕ, τέσσερις ημέρες μετά (13/12), ο ίδιος βουλευτής της Ν.Δ. επανήλθε χαρακτηρίζοντας τις σχετικές καθυστερήσεις ως «σκανδαλώδεις».

Κατά τον κ. Βίτσα, ο λόγος ήταν η μη αποδοχή από μέρους της Γαλλίας των ελληνικών κρατικών εγγυήσεων. Μάθαμε δηλαδή ότι, παρά το «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία», η Γαλλία είχε υιοθετήσει ένα είδο ς εμπάργκο στη διάθεση στρατιωτικών ανταλλακτικών προς μια ευρωπαϊκή χώρα, τη στιγμή που είναι φειδωλή στην υιοθέτηση παρόμοιων κυρώσεων σε μια μη ευρωπαϊκή χώρα όπως η Τουρκία.

Από την άλλη, η αντίστοιχη υποστήριξη για τα F-16 ήταν σε καλύτερο επίπεδο και όπως ανέφερε ο κ. Βίτσας υπήρχε το περιθώριο στον πρώην Διοικητή ΔΑΥ (2014-15), αργότερα ΑΤΑ και ΑΓΕΑ και νυν Α/ΓΕΕΘΑ, που ήταν παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής την 9η Δεκεμβρίου, να «κάνει όνειρα» σχετικά με την αναβάθμισή τους. Φαίνεται ότι το «make a wish LM (εταιρεία κατασκευής των F-16 και F-35)» ήταν αποτελεσματικότερο από το «make a wish Dassault (εταιρεία κατασκευής των Mirage)» και κατόρθωσε να πραγματοποιήσει το όνειρό του για την αναβάθμιση των F-16, που κατά τον κ. Βίτσα υλοποιήθηκε επί υπουργίας Καμμένου. Ετσι, το υπόψη νομοσχέδιο απλά εξυπηρετεί την εν συνεχεία υποστήριξη αυτής της αναβάθμισης.

Το σύστημα πραγματοποίησης των ονείρων του κ. Α/ΓΕΕΘΑ φαίνεται όμως ότι δεν θα σταματήσει εκεί, θα προχωρήσει και στο επόμενο στάδιο της προμήθειας F-35, τα οποία με τη βοήθεια της ΓΔΑΕΕ θα έλθουν σαν φυσική συνέχεια, συνδεόμενα με την επιχειρούμενη αναβάθμιση των F-16. O κ. Χριστοδούλου στις 8 Απριλίου 2019, κατά την πρώτη συνάντησή του ως Α/ΓΕΕΘΑ με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΥΠΕΘΑ, αναφέρθηκε στο εκδηλωθέν ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35, μέσω LOR (επιστολή ενδιαφέροντος) που απηύθυνε η ελληνική πλευρά στις 7 Φεβρουαρίου 2019 προς τις αμερικανικές υπηρεσίες, για παροχή στοιχείων, «τιμής και διαθεσιμότητας». Ο Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι το ελληνικό «πρόγραμμα» εξελίσσεται «δυναμικά» και ότι το F-35 είναι «μονόδρομος», επειδή αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται άλλο μαχητικό 5ης γενεάς.

Η δήλωση αυτή του ΑΓΕΕΘΑ έρχεται σε συνέχεια του γεγονότος ότι από το 2017 (περίοδος κατά την οποία υπηρέτησε ως Αρχηγός ΑΤΑ και μετέπειτα ΑΓΕΑ) έχει ήδη ανατεθεί στη Lockheed Martin σύμβαση για την κατάρτιση σχετικής μελέτης, ύψους τριών εκατομμυρίων, η οποία αφορά την ενσωμάτωση του F-35 στις ελληνικές αμυντικές δομές. Οσο για τη δήλωσή του περί της μη ύπαρξης άλλου μαχητικού 5ης γενιάς, επί του παρόντος, οι απόψεις μου έχουν αναλυθεί στο άρθρο μου στην «Εφ.Συν.» την 21η Ιουνίου αυτού του χρόνου.

Φαίνεται όμως ότι η τρέχουσα εορταστική περίοδος ευνοεί τους οραματισμούς τύπου «make a wish» κι έτσι, παρά την επικρατούσα «ενωτική διάθεση», κατατέθηκε αιφνιδίως μια τροπολογία στην Ολομέλεια της ΒτΕ τη 13η Δεκεμβρίου κατά τη συζήτηση του ν/σ «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας», που αφορούσε τη συγκρότηση συντονιστικού κέντρου ελέγχου συνόρων και μονοπρόσωπου οργάνου εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, με αρμοδιότητες που τέμνονται με τις αντίστοιχες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας.

Η αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι κανένας από τους βουλευτές της Ν.Δ. δεν αναφέρθηκε σε αυτήν. Το θέμα γίνεται πολύ σοβαρό, καθότι στην τροπολογία αυτή δεν υπάρχει σαφής αναφορά στα όρια των λειτουργικών σχέσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που κάτω από μια δημοκρατική θεώρηση του θέματος θα έπρεπε θεσμικά να κατοχυρωθούν και να μην παραπέμπει αχαλίνωτα σε «κατάσταση κρίσης» που αναφέρθηκε, ενδεχομένως κάτω από κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, ο ΥΦΕΘΑ κ. Στεφανής, που κατά την κυριολεκτική αποδοχή της από την κυβέρνηση ενδεχομένως προκαλεί συγκεκριμένα νομικά και συνταγματικά αποτελέσματα.

Είναι γεγονός ότι σε μια χώρα χωρίς όραμα και μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, είναι φυσιολογικά όλα αυτά που βιώσαμε περί «αλγεινών, αρνητικών ή ανησυχητικών διαπιστώσεων», μονόδρομων και σύστασης μονοπρόσωπων οργάνων για διαχείριση «καταστάσεων κρίσης», τουλάχιστον κατά τις δύο συζητήσεις στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της 9ης και της 11ης Δεκεμβρίου και κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Ολομέλεια της ΒτΕ στις 13 του μήνα. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι ο αυτόχειρας με χαρακίρι, στοχεύοντας με το εγχειρίδιό του την κοιλιά του, αποσκοπεί στην απελευθέρωση της ψυχής του, που σύμφωνα με τους Ιάπωνες κατοικεί εκεί. Η αναφορά συνεπώς στη λέξη χαρακίρι που ακούστηκε στην Επιτροπή της Βουλής μάλλον δεν αφορά την πράξη αυτή, αλλά τον αντίστοιχο όρο στο παιχνίδι της πόκας, σε αυτή την περίπτωση και στο πνεύμα των ημερών «make a wish».

*Υποπτέραχος (Ι) ε.α.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους
Η εργασιακή εκμετάλλευση των στρατευσίμων το καλοκαίρι λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με την εργατική νομοθεσία να παραβιάζεται.
Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Ενοπλες Δυνάμεις ευθυ­γραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα
Με ευχάριστη έκπληξη ενημερωθήκαμε από ιστοσελίδες στρατιωτικού περιεχομένου ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει μία καινοτόμο, αν όχι επαναστατική για τα ειωθότα στον...
Οι Ενοπλες Δυνάμεις ευθυ­γραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγυητής της ειρήνης
Η τοποθέτησή μου ως υφυπουργού Εθνικής Αμυνας από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, που μου επιτρέπει να συνεχίσω την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τη...
Εγγυητής της ειρήνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατός-εργοστάσιο με φαντάρους-δωρεάν εργατικό δυναμικό
Εσπευσμένα, υπό το βάρος της επετείου των Ιμίων που πάντα εκμεταλλεύεται η Ακροδεξιά, αύριο αρχίζει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών,...
Στρατός-εργοστάσιο με φαντάρους-δωρεάν εργατικό δυναμικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας αρχίσουν οι χοροί
Mε ενθουσιασμό υποδέχτηκαν πρώην καθεστωτικά (νυν φιλοκυβερνητικά) και αριστερίζοντα ΜΜΕ την είδηση για την απόφαση διαφορετικού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, καθώς ο σχεδιασμός του υπ. Εθνικής Αμυνας και της...
Ας αρχίσουν οι χοροί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζ όπως Ν όπως J
Είναι ένα γράμμα που δε «σημαίνει» κάτι και που μάλλον κατά τυχαίο τρόπο έφτασε να έχει ταυτιστεί με την υποστήριξη στον πόλεμο και με την καταδίκη των προδοτών, δηλαδή όλων όσοι αντιδρούν στην εισβολή.
Ζ όπως Ν όπως J

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας