• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.2°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  54%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θρίαμβος με προσημειώσεις

 • A-
 • A+

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε το στοίχημά του καθώς η προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν επί της ουσίας ένα δεύτερο δημοψήφισμα που δίνει σαφή λαϊκή εντολή για υλοποίηση του Brexit. Χρειάστηκαν τριάμισι χρόνια από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για να καταλάβουν οι οπαδοί της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. αλλά και στις Βρυξέλλες ότι η συνταγή της Δανίας και της Ιρλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο δημοψηφίσματα για να προκύψει αποτέλεσμα που να στηρίζει την ευρωπαϊκή κανονικότητα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια μεγάλη δύναμη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζόνσον κεφαλαιοποίησε τη δυσαρέσκεια και την οργή της κοινής γνώμης για την τακτική παρεμπόδισης, παράκαμψης, αγνόησης και τελικά ακύρωσης μέσω νέου δημοψηφίσματος της λαϊκής ετυμηγορίας του Ιουνίου του 2016. Με πλεονέκτημα τη στρατηγική αμηχανία και την κρίση ηγεσίας και στους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ο Τζόνσον προφανώς γνωρίζει πόσο ετερόκλητο και εύθραυστο είναι το ποσοστό που κατέγραψε το Συντηρητικό Κόμμα στις κάλπες.

Τα δύσκολα για τον Τζόνσον, δίχως υπερβολή, τώρα αρχίζουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει τυπικά την Ε.Ε. στις 31.1.2020, με την αβεβαιότητα να σκιάζει σήμερα τη θέση του Λονδίνου στους παγκόσμιους συσχετισμούς και ειδικότερα τη μελλοντική σχέση με την Ενωση και τέλος, με σοβαρές προσημειώσεις σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της χώρας ως ενιαίου κράτους.

Με τα σημερινά δεδομένα η Βρετανία θα πρέπει εντός του 2020 να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., αφού έχει ολοκληρωθεί μια δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία θα τρέχει παράλληλα με την αναζήτηση ενός διμερούς εμπορικού συμφώνου με τις ΗΠΑ. Από την παραπάνω οριακή σχοινοβασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ θα κριθούν πολλά:

● Το κόστος του Brexit για τις δύο πλευρές, την ευρωπαϊκή και τη βρετανική.
● Η περιφρούρηση της θέσης του Λονδίνου ως παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής πρωτεύουσας, με ό,τι αυτό σημαίνει για θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών.

Από τις ισορροπίες που θα διαμορφώσει η Βρετανία με τις εμπορικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Ε.Ε. θα επηρεαστεί σε καθοριστικό βαθμό και η αμυντική συνεργασία του Λονδίνου με τις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Η υλοποίηση όμως του Brexit για την οποία πήρε καθαρή εντολή η κυβέρνηση του Τζόνσον θέτει εκ νέου την πρόκληση της ανεξαρτησίας της Σκοτίας αλλά και τη σταθεροποίηση των νέων ισορροπιών της Βόρειας Ιρλανδίας ανάμεσα στη Βρετανία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο επαναπροσδιορισμός τω διεθνών ισορροπιών του Λονδίνου θα συντελεστεί σε συνθήκες πρωτοφανούς ρευστότητας και αβεβαιότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε.:

● Στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα με την τυπική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 31.1 θα αρχίσουν η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου αλλά και η δίκη του Τραμπ ενώπιον της Γερουσίας.
● Στην Ε.Ε., ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, ενώ αβέβαιος είναι ο ορίζοντας της τελικής έκβασης της σύγκρουσης του Μακρόν με τα συνδικάτα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Με δυο λόγια, η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τις ισορροπίες τής μετά Brexit εποχής αρχίζει με δραματικά συρρικνωμένη προβλεψιμότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αχαρτογράφητη περιοχή
Το γενικόλογο ευχολόγιο στο οποίο εξαντλήθηκε το διάγγελμα του Τζόνσον, λίγες ώρες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., αποτύπωσε μια διάχυτη συνολική αμηχανία για τις ισορροπίες στη...
Αχαρτογράφητη περιοχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θα ακολουθήσει τη Βρετανία;
H κοινοβουλευτική περιπέτεια για το Brexit ανέδειξε τις παθογένειες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, το χάσμα δηλαδή ανάμεσα στη βούληση του λαού που εκφράστηκε στις εκλογές και στην κοινοβουλευτική του...
Ποιος θα ακολουθήσει τη Βρετανία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον
Θριαμβευτική επικράτηση των Τόρις και του Μπόρις Τζόνσον έδειξε το κοινό exit poll των BBC, ITV και Sky News για τις βρετανικές πρόωρες εκλογές το οποίο δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα.
Συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα ντέρμπι που κρύβει εκπλήξεις
Το 2016 προέβλεψα σε αυτήν την εφημερίδα τη νίκη του Brexit. Σήμερα συμβουλεύω όσους στοιχηματίζουν να ποντάρουν σε κυβέρνηση Κόρμπιν. Ακόμη και αν έρθουν δεύτεροι οι Εργατικοί, έχουν κάθε πιθανότητα να...
Ενα ντέρμπι που κρύβει εκπλήξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά του Brexit
Τα μέχρι τώρα δεδομένα πιστοποιούν ότι η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit ενώ σε αντίστιξη με τη Γερμανία βρίσκεται η Γαλλία του Μακρόν.
Στη σκιά του Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλώς ήλθες, Μπόρις Τζόνσον!
Η ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον σε νέο ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και σε πρωθυπουργό της Βρετανίας δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Καλώς ήλθες, Μπόρις Τζόνσον!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας