Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημιουργούμε την Αριστερά της νέας εποχής
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημιουργούμε την Αριστερά της νέας εποχής

  • A-
  • A+

Είναι γεγονός πως βιώνουμε μια κομβική ιστορική συγκυρία. Υπό το βάρος της ευθύνης που μας απέδωσε ο δημοκρατικός κόσμος με το 32% της 7ης Ιουλίου και με το πολιτικό θάρρος που αρμόζει στις περιστάσεις, βρισκόμαστε στην αφετηρία της πλήρους αντιστοίχισης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την κοινωνική του βάση.

Κάνουμε το πρώτο βήμα ενώνοντας δυνάμεις στελεχών που έχουν αποδείξει με την κοινωνική, επιστημονική, συνδικαλιστική και πολιτική τους διαδρομή ότι μπορούν να δημιουργούν και να στερεώνουν στη διακυβέρνηση της χώρας τη Μεγάλη Προοδευτική Παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Τη μεγάλη παράταξη του Σοσιαλισμού και της Αριστεράς που είναι η μόνη ικανή να απαντήσει στα μεγάλα λαϊκά αιτήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Είναι φυσικό σε αυτή την πορεία να συναντήσουμε και εύκολα και δύσκολα σταυροδρόμια. Είναι βέβαιο όμως ότι με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα και συνεργαζόμενοι χωρίς παρωπίδες, χωρίς δογματισμούς, αλλά προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες μας θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και θα οδηγήσουμε ξανά τον λαό στην εξουσία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πιο απρόβλεπτης και δυσμενούς μεταπολιτευτικής κρίσης που γνώρισε η χώρα έδωσε δείγματα γραφής: απέδειξε πως όταν κυβερνάς υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι υπέρ των λίγων μπορείς να πετύχεις πραγματικά θαύματα, πως όταν αψηφάς το πολιτικό κόστος και προχωράς με σημαία την αλήθεια και την τιμιότητα, οι πολλοί κερδίζουν.

Ναι, υπό τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι πολλοί κέρδισαν. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από τον συντονισμένο πόλεμο τον οποίο δεχόμαστε, τόσο καιρό, από τα εδραιωμένα συμφέροντα που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας. Αισθάνομαι υπερήφανη που ακολούθησα τον Αλέξη Τσίπρα και όλοι μαζί βγάλαμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Εντούτοις, τώρα, που γίνονται τα πρώτα αποφασιστικά βήματα για την ενοποίηση και τη σύνθεση όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, για να αφήσουμε μια και καλή πίσω τα λάθη και τις αγκυλώσεις που στερούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την πλατιά κοινωνική απεύθυνση.

Η εξουσία δεν χάθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο επειδή είχε απέναντί του τα μεγάλα συμφέροντα και τα ΜΜΕ. Χάθηκε, και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε και για τον λαό, επειδή, υπό το βάρος των περιστάσεων, δεν πρόλαβε να μετασχηματιστεί έγκαιρα στο πλατύ και ενοποιητικό σχήμα, στη μεγάλη και δυναμική παράταξη που θα κατακτούσε μικρές και μεγάλες νίκες σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Τώρα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Τώρα, είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση για τη συγκρότηση μιας πολυσυλλεκτικής και ισχυρής δημοκρατικής παράταξης. Είναι καιρός, εκτός από τα πολλά νέα στελέχη που εντάσσονται στο κόμμα, να περάσουν την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χιλιάδες νέα μέλη και όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά και να συνεργαστούμε γόνιμα για να δώσουμε τις απαντήσεις που ζητάει η κοινωνία στα κρίσιμα διακυβεύματα, ώστε να υψώσουμε ένα στιβαρό τείχος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά επέλαση της Ν.Δ.

Για να έρθει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εξουσία, υπέρ του λαού, με τον λαό και με τον Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο πρωταγωνιστή και καθοδηγητή των εξελίξεων.

Το νέο σοσιαλιστικό, αριστερό, μαζικό και νικηφόρο κίνημα που θα δικαιώσει τους αγώνες και το δημοκρατικό κεκτημένο του ελληνικού λαού έχει γεννηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι κυρίαρχος του δημοκρατικού χώρου και ρυθμιστής των εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όχι το κόμμα-καρικατούρα με τα διορισμένα όργανα που δρα ως συνιστώσα της Ν.Δ.

Οχι το κόμμα-σφραγίδα που με τη στάση του εξευτελίζει όλα τα σημαντικά για τα οποία κάποτε παλέψαμε. Οι σύντροφοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί, είναι καιρός να έρθουν μαζί μας και να αφήσουν τους υπόλοιπους, μετά το συνέδριο-παρωδία που διοργάνωσαν, να γραφτούν, επιτέλους, και επίσημα στη Ν.Δ.

Οι μάχες είναι πολλές και είναι μπροστά μας. Οι ήττες είναι πίσω μας και μας έκαναν σοφότερους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το ακροδεξιό, νεοφιλελεύθερο και καθοδηγούμενο από επιχειρηματικά συμφέροντα μέτωπο να πισωγυρίσει τη χώρα και να εγκαθιδρύσει μια νέα ολιγαρχία. Από αυτούς απαγορεύεται να ξαναχάσουμε. Σε αυτούς απαγορεύεται να αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Σε κάθε πόλη, σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε μαζικό χώρο, με τις ιδέες μας, με το πρόγραμμά μας, με την καθαρότητα των προθέσεων του πολιτικού μας βιογραφικού, θα δώσουμε απαντήσεις κάνοντας καθολική αντιπολίτευση, με οδηγό την αλήθεια του έργου μας.

* Βουλευτίνα Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ριζοσπαστική και κοινότοπη σκέψη
Το επίθετο «ριζοσπαστικός» υποδηλώνει την πράξη ή την πρόθεση να απορρίψουμε το κοινότοπο, δηλαδή κάτι που δεχόμαστε παθητικά ως προφανές.
Ριζοσπαστική και κοινότοπη σκέψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετασχηματισμός και ανασυγκρότηση: ο μονόδρομος προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Μια πρώτη προσέγγιση Οι έξι μήνες από τις πρόσφατες εκλογές δεν αποτελούν ικανό χρόνο για να αποτιμήσει κανείς με επάρκεια σήμερα τις πολιτικές,...
Μετασχηματισμός και ανασυγκρότηση: ο μονόδρομος προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μόνιμο κενό αναπτυξιακής στρατηγικής
Το κράτος των ημετέρων της Νέας Δημοκρατίας και των υπηρετών επιχειρηματικών συμφερόντων δεν πρόκειται να ανορθώσει την παραγωγή. Αλλά η απάντηση της Αριστεράς δεν μπορεί να περιοριστεί και πάλι στην αναμονή...
Το μόνιμο κενό αναπτυξιακής στρατηγικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίσιμη χρονιά και δεκαετία
Από πολλές απόψεις, το 2020 αποτελεί τομή στον χρόνο, όπως το 1990. Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβησαν τόσα πολλά και καθοριστικά, όσα τις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα που διανύουμε.
Κρίσιμη χρονιά και δεκαετία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά του μέλλοντος, ανάγκη της κοινωνίας
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολιτική Μητσοτάκη θα επιτείνει τις κοινωνικές, περιφερειακές και περιβαλλοντικές ανισότητες. Ταυτόχρονα θα γίνεται επιτακτική και η ανάγκη της κοινωνίας για την εφαρμογή μιας...
Αριστερά του μέλλοντος, ανάγκη της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης με ενότητα
Συνήθως μιλάμε για ενότητα και υπερθεματίζουμε, χωρίς όμως να κατανοούμε σε βάθος σε τι συνίσταται. Η ενότητα έχει όρους. Εχει όρους ιδεολογικούς, πολιτικούς, προγραμματικούς και οργανωτικούς.
Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης με ενότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας