Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Ανάγκη η θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάγκη η θέσπιση Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων

  • A-
  • A+

Το 1995 εκδόθηκε ένα βιβλίο μου με τίτλο «Θεσμικός Εκσυγχρονισμός», ένα από τα κεφάλαια του οποίου περιλάμβανε προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια από τις προτάσεις αυτές ήταν η ακόλουθη:

«Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας που θα αποτελείται από τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (όχι από εκπροσώπους τους) για τη διαμόρφωση και παρακολούθηση πιστής εφαρμογής μιας πραγματικά εθνικής πολιτικής στα κρίσιμα εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος».

Δυστυχώς, ούτε στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 ούτε στην πρόσφατη υπήρξε μια τέτοια ή παρόμοια πρόταση. Για τα προβλήματα εθνικής άμυνας και εξωτερικών υπάρχει μία διαρκής επιτροπή της Βουλής. Την επιτροπή αυτή συγκαλεί η κυβέρνηση προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τα μέλη της για τις όποιες εξελίξεις στα θέματα της αρμοδιότητάς της. Η επιτροπή δεν διαμορφώνει, ούτε και ελέγχει την εφαρμογή μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Κατά καιρούς συγκαλείται, πάλι με πρωτοβουλία της εκάστοτε κυβέρνησης, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή για κρίσιμα θέματα (όχι απαραίτητα εξωτερικής πολιτικής). Η σύσκεψη, όμως, αυτή είναι άτυπη και δεν προβλέπεται ούτε από το Σύνταγμα ούτε από κανένα νόμο.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, μεγάλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή) έχουν αφήσει ελεύθερη την Τουρκία, η οποία με τις ενέργειές της προσπαθεί να προκαλέσει τετελεσμένα και να διεκδικήσει συνεκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου στην περιοχή αυτήν.

Διαχρονικές είναι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράβαση του FIR Αθηνών από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, οι οποίες το τρέχον έτος ξεπέρασαν κάθε όριο. Το ίδιο ισχύει και για τα πολεμικά πλοία της στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Διαχρονική είναι η αδράνεια και η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας και σε αυτές τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η προκλητική και παράνομη, όμως, συμπεριφορά της Τουρκίας, με την πρόσφατη συμφωνία με τη Λιβύη, ξεπέρασε κάθε όριο, η οποία, ουσιαστικά, θέλει να επιβάλει το δικό της «δίκαιο» στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών και την ΑΟΖ της χώρας μας παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, τα κόμματα της Βουλής ερίζουν και αλληλοκατηγορούνται γι’ αυτά τα τόσο σημαντικά εθνικά θέματα. Η στάση αυτή των κομμάτων κάθε άλλο παρά βοηθά στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που προαναφέρθηκαν, δημιουργεί αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας και αποδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς.

Παραδόξως, και παρά την παραπάνω συμπεριφορά τους, όλα τα κόμματα μιλούν για την εφαρμογή μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητά από την κυβέρνηση να συγκαλέσει σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αίτημα στο οποίο η κυβέρνηση δεν δίνει καμιά απάντηση.

Η απουσία χάραξης και εφαρμογής μιας πραγματικά εθνικής εξωτερικής πολιτικής έχει προκαλέσει, διαχρονικά, διχασμούς με ανυπολόγιστο κόστος για τη χώρα, με πιο πρόσφατο «παράδειγμα» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πρόσφατες, όμως, ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας που προαναφέρθηκαν και οι εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου και αξιωματούχων της κυβέρνησης εγκυμονούν την πρόκληση προβλημάτων για τη χώρα μας, σοβαρότερων εκείνων που έχουν προκληθεί στην Κύπρο. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα για ακόμα μία φορά περιορίζεται σε δηλώσεις που στηλιτεύουν τις ενέργειες της Τουρκίας και στηρίζουν την Ελλάδα και πέραν τούτων ουδέν. Ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκία έχει κατορθώσει να συνομιλεί ως ίσος προς ίσον τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να προβούν σε ενέργειες που θα θίξουν τα πολυποίκιλα συμφέροντά τους στη χώρα αυτή.

Είναι, πιστεύω, καιρός να θεσπιστεί το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων. Δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε η νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, η θέσπιση του Εθνικού αυτού Συμβουλίου μπορεί να γίνει με νόμο που θα προβλέπει ότι η σύγκλησή του μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή, σε περίπτωση μη συμφωνίας τους, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του Εθνικού Συμβουλίου θα προεδρεύει ο πρόεδρος της Βουλής.

Στην αντίρρηση, ότι μπορεί να μην υπάρχει ομοφωνία και επομένως αδυναμία διαμόρφωσης μιας εθνικής πολιτικής στα κρίσιμα θέματα που προαναφέρθηκαν, μπορεί να θεσπιστεί αν στην πολιτική αυτή συμφωνήσουν το κόμμα ή τα κόμματα που θα στηρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή θα είναι η πολιτική την οποία θα ακολουθεί η κυβέρνηση και την εφαρμογή της οποίας θα παρακολουθεί το Εθνικό Συμβούλιο.

*πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα του παλαιοκομματισμού
Η Ν.Δ. –σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο «φυλλορρόησε»– όχι μόνο διατήρησε τις δυνάμεις της του 2015, αλλά ύστερα από 4,5 χρόνια επανήλθε στην εξουσία χάρη στο δικό της καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, με ένα...
Επιστροφή στην κανονικότητα του παλαιοκομματισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης αντιστροφή της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
Σπάνια στις εκλογικές αναμετρήσεις παρατηρούνται πλήρεις αντιστροφές στις σχέσεις κομμάτων. Μία από αυτές είναι τα αποτελέσματα των τεσσάρων τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
Πλήρης αντιστροφή της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
Πολλά σχόλια έγιναν και θα γίνουν για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Στον περιορισμένο χώρο του άρθρου αυτού θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις για τα αποτελέσματα, που ίσως προσθέσουν κάποια...
Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναθεώρηση και ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Οι ιδεολογικές διαφορές μπορούν να περιμένουν. Η Ιστορία δεν περιμένει. Ας είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μαζί της. Για να μη διαμορφώνουν άλλοι τους όρους και τις συνθήκες της ζωής μας. Για να μπορούμε εμείς...
Αναθεώρηση και ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προβλήματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος
​Στις 2 Νοεμβρίου κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος. Στον περιορισμένο χώρο του άρθρου αυτού επισημαίνω προβλήματα που, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν...
Προβλήματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχει η Κύπρος «αποτρεπτική ισχύ»;
Συνεχείς περιπλοκές συναντά η Κύπρος στην εξωτερική πολιτική της, έχοντας μείνει ουσιαστικά απομονωμένη, χωρίς πραγματικές επιλογές στο ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία.
Εχει η Κύπρος «αποτρεπτική ισχύ»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας