• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.7°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.5°C / 2.4°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.0°C / 1.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -2.1°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 6.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  79%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 5.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 5.9°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / 1.6°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.3°C / 2.5°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  69%
EUROKINISSI

Δικαστική οργάνωση και δικαστική ανεξαρτησία

 • A-
 • A+

Μια απροσδόκητη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει διχάσει τις δικαστικές ενώσεις και ευρύτερα τη Δικαιοσύνη. Με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, 86 οργανικές θέσεις εφετών μετατρέπονται σε θέσεις προέδρων εφετών (άρθρο 38 του ν. 4640/2019). Η ρύθμιση φυσικά κάποιους ευνοεί και κάποιους θίγει. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι, έτσι όπως νομοθετήθηκε, η ρύθμιση θέτει δύο εμφανή, όσο και σοβαρά, ζητήματα.

Το πρώτο ζήτημα είναι η ανεξήγητη απόκλιση ανάμεσα στο κείμενο της τροπολογίας που ψηφίστηκε και κατέστη διάταξη νόμου και στην ατιολογική της έκθεση. Η διάταξη λέει απλώς ότι οι οργανικές θέσεις προέδρων εφετών αυξάνονται κατά 86, με ισάριθμη μείωση των θέσεων εφετών. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οργάνωσης των Δικαστηρίων, οι θέσεις δικαστικών λειτουργών καθορίζονται με νόμο και στη συνέχεια κατανέμονται στα δικαστήρια με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από γνώμη των οργάνων διοίκησης της Δικαιοσύνης. Παραδόξως, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας προβλέπεται ήδη αυτή η κατανομή: 66 θέσεις στο Εφετείο της Αθήνας, 13 της Θεσσαλονίκης και επτά του Πειραιά. Όμως τέτοια κατανομή δεν προβλέφθηκε στον ψηφισμένο νόμο. Επομένως δεν ισχύει. Για την κατανομή των θέσεων στα επιμέρους εφετεία θα πρέπει οπωσδήποτε να εκδοθεί διάταγμα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η μετατροπή των θέσεων νομοθετήθηκε χωρίς να ζητηθεί προηγουμένως η γνώμη των οργάνων διοίκησης της Δικαιοσύνης. Βεβαίως, ο νομοθέτης έχει πλήρη νομοθετική εξουσία ακόμα και για θέματα Δικαιοσύνης. Όμως έχει διαμορφωθεί η πρακτική να ζητείται η γνώμη της Δικαιοσύνης όταν πρόκειται να νομοθετηθούν μείζονες μεταβολές στην οργάνωσή της. Η πρακτική αυτή αποτελεί απόρροια της συνταγματικής αρχής της δικαστικής ανεξαρτησίας. Η οργανωτική αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης ενδέχεται να υποκρύπτει παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στη δικαστική. Μια αποτελεσματική εγγύηση για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι να δίνεται στη Δικαιοσύνη η δυνατότητα να εκφέρει τη γνώμη της πριν από κάθε σημαντική οργανωτική μεταβολή.

Εν προκειμένω, μια τόσο μεγάλης έκτασης οργανωτική μεταβολή θα έπρεπε να είχε τεθεί υπόψη της Δικαιοσύνης πριν νομοθετηθεί. Δύο ιδίως στοιχεία καθιστούν προφανή τη μείζονα σημασία της μετατροπής των θέσεων. Πρώτον, πριν τη μετατροπή η αναλογία εφετών προς προέδρους εφετών στα εφετεία της χώρας ήταν 460 προς 115, δηλαδή πέντε εφέτες για κάθε πρόεδρο. Μετά τη μετατροπή, η αναλογία καθίσταται 374 προς 201, δηλαδή περίπου 1,8 εφέτες για κάθε πρόεδρο. Αυτό συνιστά μια προφανή μείζονα μεταλλαγή στη λειτουργία των εφετείων της χώρας. Δεύτερον, μετά τη θέσπιση των δύο νέων ποινικών κωδίκων τον προηγούμενο Ιούνιο συστάθηκαν 85 νέες θέσεις δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος φόρτος από την εισαγωγή των κωδίκων. Έρχεται τώρα ο νομοθέτης του ν. 4640/2019 και, κατ' αποτέλεσμα, λέει ότι δεν χρειάζεται καμία αύξηση θέσεων, αλλά αρκεί η μετατροπή εφετών σε προέδρους εφετών. Δεν θα έπρεπε επ' αυτής της τόσο μεγάλης ανατροπής (85 θέσεις δικαστικών λειτουργών λιγότερες) να έχει ζητηθεί η γνώμη της Δικαιοσύνης;

Φαίνεται λοιπόν πως η μείζων μεταβολή που επήλθε στην οργάνωση της Δικαιοσύνης με το άρθρο 38 του ν. 4640/2019 χωρίς να έχει προηγουμένως ακουστεί η ίδια η Δικαιοσύνη αντίκειται στη συνταγματική αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας.

*Επίκ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ.

Ολόκληρο το άρθρο με παρατηρήσεις (σημειολογικές, νομικές και συνταγματικές) επί του άρθρου 38 του ν. 4640/2019 για την αυξομείωση οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργικών, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Κεραυνοί» από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τη διάταξη υπέρ «γαλάζιων» εφετών
Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά την αιφνιδιαστική κυβερνητική τροπολογία που αποτελεί φωτογραφική ρύθμιση υπέρ «γαλάζιων» εφετών.
«Κεραυνοί» από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τη διάταξη υπέρ «γαλάζιων» εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Φωτογραφική ρύθμιση υπέρ «γαλάζιων» εφετών
Πολεμική ατμόσφαιρα πυροδότησε η κυβέρνηση στις τάξεις των δικαστών και εισαγγελέων με την τροπολογία η οποία αυξάνει με πραξικοπηματικό τρόπο κατά 86 τις θέσεις των Προέδρων Εφετών.
Φωτογραφική ρύθμιση υπέρ «γαλάζιων» εφετών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχές δικαίου, νομικισμός και κοινό περί δικαίου αίσθημα
Οι δικαστές και οι εισαγγελείς διέπονται τόσο από εργαλειακή ορθολογικότητα, όσο και από αξιακή ορθολογικότητα...Έτσι, η απονομή δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στα αξιακά διλήμματα που εγείρουν οι αντινομίες των...
Αρχές δικαίου, νομικισμός και κοινό περί δικαίου αίσθημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα
Τις τελευταίες ημέρες, μέσα από καταθέσεις γνωστών εισαγγελικών λειτουργών, μαθαίνουμε για τις πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, και πλέον είναι εμφανές το θεσμικό...
Επιστροφή στην κανονικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σασμός: το δικαστήριο της κοινότητας
Η συμφιλίωση είναι μια ικανότητα, ένα συναίσθημα, που συναντάμε σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, η δε ηθική της συμφιλίωσης μας υπενθυμίζει ότι το άτομο αλληλεξαρτάται από το βλέμμα του άλλου και δεν είναι το...
Σασμός: το δικαστήριο της κοινότητας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κρίση
Με την καίρια επισήμανση για το ότι συγκεκριμένο Συνέδριο καθυστέρησε πολλά χρόνια, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κήρυξε την έναρξη του τριήμερου συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας