Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οψεις της κλιματικής αυταπάτης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οψεις της κλιματικής αυταπάτης

  • A-
  • A+

Η Θάσος, η Χαλκιδική, η Ρόδος και η Κινέτα, μεταξύ άλλων περιοχών, υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την πρόσφατη καταιγίδα «Γηρυόνης». Ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περιουσίες καταστράφηκαν σε ελάχιστο χρόνο. Ας μην έχει κανείς αμφιβολία· το μέχρι πριν από λίγα χρόνια σπάνιο φαινόμενο θα γίνει συχνότερο και εντονότερο με ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Εμείς το προκαλούμε και μόνον εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το συγκρατήσουμε. Εντούτοις συνεχίζουμε να κάνουμε ελάχιστα, τυφλωμένοι από μια στρεβλή άποψη της οικονομικής ανάπτυξης.

Εμείς προκαλούμε την κλιματική αλλαγή κυρίως με τις καύσεις ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή των δασών. Η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή και προφανής που δεν χρειάζονται πλέον λεπτομερείς αναλύσεις για να γίνει κατανοητή.

Η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα διαρκώς ανέρχεται χωρίς ένδειξη ανάσχεσης. Η θερμοκρασία του κλίματος και η συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων επίσης ανέρχονται μονότονα, τα είδη εξαφανίζονται, οι ωκεανοί θερμαίνονται και γίνονται όξινοι με συνέπεια τη μείωση του οξυγόνου και την καταστροφή των κοραλλιών και των ιχθυότοπων και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Και τι λένε οι ηγέτες μας; Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των βουλευτών μάς διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν μέτρα προσαρμογής στην κλιματική κρίση και ότι ακολουθούν πιστά τις επιταγές της Ε.Ε. σχετικά με την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αρα βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Την ίδια στιγμή όμως η Ελλάδα επενδύει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων που καταστρέφουν το κλίμα μη αναστρέψιμα και είναι ουραγός στην υιοθέτηση ηλεκτρικών μεταφορών, μεταξύ άλλων.

Πέραν τούτου, είναι γνωστό ότι οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. δεν επαρκούν για συγκράτηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου αλλά προοιωνίζονται άνοδο μεταξύ 2 και 3 βαθμών (σήμερα βιώνουμε αύξηση ενός βαθμού). Εχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι πολιτικοί είναι αδαείς πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ή έχουν πιστέψει την τερατώδη αυταπάτη ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Δυστυχώς, η διεθνής πραγματικότητα δεν είναι καλύτερη. Οι Τραμπ, Μπολσονάρο, Πούτιν, Ερντογάν και άλλοι δεν αναγνωρίζουν καν το πρόβλημα. Ο ιδιωτικός τομέας επιδεικνύει συχνά την ίδια σχιζοφρενική συμπεριφορά. Οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, The Vanguard Group, Black Rock και State Street Corporation, έχουν επενδύσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά καύσιμα.

Η Black Rock είναι η μεγαλύτερη «σκιώδης τράπεζα» παγκοσμίως που επίσης επενδύει στη βιομηχανία οπλικών συστημάτων και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 6,84 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι φορές που οι αριθμοί χάνουν το νόημά τους λόγω μεγέθους.

Δύο σπουδαία πανεπιστήμια, το Harvard και το Yale, συμπεριφέρονται παρόμοια επενδύοντας 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Το Harvard επιπλέον δέχεται δωρεές από εταιρείες πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει τα περιβαλλοντικά του προγράμματα. Είναι σαν να χρηματοδοτούσε η Novartis μια κυβέρνηση για να εξαλείψει τις δωροδοκίες της στους πολιτικούς.

Ενδεικτικό της συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου είναι το ότι το μέλος της εταιρείας του Ιδρύματος, Ted Wells, είναι συνήγορος υπεράσπισης της ExxonMobil στη δίκη κατά την οποία η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατηγορεί την εταιρεία ότι εξαπάτησε τους μετόχους της αποκρύπτοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είναι η ίδια εταιρεία που θα σώσει την Ελλάδα με τις εξορύξεις νότια της Κρήτης.

Η κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη. Θα διαρκέσει εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Κάθε καθυστέρηση μας φέρνει πλησιέστερα σε καταστροφές που είναι δύσκολο να φανταστούμε αλλά δεν θα αποφύγουμε. Ηδη έχουμε πάρει μια πρόγευσή τους.

Αν η θερμοκρασία ανέλθει κατά 3 ή 4 βαθμούς, δεν υπάρχει επιστροφή, όσα ψέματα και αν λεχθούν. Οσοδήποτε ισχυρός αισθάνεται κάποιος, τόσο μεγαλύτερα ψέματα μπορεί να εκστομίζει και τόσο λιγότερο οι άλλοι τολμούν να τον διαψεύσουν.

Πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε δρόμο ρευστοποίησης του πλανήτη στο όνομα της ελεύθερης αγοράς. Η ανεξέλεγκτη ελεύθερη αγορά και η ευημερία των ανθρώπων δεν συμβαδίζουν. Στην πραγματικότητα η ανεξέλεγκτη αγορά απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.

Το μάθημα αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ποτέ. Οπως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ηθική και η λογική σπανίως αντιστέκονται στην παρόρμηση της εξουσίας και της ισχύος.

* πρώην πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία καίνε την Ελλάδα
Μετά τον Αμαζόνιο, ήρθε η ώρα της Αυστραλίας. Ολος ο κόσμος παρακολουθεί με δέος τις πυρκαγιές που μαίνονται εκεί, ανεξέλεγκτα. Η αιτία είναι γνωστή: η κλιματική αλλαγή που μας φέρνει ακραίες ξηρασίες, σαν...
Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία καίνε την Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο χρόνος έχει λήξει για το κλίμα
Πέρα από ομιλίες γεμάτες αόριστες υποσχέσεις οι κυβερνήσεις έχουν κάνει ελάχιστα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν ειλικρινέστερο αν μας έλεγαν πόσα εκατομμύρια τόνοι άνθρακα θα ελευθερωθούν...
Ο χρόνος έχει λήξει για το κλίμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα τρισ. δολάρια της κλιματικής αλλαγής και οι πλούσιοι
Από την κλιματική αλλαγή θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Πώς θα επιμεριστεί το κόστος; Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό; Οι ελίτ ή η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα;
Τα τρισ. δολάρια της κλιματικής αλλαγής και οι πλούσιοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή
Οι θεωρητικές αναλύσεις περί κλιματικής αλλαγής/κρίσης και ειδικότερα περί ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων πρέπει να καταλήγουν σε πρακτικές και εφαρμόσιμες δράσεις. Η κινδυνολογία δεν οδηγεί...
Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρωπομηνίες
Παλαιόθεν οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να ξεφορτωθούν τα αμαρτήματά τους. Η θεομηνία λοιπόν ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος. Και φορτωνόταν τις ανθρώπινες αστοχίες. Φαίνεται όμως πως ο θεός ως ΧΥΤΑ των...
Ανθρωπομηνίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι συντάξεις, η «Χαλκιδική» και τα «κλιματικά μνημόνια»
Σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι τα «κλιματικά μνημόνια» θα είναι εξίσου -αν όχι βιαιότερα- από εκείνα που μας επέβαλλαν οι δανειστές. Ο κίνδυνος εκτίναξης του χρέους, υπαρκτός. Και μετά; Φανταστείτε το μέγεθος...
Οι συντάξεις, η «Χαλκιδική» και τα «κλιματικά μνημόνια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας