• Αθήνα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  24°C 21.1°C / 24.7°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.9°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  1 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  83%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 • A-
 • A+

 Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το πρώτο συγκροτημένο βήμα μετά την κρίση και μετά τις πρόσφατες εκλογές στην πορεία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή της Ελλάδας. Μια πορεία στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι σήμερα δυσανασχετούν και αντιδρούν με την Ελλάδα της Δεξιάς, της συντήρησης, της οικονομικής ολιγαρχίας, των λίγων οικογενειών που ελέγχουν τα πάντα, την Ελλάδα που ομνύει στο κέρδος των λίγων, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συγκάλυψης των σκανδάλων.

Συμμετέχουν ακόμα όλοι όσοι έχουν δυσανεξία με την Ελλάδα του φόβου και του κοινωνικού αποκλεισμού, του αυταρχισμού και της κοινωνικής αδικίας, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Συμμετέχουν όλοι όσοι διαφωνούν με την Ελλάδα που ξεπουλά τα δημόσια αγαθά της, που ξεπουλά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, που ιδιωτικοποιεί τα δημόσια αγαθά, τις δημόσιες υποδομές και τα δίκτυα, που εκχωρεί σε ξένα συμφέροντα ένα ένα όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Συμμετέχουν όλοι όσοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις και όλοι όσοι είναι αντίθετοι με την Ελλάδα που αποδυναμώνει τον στρατηγικό ρόλο του κράτους και ακυρώνει τις δημόσιες επενδύσεις προς όφελος των ιδιωτικών.

Στην πορεία προς τη μεγάλη αλλαγή συμμετέχουν όλοι όσοι πιστεύουν στη δημόσια παιδεία και στη δημόσια υγεία, όσοι πιστεύουν ότι τα δύο αυτά αγαθά είναι δημόσια, απευθύνονται δηλαδή ισότιμα σε όλους τους Ελληνες, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς διακρίσεις. Συμμετέχουν ακόμη όσοι πιστεύουν ότι και το περιβάλλον είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να καταστρέφεται, να εξαντλείται και να υποβαθμίζεται στο όνομα μιας κερδοσκοπικής ανάπτυξης.

Ολοι όσοι αντιλαμβάνονται τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονούν οι περιβαλλοντικές και οι κλιματικές αλλαγές και επιδιώκουν την ενσωμάτωσή τους σε μια νέα ολοκληρωμένη αναπτυξιακή διαδικασία. Τέλος, συμμετέχουν όλοι όσοι τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιας συμφωνίας που με πολιτική τόλμη έλυσε κατά τρόπο βιώσιμο ένα χρόνιο εθνικό πρόβλημα και έκανε την Ελλάδα πρωταγωνιστή της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών.

Ομως στην πορεία για την αλλαγή δεν αρκεί κανείς να δηλώνει απλώς τι θέλει και τι δεν θέλει. Πρέπει, πολύ περισσότερο, να εξηγηθεί και να περιγραφεί ένα νέο πολιτικό όραμα. Και κυρίως να εξηγηθεί πώς αυτό το όραμα θα γίνει πράξη. Αρα, πρώτα από όλα, πρέπει να αναλυθεί και να περιγραφεί το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης.

Να εξηγηθεί δηλαδή ότι πρόκειται για μια ανάπτυξη που όχι μόνο θα κάνει δίκαιη αναδιανομή μιας δεδομένης παραγωγής, αλλά πολύ περισσότερο θα αυξήσει την «πίτα» της παραγωγής μέσα από ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και θα επιτρέπει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους στα αγαθά του. Πρέπει να εξηγηθεί ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης, ενός οικονομικού μοντέλου δηλαδή που δεν θα είναι προσκολλημένο στο κέρδος των λίγων, αλλά θα στηρίζεται στην ισόρροπη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Να περιγραφεί και να αναλυθεί ο στόχος για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο του κράτους και θα επιτρέπει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ισόρροπη συνεισφορά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με όρους και προϋποθέσεις που θα αποσκοπούν στην κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ευημερία και την περιβαλλοντική ακεραιότητα.

Πρέπει ακόμη να εξηγηθεί και να συζητηθεί το πώς η ανάπτυξη θα γίνει «πράσινη», ενσωματώνοντας τις πολιτικές της προσαρμογής και της καταπολέμησης των περιβαλλοντικών και κλιματικών αλλαγών με έναν τρόπο που δεν θα θέτει εμπόδια, αλλά, αντίθετα, θα δημιουργεί κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη.

Θα πρέπει να αναλυθεί και να περιγραφεί το πολιτικό σχέδιο για μια Ελλάδα που θα ανήκει σε όλους τους Ελληνες και όχι μόνο σε όσους έχουν οικογενειακά, οικονομικά ή όποια άλλα προνόμια. Θα πρέπει να αναλυθεί και να περιγραφεί ο πολιτικός στόχος για μια Ελλάδα με δημόσια υγεία και παιδεία για όλους, μια Ελλάδα που δεν θα αποκλείει και θα διώχνει, αλλά θα είναι ελκυστική για τα παιδιά της. Η πορεία προς την πολιτική και κοινωνική αλλαγή επιδιώκει να βάλει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της δημοκρατίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού, της δίκαιης, δηλαδή της ισόρροπης, ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της οικολογίας.

Η έναρξη της πορείας προς την αλλαγή στην Ελλάδα συμπίπτει χρονικά με μια ιστορική συγκυρία όπου εκ του αποτελέσματος αμφισβητείται πλέον διεθνώς ο μονόδρομος του νεοφιλελευθερισμού, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η ύφεση, η φτώχεια και οι μεγάλες περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές του πλανήτη. Η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας έδωσε το σύνθημα της αντίστροφης μέτρησης για την πορεία προς τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή που έχει ανάγκη η Ελλάδα στη μετά την κρίση εποχή.

*καθηγητής και πρώην πρύτανης ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές υπογραμμίζουν συχνά την ξεχωριστή σχέση των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος...
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε στις... κάλπες
Στις εκλογές, παρά τη νίκη της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε ένα εναλλακτικό κόμμα εξουσίας, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου δικομματισμού. Κατά κάποιον τρόπο, στις κάλπες εκδόθηκε η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε στις... κάλπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
Mετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η...
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκόρπιες σκέψεις το βράδυ των εκλογών
Οπως εκατομμύρια συνέλληνες, έτσι κι εγώ παρακολούθησα στην οθόνη τη γιορτή της δημοκρατίας, δηλαδή τις εθνικές εκλογές, την περασμένη Κυριακή. Με την εξής διαφορά: η οθόνη ήταν του υπολογιστή μου και το...
Σκόρπιες σκέψεις το βράδυ των εκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει (ΙΙ)
Για να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το προπερασμένο Σάββατο, το θέμα μας είναι ο λαϊκισμός, με αφορμή το βιβλίο «ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει» (εκδόσεις Θεμέλιο, επιμέλεια Γιάννη Μπαλαμπανίδη) και...
ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει (ΙΙ)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας