Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Γολγοθάς δεν έχει τελειωμό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γολγοθάς δεν έχει τελειωμό

  • A-
  • A+

Η παρούσα επιστολή μας έχει σκοπό να γνωστοποιήσει τον Γολγοθά που βιώνουν οι νεφροπαθείς κάτοικοι της Σαντορίνης και κατά συνέπεια και οι οικογένειές τους. Μιλώντας για το νησί μας σάς έρχονται στον νου τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, η μοναδική θέα που μονίμως σε καθηλώνει. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά για μια σημαντική μερίδα κατοίκων του νησιού και ευθύς αμέσως θα εξηγήσουμε επακριβώς το γιατί.

Η ιστορία ξεκινά μόλις το 2010, όταν μια επιφανής οικογένεια επιλέγει να επενδύσει στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, ιδρύοντας μια Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης. Εκτοτε ξεκινάει και μια γραφειοκρατική παράνοια που σαφώς εμπόδιζε για αρκετά χρόνια την ομαλή λειτουργία της μονάδος. Για να είμαστε πιο ακριβείς, το κέντρο απειλούνταν με λουκέτο για πολλά χρόνια εφόσον το τοπικό παράρτημα του πρώην ΙΚΑ δεν διευκόλυνε την πληρωμή της ιδιοκτήτριας από τον ΕΟΠΥΥ. Οι νεφροπαθείς όντας σε κίνδυνο προέβησαν σε εράνους μέσω της οργάνωσης φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Δήμος Θήρας συνέβαλλε στο έπακρο μέσω της καταβολής χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών του κέντρου και εκ βάθους καρδίας ευχαριστούμε ξανά και ξανά για όλη αυτή τη συνδρομή. Κάπως έτσι καταφέραμε και διατηρήσαμε ανοιχτή την κλινική για χρόνια και αφού αποφύγαμε το πρώτο λουκέτο τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι οι οικονομικές διαφορές που προέκυψαν μεταξύ ιδιοκτητών του ακινήτου και ιδιοκτήτριας της μονάδος ή εξαιτίας άλλων παραγόντων και τυχόν προσωπικών διαφορών οδήγησαν για άλλη μια φορά τους αιμοκαθαρόμενους σε αδιέξοδο. Η ιδιοκτήτρια του κτιρίου προέβη σε έξωση και από σήμερα Δευτέρα (2/12/19), βάσει δικαστικής απόφασης, η λειτουργία του νεφρολογικού κέντρου θα έπρεπε να διακοπεί.

Επειτα από μια συλλογική μάζωξη στο κέντρο κατά την παρουσία του δικαστικού επιμελητή, καταφέραμε να κερδίσουμε μια προθεσμία μόλις 10 ημερών. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο μια και μιλάμε για τις ζωές 18 νεφροπαθών τελικού σταδίου. Η επισκεψιμότητα της μονάδος τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει στο ζενίθ, μια και οι τουρίστες αιμοκαθαρούμενοι δεν είναι λίγοι. Τι ακριβώς θα προλάβουμε να κάνουμε εντός 10 ημερών, κύριες και κύριοι; Οι προτάσεις που ακούστηκαν στην προαναφερόμενη συνάντηση δεν είναι επαρκείς να δώσουν τη λύση σε μια τόσο κομβική στιγμή.

Και εδώ φτάνουμε στο σημείο να επισημάνουμε το πιο τραγελαφικό της όλης υπόθεσης. Η Σαντορίνη διαθέτει Γενικό Νοσοκομείο, το οποίο μάλιστα άνοιξε πρόσφατα έπειτα από αγώνες και μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού, αλλά και των νεφροπαθών, που ήταν πάντοτε μπροστάρηδες στην όλη κατάσταση αναμένοντας την έναρξη λειτουργίας της μονάδας αιμοκάθαρσης που διαθέτει το ΓΝΣ Θήρας.

Η λύτρωση, όμως, δεν επήλθε ποτέ. Εως και σήμερα το ΓΝΣ δεν διαθέτει πιστοποιημένη μονάδα αιμοκάθαρσης και το κατάλληλο για αυτήν προσωπικό, καθώς θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μόνο 4 ασθενείς. Να τονιστεί στο εν λόγω σημείο ότι προσφάτως κρίθηκε ακατάλληλη και η λειτουργία της δεν ξεκίνησε ποτέ. Επιπλέον, τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν από τη συνάντηση κατά την παρουσία κλητήρα και ταυτόχρονα τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Υστερα από αρκετή ώρα και ταυτόχρονα πολλά τηλεφωνήματα ήρθαμε σε επαφή με τις τοπικές αρχές, οι οποίες δεν έχουν να προτείνουν κάτι άμεσο. Δεν μπορεί να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους όλο αυτό που συμβαίνει. Εχουν σταλεί επιστολές στον υπουργό Υγείας αλλά και στον πρωθυπουργό και ώς τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση.

Απευθυνόμαστε σε όλους και προπάντων στην ευαισθησία του ελληνικού λαού: δεν μπορεί μια συνεδρία αιμοκάθαρσης να στερεί τη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι κρίμα και άδικο. Χωρίς καμία αμφιβολία, μιλώντας για το νησί της Σαντορίνης, σας έρχονται στο μυαλό ξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει· μεταξύ των ασθενών βρίσκονται άνθρωποι χαμηλόμισθοι και μεροκαματιάρηδες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να μεταβούν στην πόλη της Αθήνας και να καλύψουν τη διαμονή τους εκεί με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Συγκεφαλαιώνοντας, δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ότι λόγω των οφειλόμενων ενοικίων στην ιδιοκτήτρια του κτιρίου, εκείνη επιλέγει να μας «πετάξει» έξω. Η έξωση δεν είναι λύση. Τα χρέη του Δημόσιου Ασφαλιστικού φορέα στην ιδιοκτήτρια της κλινικής δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους ασθενείς τις αιμοκαθάρσεις τους, που είναι ζωτικής σημασίας. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που ζωές κρίνονται βάσει οικονομικών συμφερόντων.

Με εκτίμηση,

Οι νεφροπαθείς της Σαντορίνης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάει και ο Δημήτρης
Εφυγε την Τετάρτη, 22.1.2020, από τη ζωή, πλήρης ημερών, 95 χρόνων, ο Δημήτρης Σακκάτος-Τσιλιμπάνης, συγγενής και γείτονας, το προτελευταίο ώς τώρα εν ζωή από τα 14 παιδιά του Παναγή Σακκάτου και της Διαμάντως...
Πάει και ο Δημήτρης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους Τρεις Ιεράρχες
Διάβασα το άρθρο του κ. Γ. Οικονόμου στο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» της 23.1.20 με τίτλο: Η ιδεολογική κατασκευή των «τριών Ιεραρχών».
Για τους Τρεις Ιεράρχες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την εκτροπή του Αχελώου
Στο άρθρο που δημοσίευσε η έγκριτη εφημερίδα σας την 21-1-20, η κ. Χ. Τζαναβάρα αναφέρθηκε στο «προαναγγελθέν περιβαλλοντικό έγκλημα» που ετοιμάζει η παρούσα κυβέρνηση. Παρακαλούμε να μας δώσετε τη δυνατότητα...
Για την εκτροπή του Αχελώου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον Δήμο Αθηναίων
Εδώ και δύο βδομάδες ένα συνεργείο αγνώστων λοιπών στοιχείων άνοιξε ένα πεζοδρόμιο στη διασταύρωση των οδών Δαφνομήλη και Σεργίου Πατριάρχου στο κέντρο της Αθήνας. Αφού τελείωσαν τη δουλειά τους, έφυγαν χωρίς...
Για τον Δήμο Αθηναίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαπλανητική ουτοπία
Υπάρχουν ειδήσεις και ειδήσεις. Ειδήσεις που χαροποιούν και άλλες που προβληματίζουν. Η είδηση ότι τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2019, για τις έρευνες και τη συμβολή τους στην...
Διαπλανητική ουτοπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέρες του Δεκέμβρη του 2019 μ.Χ.
Αν ο έρωτας αποφάσιζε να μεταμορφωθεί σε ποιητική φωνή, δημιουργώντας ένα σύμπαν εξωτικό, διάχυτο από τη νοσταλγία των ναυτικών, λιμάνια γεμάτα πόρνες και ναρκωτικά, σίγουρα θα διάλεγε την παράξενη, αλλά τόσο...
Μέρες του Δεκέμβρη του 2019 μ.Χ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας