• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.7°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.1°C / 25.6°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 26.1°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  3 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 26.4°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 24.4°C
  3 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια άτολμη αναθεώρηση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Σύνταγμα σε μια δημοκρατική πολιτεία αναθεωρείται για να αποτυπώνονται σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα της πρόσφατης ψηφοφορίας στη Βουλή, φαίνεται ότι στην Ελλάδα του 2019 δεν ήταν αρκετά σημαντικό ζήτημα ούτε η προάσπιση του ουδετερόθρησκου κράτους ούτε η κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Για τη μη κατάργηση του άρθρου 3 περί επικρατούσας θρησκείας ακούστηκε ότι πρόκειται για συμβολική διάταξη, οπότε μια και είναι συμβολική και δεδομένου ότι, αντιφατικώς πώς, το άρθρο 13 περί ανεξιθρησκίας είναι σαφές, δεν πειράζει, ας το αφήσουμε ως έχει. Για την προτεινόμενη διάταξη περί διακρίσεων βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού διαδόθηκε ότι υπάρχει νομοθεσία που καλύπτει το θέμα, οπότε δεν χρειαζόταν να περιληφθεί και στο σώμα του Συντάγματος. Οι συμβολισμοί δεν είναι ποτέ ουδέτεροι.

Πριν από το «συμβολικό» άρθρο 3, να θυμίσουμε ότι το ελληνικό Σύνταγμα ξεκινά με τη διατύπωση «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Ο καταστατικός, δηλαδή, χάρτης για την έννομη τάξη συντάσσεται στο όνομα μιας πολύ συγκεκριμένης δογματικής διατύπωσης περί Θεού και όχι κατά τρόπο που να αναφέρεται στη θρησκευτική συνείδηση με όρους κοσμικότητας. Χάριν μέτρου σύγκρισης, η αντίστοιχη διατύπωση του γερμανικού Συντάγματος είναι: «με συνείδηση της ευθύνης ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων».

Εάν στον 21ο αιώνα δεν τολμούν οι Ελληνες βουλευτές να αγγίξουν μια «συμβολική» διάταξη περί πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας, το μείζον ερώτημα είναι πότε πια θα θεωρήσουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διαρκώς αναβαλλόμενη, φλέγουσα συζήτηση που δεν μπαίνει ποτέ στο τραπέζι και δεν είναι άλλη από τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

Η μεγαλύτερη, όμως, ντροπή που θα συνοδεύει αυτή την αναθεωρητική Βουλή είναι η υποβάθμιση του ζητήματος των διακρίσεων βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Εάν «συμβολικά» παρέμεινε το άρθρο 3, κατά μείζονα λόγο, με όλη τη σημασία και το βάρος του συμβολικού θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στο αναθεωρημένο Σύνταγμα η ρητή καταδήλωση της απαγόρευσης των διακρίσεων βάσει φύλου, ειδικά έναν χρόνο μετά την εν ψυχρώ ρατσιστική δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/Τζάκι Ο και της επονείδιστης αμαύρωσης του θύματος, ουσιαστικά μόνο στη βάση της ταυτότητας φύλου. Μια και έγινε αναφορά στο γερμανικό Σύνταγμα, ενδιαφέρον έχει ότι το εκεί άρθρο 3 (σατανική σύμπτωση) προβλέπει: «Κανείς δεν επιτρέπεται να αδικείται ή να προτιμάται λόγω φύλου, καταγωγής, φυλής, πατρίδας, προέλευσης, πίστης, θρησκευτικών ή πολιτικών απόψεων».

Είναι άραγε φλύαροι οι Γερμανοί και δεν αρκούνται στη λοιπή τους νομοθεσία για την κατοχύρωση των σχετικών δικαιωμάτων; Η ρητή αναφορά στο σώμα των συνταγματικών διατάξεων δίνει το μέτρο της βαρύτητας που αποδίδεται στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να υπονοούνται ή να αντιμετωπίζονται ως υποσημείωση. Ο ρόλος του Συντάγματος είναι να διακηρύσσει και να υποδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες θα στηριχθεί η επιμέρους νομοθεσία και όχι το αντίστροφο. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σπάνε μόνο με καθαρή γλώσσα. Ο δε κοινωνικός φιλελευθερισμός που επαγγέλλεται η παρούσα κυβέρνηση τείνει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

* καλλιτέχνιδα-ακτιβίστρια

ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνες ηγεσίες
Η αναθεώρηση του Συντάγματος προς την κατεύθυνση που την επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύπλευρο βάθεμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας ενισχύοντας το κράτος πρόνοιας και αφήνει παραμέτρους για τη...
Επικίνδυνες ηγεσίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος δικαίου
Στο κράτος δικαίου είναι απαλλαγμένο το άτομο από τον κίνδυνο να γίνει θύμα των άμεσων και πρόσκαιρων θελήσεων του εξουσιαστή και υπόκειται μόνο στις μονιμότερες θελήσεις που διατύπωσε σε ανύποπτο χρόνο με...
Κράτος δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διχαστικά προνόμια
Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη, που ίσως είναι πιο σκοτεινή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναθέτουν –ακριβέστερα, μεταθέτουν– στους επαγγελματίες της εστίασης, των μεταφορών και άλλων κλάδων την ευθύνη και την...
Διχαστικά προνόμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μίσος για τη δημοκρατία
Το μίσος για τη δημοκρατία στοχοποιεί. Ονοματίζει εχθρούς της δημοκρατίας εκείνους και εκείνες που αντίθετα την υπερασπίζονται. Το μίσος για τη δημοκρατία κατηγορεί ως ανεύθυνους τους νέους και περιχαρακώνει...
Το μίσος για τη δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σύνταγμα και ο λαός
Τα συνταγματικά κείμενα αποτυπώνουν με διακηρυκτικό τρόπο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής τους.
Το Σύνταγμα και ο λαός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσες κρίσεις αντέχει το Σύνταγμα;
Το Σύνταγμα της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας είναι ένα κείμενο και όπως όλα τα κείμενα έχει δύο δομικά χαρακτηριστικά: σε αυτό αποτυπώνεται το πνεύμα (το σύνολο ιδεών, αντιλήψεων, στάσεων και πρακτικών) της...
Πόσες κρίσεις αντέχει το Σύνταγμα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας