Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΕΗ: χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΗ: χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση ευθύς μόλις ανέλαβε άρχισε να ψέγει και να απαξιώνει συστηματικά τη ΔΕΗ προετοιμάζοντας τις συνειδήσεις για να δοθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτή η διαδικασία δυσφήμησης, που παρακολουθήσαμε όλους αυτούς τους μήνες, κορυφώνεται με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης. Με τα δύο πρώτα άρθρα του δίνεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα, που θα αγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή τη ΔΕΗ και θα ολιγοπωλήσουν έτσι την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, να μεταπωλούν στη συνέχεια ρεύμα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό θα σημάνει μια τεράστια απορρύθμιση λόγω της οποίας ο ιδιώτης δεν θα έχει λόγο να κρατάει σε χαμηλές τιμές το ρεύμα στην Ελλάδα όταν οι τιμές θα μπορούν να είναι πολύ υψηλότερες σε άλλες χώρες, όπως λ.χ. η Γερμανία.

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) οδηγείται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, καθώς το 65% των μετοχών που ανήκει σήμερα στο Δημόσιο θα μπορεί να μεταβιβάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ιδιαίτερα μας απασχολεί στο ΜέΡΑ25 η βιαιότατη κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων, καθώς με το άρθρο 3 (παράγραφοι 5 και 6) οι ατομικές συμβάσεις αντικαθιστούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ με το άρθρο 4 παγιώνεται το να γίνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μικρής διάρκειας χωρίς να ισχύουν άλλες διατάξεις περί προσλήψεων.

Με το άρθρο 11 αναπροσαρμόζεται το Ειδικό Τιμολόγιο για το προσωπικό και καταργούνται όλες οι προβλέψεις στις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και άλλες συλλογικές συμβάσεις. Προβλέπονται, επίσης, προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» από τη ΔΕΗ, χωρίς κάποια παραπάνω εξήγηση, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες. Από την άλλη, είναι απολύτως προσβλητικό για τους εργαζόμενους ότι παύει να ισχύει το πλαφόν στους μισθούς των γενικών διευθυντών, διευθυντών και διευθύνοντων συμβούλων (4.631 ευρώ τον μήνα) που είχε οριστεί το 2015. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πρόσληψη ημετέρων της κυβερνώσας παράταξης με προκλητικά υψηλούς μισθούς, την ίδια ακριβώς στιγμή που τα εργασιακά δικαιώματα εξευτελίζονται. Η κυβέρνηση δείχνει την ταξικότητά της.

Μια εξαιρετικά ανησυχητική αντιλαϊκή εξέλιξη είναι εξάλλου ότι θα γίνεται πλέον με τους απλήρωτους λογαριασμούς ό,τι και με τα «κόκκινα» δάνεια. Θα τιτλοποιούνται και θα ανατίθενται σε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις. Η εφιαλτική δυστοπία της στέρησης βασικών δικαιωμάτων των ασθενέστερων μέσω αιφνίδιων κατασχέσεων επεκτείνεται και στον χώρο της παροχής ενέργειας.

Από τις κοινωνικές προτεραιότητες του δημόσιου χώρου περνάμε στην άκαμπτη αναλγησία των ιδιωτών και των υπεργολάβων τους που δεν θα έχουν καμία συμπόνια για τους επισφαλείς και τους ευάλωτους. Η μέριμνα για τον άλλο μεγάλο ευάλωτο, το φυσικό περιβάλλον, λάμπει διά της απουσίας της, καθώς είναι αδύνατον να βρει κανείς σχετικά μέτρα στα άρθρα που αφορούν τη δραστηριοποίηση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Και αυτή τη φορά συνεχίστηκε η κυβερνητική τακτική της κατάθεσης ένοχων τροπολογιών την τελευταία στιγμή. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι γίνεται επίκληση σε νομοθετικό διάταγμα της χούντας (1024/1971) για επιπλέον δόμηση στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ενώ υπάρχει «φροντίδα» και για τους κατόχους αυθαιρέτων να μπορέσουν να τα τακτοποιήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020! Προφανώς, η κυβέρνηση θεωρεί «επιστροφή στην κανονικότητα» τις χουντικές πρακτικές που πλήγωσαν όχι μόνο τους ανθρώπους και τις συνειδήσεις, αλλά και το αστικό τοπίο.

Υποκριτική δυσφήμηση του Δημοσίου, παράδοσή του στους άρπαγες ιδιώτες, εμπέδωση των ταξικών χασμάτων: η γνωστή λογική της κυβέρνησης απειλεί πλέον το πολυτιμότατο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

*Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχέδιο για αυξήσεις των τιμολογίων και διάλυση της ΔΕΗ σε πλήρη εξέλιξη
Η ανάδειξη από τη ΝΔ των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ ως μείζον ζήτημα που θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της επιχείρησης και ο  βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα, επιδιώκουν να προετοιμάσουν την...
Το σχέδιο για αυξήσεις των τιμολογίων και διάλυση της ΔΕΗ σε πλήρη εξέλιξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο απόδημος Ελληνισμός ως κομματικός στρατός
Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί να διευκολύνεται η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων. Ομως, τους αρνείται το δικαίωμα να εκλέγουν από τον τόπο κατοικίας τους υποψήφιους βουλευτές βάζοντας σταυρό, όπως κάνουν οι Ελληνες...
Ο απόδημος Ελληνισμός ως κομματικός στρατός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιωτικά δίκτυα σημαίνουν κακές και ακριβές υπηρεσίες
Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, η Ν.Δ. επιλέγει για την Ελλάδα την αντίστροφη πορεία. Δεν θέλει να ξεπουλήσει μονάχα τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Στο στόχαστρο έχει βάλει και τα κερδοφόρα –μετά το...
Ιδιωτικά δίκτυα σημαίνουν κακές και ακριβές υπηρεσίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ασφάλιση-εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι πελάτες
H κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας το ήδη διαμορφωμένο αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων προχωρά στη συνολική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήµατος.
Η ασφάλιση-εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι πελάτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ν.Δ. δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όλες αυτές τις ημέρες συζήτησης του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» στη Βουλή, κάνει λόγο για ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι όμως ότι...
Η Ν.Δ. δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανένας «νόμος και τάξη» δεν καταργεί την ταξική πάλη
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., διαδεχόμενη τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα ώθηση στη συνέχιση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα. Με το δόγμα «νόμος και τάξη» θέλει να προχωρήσει στο τσάκισμα των ταξικών εργατικών συνδικάτων.
Κανένας «νόμος και τάξη» δεν καταργεί την ταξική πάλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας