• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.3°C / 5.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -1.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.2°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.9°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.4°C / 2.1°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  66%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΗ: χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση ευθύς μόλις ανέλαβε άρχισε να ψέγει και να απαξιώνει συστηματικά τη ΔΕΗ προετοιμάζοντας τις συνειδήσεις για να δοθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτή η διαδικασία δυσφήμησης, που παρακολουθήσαμε όλους αυτούς τους μήνες, κορυφώνεται με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης. Με τα δύο πρώτα άρθρα του δίνεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα, που θα αγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή τη ΔΕΗ και θα ολιγοπωλήσουν έτσι την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, να μεταπωλούν στη συνέχεια ρεύμα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό θα σημάνει μια τεράστια απορρύθμιση λόγω της οποίας ο ιδιώτης δεν θα έχει λόγο να κρατάει σε χαμηλές τιμές το ρεύμα στην Ελλάδα όταν οι τιμές θα μπορούν να είναι πολύ υψηλότερες σε άλλες χώρες, όπως λ.χ. η Γερμανία.

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) οδηγείται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, καθώς το 65% των μετοχών που ανήκει σήμερα στο Δημόσιο θα μπορεί να μεταβιβάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ιδιαίτερα μας απασχολεί στο ΜέΡΑ25 η βιαιότατη κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων, καθώς με το άρθρο 3 (παράγραφοι 5 και 6) οι ατομικές συμβάσεις αντικαθιστούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ με το άρθρο 4 παγιώνεται το να γίνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μικρής διάρκειας χωρίς να ισχύουν άλλες διατάξεις περί προσλήψεων.

Με το άρθρο 11 αναπροσαρμόζεται το Ειδικό Τιμολόγιο για το προσωπικό και καταργούνται όλες οι προβλέψεις στις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και άλλες συλλογικές συμβάσεις. Προβλέπονται, επίσης, προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» από τη ΔΕΗ, χωρίς κάποια παραπάνω εξήγηση, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες. Από την άλλη, είναι απολύτως προσβλητικό για τους εργαζόμενους ότι παύει να ισχύει το πλαφόν στους μισθούς των γενικών διευθυντών, διευθυντών και διευθύνοντων συμβούλων (4.631 ευρώ τον μήνα) που είχε οριστεί το 2015. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πρόσληψη ημετέρων της κυβερνώσας παράταξης με προκλητικά υψηλούς μισθούς, την ίδια ακριβώς στιγμή που τα εργασιακά δικαιώματα εξευτελίζονται. Η κυβέρνηση δείχνει την ταξικότητά της.

Μια εξαιρετικά ανησυχητική αντιλαϊκή εξέλιξη είναι εξάλλου ότι θα γίνεται πλέον με τους απλήρωτους λογαριασμούς ό,τι και με τα «κόκκινα» δάνεια. Θα τιτλοποιούνται και θα ανατίθενται σε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις. Η εφιαλτική δυστοπία της στέρησης βασικών δικαιωμάτων των ασθενέστερων μέσω αιφνίδιων κατασχέσεων επεκτείνεται και στον χώρο της παροχής ενέργειας.

Από τις κοινωνικές προτεραιότητες του δημόσιου χώρου περνάμε στην άκαμπτη αναλγησία των ιδιωτών και των υπεργολάβων τους που δεν θα έχουν καμία συμπόνια για τους επισφαλείς και τους ευάλωτους. Η μέριμνα για τον άλλο μεγάλο ευάλωτο, το φυσικό περιβάλλον, λάμπει διά της απουσίας της, καθώς είναι αδύνατον να βρει κανείς σχετικά μέτρα στα άρθρα που αφορούν τη δραστηριοποίηση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Και αυτή τη φορά συνεχίστηκε η κυβερνητική τακτική της κατάθεσης ένοχων τροπολογιών την τελευταία στιγμή. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι γίνεται επίκληση σε νομοθετικό διάταγμα της χούντας (1024/1971) για επιπλέον δόμηση στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ενώ υπάρχει «φροντίδα» και για τους κατόχους αυθαιρέτων να μπορέσουν να τα τακτοποιήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020! Προφανώς, η κυβέρνηση θεωρεί «επιστροφή στην κανονικότητα» τις χουντικές πρακτικές που πλήγωσαν όχι μόνο τους ανθρώπους και τις συνειδήσεις, αλλά και το αστικό τοπίο.

Υποκριτική δυσφήμηση του Δημοσίου, παράδοσή του στους άρπαγες ιδιώτες, εμπέδωση των ταξικών χασμάτων: η γνωστή λογική της κυβέρνησης απειλεί πλέον το πολυτιμότατο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

*Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχέδιο για αυξήσεις των τιμολογίων και διάλυση της ΔΕΗ σε πλήρη εξέλιξη
Η ανάδειξη από τη ΝΔ των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ ως μείζον ζήτημα που θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της επιχείρησης και ο  βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα, επιδιώκουν να προετοιμάσουν την...
Το σχέδιο για αυξήσεις των τιμολογίων και διάλυση της ΔΕΗ σε πλήρη εξέλιξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αντινομίες της αστικής ανασυγκρότησης και το αντίπαλο δέος
Η σταθερότητα της ηγεμονίας εξασφαλίζεται όσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα επεξεργασμένος διαφορετικός τρόπος και πλαίσιο διακυβέρνησης, αναγνωρίσιμα στην κοινωνία.
Οι αντινομίες της αστικής ανασυγκρότησης και το αντίπαλο δέος
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΕΗ-σεις
Ο πολίτης βρίσκεται αμήχανος εν μέσω ενός κυκεώνα λέξεων, εν πολλοίς ακατανόητων. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετοχή χρυσή, παγκοσμιοποίηση και ενεργειακό πρόβλημα.
ΔΕΗ-σεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηλεκτρική ενέργεια, ληστρική εκμετάλλευση και διαπλοκή
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε το ξεπούλημα της ΔΕΗ μιλώντας με γενικότητες και αοριστολογίες για κάποια μελλοντικά οφέλη που θα έχουν η οικονομία και οι καταναλωτές.
Ηλεκτρική ενέργεια, ληστρική εκμετάλλευση και διαπλοκή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποχρεωτικός εμβολιασμός και εργασιακές σχέσεις
Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», καθώς και μια επιβράδυνση στους εμβολιασμούς ώθησαν την κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους...
Υποχρεωτικός εμβολιασμός και εργασιακές σχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας