Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού

Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στο υπουργείο Εσωτερικών

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού

  • A-
  • A+

Στη δεκαετία του 1960 ζούσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο Ελληνες εργάτες και φοιτητές στη Δυτική Γερμανία και το Δυτικό Βερολίνο, ενώ μετά το πραξικόπημα της χούντας του Απρίλη του 1967 αυξηθήκαμε κατά πολύ.

Το 1964, με την ιδιότητά μου του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Εργαζομένων Κολονίας και περιοχής, έστειλα από εκεί διάβημα με 200 υπογραφές προς τη Βουλή των Ελλήνων, με το οποίο ζητούσαμε την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος από τον τόπο διαμονής μας.

Εκείνο τον καιρό στην περιοχή Κολονίας ζούσαμε και εργαζόμασταν περί τους 20.000 Ελληνες.

Πρόεδρος της Βουλής ήταν τότε ο Ηλίας Τσιριμώκος, της Ενωσης Κέντρου, πριν καταντήσει σοσιαλμοναρχικός «πρωθυπουργός» της αποστασίας.

Το υπόμνημά μας ανακοινώθηκε στη Βουλή, πέρασε στα πρακτικά και ο τότε πρόεδρός της μου απάντησε πως «είναι δυσχερής η επίλυσις του θέματος διότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμισις».

Επανέλαβα και πάλι σε λίγο το αίτημά μας προς τη Βουλή ως πρόεδρος της Ελληνικής Εργατικής Κοινότητας περιοχής Ρήνου-Βούπερ και Λεβερκούζεν, περιοχής μεταξύ Κολονίας και Ντίσελντορφ, με περίπου 10.000 Ελληνες διαμένοντες και εργαζόμενους εκεί.

Σε επίσκεψη του υφυπουργού της Ε.Κ. Κεφαλογιάννη στην Κοινότητα Κολονίας, επιμένοντας στο αίτημά μας για το εκλογικό μας δικαίωμα, μας είπε: «Να μαζεύεστε κάπου να ψηφίζετε, αλλά όχι και να εκλέγεστε»!

Το δεύτερο είναι κατ’ αυτόν αποκλειστικό δικαίωμα του ίδιου και των ομοίων του.

Και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως υπουργός της κυβέρνησης του πατρός του, και πάλι στην Κολονία: «Είναι αντισυνταγματικό να μην ψηφίζετε». (Βλέπε σχετικά και χρονογράφημά μου στο «Αντί» αργότερα, τεύχος 306, από 20.12.1985, με τον τίτλο: «Η κάρα του Αγίου Ανδρέου και ο Υπουργός. Αναχρονισμένο τραγι-ευθυμογράφημα με εσκεμμένη διγλωσσία». Και το βιβλίο μου για την οικογενειακή δυναστεία των Παπανδρέηδων, εκδόσεις «Δρόμων», 2012.)

Και τέλος, ο Θόδωρος Κατριβάνος, υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τζαννετάκη του 1989, που τον είχαμε καταστήσει ενήμερο και του είχαμε υποβάλει όλα τα σχετικά μας ώς τότε διαβήματα, έδωσε δικαίωμα ψήφου, και καλώς, στους φυλακισμένους και στους ναυτεργάτες από τον τόπο διαμονής τους, αλλά όχι σ’ εμάς.

Οταν τον Ιούνιο του 2007, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας κάλεσε στο 20ό της συνέδριο στη Φρανκφούρτη εμένα και άλλους πρωτεργάτες της και πρωτεργάτες των κοινοτήτων της δύναμής της για να μας τιμήσει «για τη 40χρονη προσφορά μας στον Ελληνισμό της Γερμανίας», έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συντεταγμένη πρότασή μας του 1964 προς τη Βουλή για το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Φυσικά δεν εννοούσαμε όλους τους ελληνικής καταγωγής, όπου Γης, αλλά κυρίως εμάς, τους τότε Ελληνες εργάτες και φοιτητές της Γερμανίας και της Ευρώπης εκείνης της εποχής, που ήμαστε και «πολύ φρέσκοι» εκτός της χώρας μας.

Τότε, στην απαρχή της μετανάστευσης εκείνης της περιόδου, η δημιουργία ελληνικών κοινοτήτων εκ μέρους μας ήταν «εθνικό έγκλημα» για τους κρατούντες. Οι μετανάστες έπρεπε να παραμείνουν παντελώς ανοργάνωτοι και κοινοτικά και συνδικαλιστικά, ως ενορίες υπό το Πατριαρχείο με διορισμό των συμβουλίων τους από τη Μητρόπολη Θυατείρων, στο Λονδίνο.

Γι’ αυτό η δημιουργία εκ μέρους μας ελληνικών εργατικών κοινοτήτων και η οργάνωση των Ελλήνων εργατών στα γερμανικά συνδικάτα προκάλεσαν εναντίον μας διωγμούς από το ελληνικό κράτος προδικτατορικά ακόμα, τον καιρό της «αποστασίας», με την ακύρωση των διαβατηρίων μας και την προσπάθεια βίαιου επαναπατρισμού μας, εν όψει και της χούντας, διά τα περαιτέρω.

Υπενθυμίζω τη μαύρη λίστα των 362 προγραμμένων προέδρων και γραμματέων ελληνικών κοινοτήτων και φοιτητικών συλλόγων προδικτατορικά, στην οποία ο γράφων είχε αριθμό 11, με αποτέλεσμα πολιτικό άσυλο στη Δυτική Γερμανία από τον Οκτώβρη του 1966.

Την ίδια εποχή, επίσκεψη του μετέπειτα πρωθυπουργού Γ. Ράλλη μαζί με τον περιώνυμο Παπαδόπουλο του Κιλκίς, βουλευτών τότε της ΕΡΕ, συνοδευόμενων από τον γραμματέα του ελληνικού γενικού προξενείου του Ντίσελντορφ, τη μαύρη μοίρα του ελληνικού μεταναστευτικού χαφιεδαριού (υπήρχε και ελληνική φασιστική οργάνωση, η «μαύρη χείρα», που μας απειλούσε), όπως και του εκπροσώπου του δημοσιογραφικού συγκροτήματος Μπότση, στα τοπικά γραφεία των γερμανικών συνδικάτων της DGB, όπου ζήτησαν από τον τοπικό πρόεδρό τους Arthur Jakob, μαχητή των Διεθνών Ταξιαρχιών στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και των γαλλικών Μακί κατά του Χίτλερ στον Β' Παγκόσμιο, την έξωση της ελληνικής κοινότητας από το σπίτι των συνδικάτων, όπου την είχα στεγάσει εγώ και ακόμα, να μην κριτικάρουν τα συνδικάτα από τα ελληνόφωνα όργανά τους την κυβέρνηση που υποστηρίζει το κόμμα τους, η ΕΡΕ, δηλαδή τους αποστάτες, γιατί θα καλέσουν τους οπαδούς τους να αποχωρήσουν από αυτά, που μόνο σ’ αυτά δεν ήταν, υπογράφοντας και σχετικό πρωτόκολλο με τις απαιτήσεις τους, που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στη Γερμανία και μας βοήθησε πολύ στον αγώνα μας εναντίον των διωγμών μας.

Ο φάκελος με όλα τα σχετικά στοιχεία υπάρχει στο Αρχείο μου, στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά.

* συγγραφέας-δημοσιογράφος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψήφος των εκτός επικρατείας και το αγκάθι του εκλογικού νόμου
Αν ο νέος εκλογικός νόμος που θα προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την ύπαρξη μπόνους (προκαθορισμένου ή κλιμακωτού) για το πρώτο κόμμα, τότε ο συνυπολογισμός της ψήφου των εκτός επικρατείας για τον προσδιορισμό...
Η ψήφος των εκτός επικρατείας και το αγκάθι του εκλογικού νόμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δομή της πολιτικής εξουσίας και εκλογικό σύστημα
Η ισοτιμία της βούλησης των εκλεκτόρων είναι μία σοβαρή και διά γυμνού οφθαλμού εντοπιζόμενη όψη του δημοκρατικού πολιτισμού. Και όσοι υποστηρίζουν την κατάργηση της απλής αναλογικής θα πρέπει να δώσουν μία...
Δομή της πολιτικής εξουσίας και εκλογικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»
Γνωρίζω ότι το κείμενό μου είναι μακροσκελές και μονομερές. Γι’ αυτό ας το διαβάσει όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να ωφεληθεί. Οι υπόλοιποι ας παρακολουθούν τον Μητσοτάκη και την παρέα του να «αλώνουν» τη χώρα...
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης αντιστροφή της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
Σπάνια στις εκλογικές αναμετρήσεις παρατηρούνται πλήρεις αντιστροφές στις σχέσεις κομμάτων. Μία από αυτές είναι τα αποτελέσματα των τεσσάρων τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
Πλήρης αντιστροφή της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σισύφεια πάθη εκλογέων
Το πρωί της 7ης Ιουνίου θα ανοίξουν οι πόρτες των εκλογικών τμημάτων. Την 8η Ιουλίου η Εριδα θα είναι περιχαρής. Οι «Πολλοί» θα συνεχίσουν τη βασανιστική ανάβαση, ο Δίας θα χαϊδεύει τα γένια του και οι «Λίγοι»...
Σισύφεια πάθη εκλογέων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι συντάξεις, τα «δηλητηριασμένα μήλα» και τα μπαλκόνια
Στη δεκαετία του ’80 η Ελλάδα ήταν μοιρασμένη. Υπήρχαν οι «Ανήκουμε στη Δύση» και οι «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Δεν ήταν μόνο συνθήματα αλλά πολιτικές. Η μία που πρόσφερε ακόμα και τα αποθεματικά των...
Οι συντάξεις, τα «δηλητηριασμένα μήλα» και τα μπαλκόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας