Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι θετικές μεταρρυθμίσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι θετικές μεταρρυθμίσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια

  • A-
  • A+

Με το άρθρο του με τίτλο «Εκπόρνευση της εκπαίδευσης», ο Χρ. Κάτσικας («Εφ.Συν.», 5/11/19) αναφέρεται με απαξιωτικό τρόπο στα Επαγγελματικά Λύκεια και στο σημαντικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο που συντελείται, αλλά και στις καινοτόμες αλλαγές που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αυτά.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας ήταν πολλά χρόνια απαξιωμένη και υποχρηματοδοτούμενη. Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 20 χρόνων την αντιμετώπισαν ως εκπαίδευση δεύτερης επιλογής και έγινε προσπάθεια να περιοριστεί σε εκμάθηση αποσπασματικών πρακτικών δεξιοτήτων και να μετατραπεί σε πρόωρη φτηνή κατάρτιση.

Το τελειωτικό χτύπημα στα ΕΠΑΛ το έδωσε η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το 2013 με την κατάργηση 15 σημαντικών ειδικοτήτων, στις οποίες σπούδαζαν πάνω από 20.000 μαθητές/μαθήτριες, το κλείσιμο 102 σχολικών μονάδων και τη διαθεσιμότητα-απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επανέφερε τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και επαναλειτούργησε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες που είχαν καταργηθεί, αποκαθιστώντας σε όφελος του δημόσιου σχολείου τη «βαθιά πληγή» των ΕΠΑΛ, εργάστηκε συστηματικά για την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου των Επαγγελματικών Λυκείων. Ελαβε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να είναι το ΕΠΑΛ ένα ισότιμο, στην πράξη και στην ουσία, Λύκειο με το Γενικό, αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας ιδιαίτερα τον σημαντικό κοινωνικό τους ρόλο.

Ετσι δημιουργήθηκε η νέα δομή στο ΕΠΑΛ, με την οποία εξασφαλίζεται σε μαθητές και μαθήτριες η παροχή τόσο στέρεης γενικής παιδείας όσο και τεχνολογικών-επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, αποφεύγοντας όμως την πρόωρη ειδίκευση. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη η συγγραφή νέων Προγραμμάτων Σπουδών και εκπαιδευτικού υλικού (εργαστηριακών οδηγών, βιβλίων) και η βελτίωση των εργαστηριακών υποδομών των σχολείων μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς που ολοκληρώνονται ανά περιφέρεια.

Δόθηκε, ακόμα, ιδιαίτερο βάρος στη διεύρυνση των δυνατοτήτων των αποφοίτων ΕΠΑΛ. Θεσμοθετήθηκε και υλοποιείται ήδη για 4η χρονιά το «μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας» για αποφοίτους ΕΠΑΛ. Ο νέος αυτός θεσμός οδηγεί σε αναβάθμιση των προσόντων τους, στην απόκτηση επαγγελματικού πτυχίου επιπέδου 5, ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα κυριολεκτικά τον έχει αγκαλιάσει.

Για να εκτιμήσουμε τη σημασία του θεσμού πρέπει να θυμηθούμε τι έκαναν οι απόφοιτοι μέχρι σήμερα. Χωρίς εργασιακή εμπειρία, παρακαλώντας εργοδότες, πραγματοποιούσαν, αν έβρισκαν, δωρεάν και ανασφάλιστη πρακτική εξάσκηση. Αντίθετα, με τον θεσμό της μαθητείας, με ευθύνη του σχολείου, δημιουργείται ένα προστατευμένο περιβάλλον για την πρώτη επαφή των νέων με τον χώρο εργασίας.

Προβλέπονται πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση, μισθός στο 75% του κατώτατου για 7ωρη εργασία, 4 ημέρες την εβδομάδα και μία μέρα στο σχολείο με πρόγραμμα σπουδών. Οι απόφοιτοι με αυτόν τον τρόπο εντάσσονται, από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης, πιο ομαλά και με περισσότερα προσόντα στην αγορά εργασίας.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, επίσης, έχουν δυνατότητα για συνέχιση των σπουδών τους στα Πανεπιστήμια (σε ποσοστό θέσεων 5-10%). Επίσης καθιερώθηκε η προνομιακή πρόσβασή τους στα νέα 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ, που όμως η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αβασάνιστα τα κατάργησε.

Είναι σημαντικό και οδηγεί στην αναβάθμιση των σπουδών στο Επαγγελματικό Λύκειο το ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑΛ δεν αποκλείονται από τη συνέχιση των σπουδών τους κι έχουν ανοιχτό ορίζοντα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε τομείς των ενδιαφερόντων τους. Προφανώς και πρέπει να εξετάζονται σε μαθήματα που τα παιδιά αυτά διδάσκονται και όχι στα ίδια με εκείνα του Γενικού Λυκείου. Αλλιώς θα ήταν ψευδεπίγραφη διέξοδος. Και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ τα καταφέρνουν πολύ καλά. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και οι επιτυχίες τους.

Την εκπαιδευτική διαδικασία στα ΕΠΑΛ ενδυνάμωσε σημαντικά η εφαρμογή του εμβληματικού προγράμματος «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», με το οποίο επιδιώκεται η στήριξη των μαθητών κατά τη μετάβασή τους στην επαγγελματική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού υλοποιείται η εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία σε Γλώσσα και Μαθηματικά, με δύο καθηγητές στην τάξη.

Προσλήφθηκαν ψυχολόγοι για την ψυχοκοινωνική στήριξη μαθητών/-τριών. Αναπτύσσεται ο θεσμός του συμβούλου καθηγητή, με στόχο τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ διδασκόντων και μαθητών/-τριών, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος στο σχολείο. Υλοποιούνται «σχέδια δράσης» που αποφασίζονται από τους συλλόγους διδασκόντων από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, την τεχνολογία κ.λπ.), με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας.

Δεν υφίσταται κανένας ανταγωνισμός ως προς το ποια σχολεία θα επιλεγούν, καθώς η χρηματοδότηση αφορά και τα 400 ΕΠΑΛ της χώρας. Ο δε διαχειριστικός φορέας (είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ και επιβάλλεται να υπάρχει), το «ΝΟΗΣΙΣ», είναι κρατικός εποπτευόμενος φορέας από τη Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας και όχι ιδιωτική εταιρεία, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης του άρθρου. Προβλέπονται, επίσης, η δικτύωση των σχολείων για την ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών και ο εξοπλισμός των ΕΠΑΛ με υποδομές τηλεδιασκέψεων – τηλεκπαίδευσης.

Προφανώς, όλα αυτά δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση «εκπόρνευση της εκπαίδευσης» ή παραδείγματα ιδιωτικοποίησης, αλλά μια σαφή προοδευτική και αριστερή πολιτική για την επαγγελματική εκπαίδευση. Προφανέστατα, πρέπει η εκπαιδευτική κοινότητα να έχει τα μάτια της ανοικτά και να αντισταθεί στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. επιστροφή στο 2013 και στην εκχώρηση αυτού του σημαντικού εκπαιδευτικού τμήματος σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως ήδη εξαγγέλθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις από την υπουργό Παιδείας.

*Εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Στον πάγκο του... χασάπη
Ο κορονοϊός τράβηξε την κουρτίνα και έβαλε σε κοινή θέα τα «σημεία των καιρών». Η βιβλικών διαστάσεων ύφεση, η εκτίναξη της ανεργίας, η τεράστια περικοπή των εισοδημάτων και η επιθανάτια αγωνία χιλιάδων μικρών...
Στον πάγκο του... χασάπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκπαιδευτική... μεταρρύθμιση
Πολλές φορές επιχειρήθηκε στο παρελθόν η δημιουργία του «διπλού» εκπαιδευτικού δικτύου στην Ελλάδα. Το σχέδιο απέτυχε ξανά και ξανά. Το σχέδιο επανέρχεται, από την ανάποδη, με τα «Πρότυπα».
Εκπαιδευτική... μεταρρύθμιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαμόρφωση ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος
Το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι» συνιστά ένα πρώτο και αποφασιστικό βήμα. Οχι μόνο επειδή τα μέτρα που περιλαμβάνει συνθέτουν ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης, αλλά και επειδή η μεθοδολογία που το...
Διαμόρφωση ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού χωλαίνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Οταν υπάρχει η έλλειψη συναίνεσης από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, το γονεϊκό κίνημα και από τους φορείς που ζήτησαν την απόσυρσή του, μοναδικοί του υποστηρικτές έμειναν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και...
Πού χωλαίνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από μηδενική βάση
Ταυτόχρονα με την αναβολή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών και την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.
Από μηδενική βάση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κακοποιώντας την ανώτατη εκπαίδευση
Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος της Ν.Δ. και των πολιτικών συμμάχων της. Η χωρίς σεβασμό του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του, η βίαιη αναπροσαρμογή του...
Κακοποιώντας την ανώτατη εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας