• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.0°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.0°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.1°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.2°C / 26.0°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  4 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  84%

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης

Ναρκοθετείται η Δημοκρατία στη χώρα

 • A-
 • A+
Για δεύτερη φορά, μια δεξιά Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την Κυβέρνηση Σαμαρά, ναρκοθετεί την Δημοκρατία στη χώρα μας.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μία κορυφαία διαδικασία, που αφορά όλους τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε την συνταγματική αναθεώρηση,  μέσα από έναν ευρύτερο διάλογο  και με βασική πρόταση, ότι η άμεση συμμετοχή των πολιτών για μία ουσιαστική συζήτηση, είναι αυτή που θα αναδείξει το περιεχόμενο της Δημοκρατίας.

Η τραυματική εμπειρία της κρίσης των τελευταίων ετών και η είσοδος πλήθους μνημονιακών νόμων, στη ζωή μας, οδήγησαν σε εκχώρηση πολιτικών αποφάσεων σε τεχνοκράτες, απομονώνοντας την λαϊκή κυριαρχία, θέτοντας σε δοκιμασία πολλές και θεμελιώδεις ρυθμίσεις του Συντάγματος, γι αυτό και σήμερα, 40 και πλέον χρόνια η συζήτηση επανέρχεται στο τραπέζι για επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκκίνησε την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, σε μια πολιτική συγκυρία, ιδιαίτερα κομβική για την Ελλάδα. Καταφέραμε, ως Κυβέρνηση να βάλουμε θεμέλια, ώστε η χώρα να αλλάξει σελίδα. Αφήσαμε πίσω μας, την μακρά περίοδο των μνημονίων, κάνοντας, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, για την αναδιάρθρωση του κράτους. Αναγκαίες τομές πρέπει να γίνουν και στα ώριμα ζητήματα, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση, μια πολιτική διαδικασία στον πυρήνα και στην καρδιά του πολιτεύματός μας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια βιώσαμε την μεγαλύτερη καταστροφή και αποδιάρθρωση κοινωνικών δικαιωμάτων που συντελέστηκε από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Μέσα σε μία τετραετία (2010 – 2014) η επίθεση που έγινε στα εργασιακά δικαιώματα, στην προσπάθεια πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ήταν πρωτόγνωρη. Γι αυτό και στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η ΝΔ ωστόσο συνεχίζει τις εμμονές της, μέσω των θέσεών της, που είναι ταυτόσημες του συντηρητισμού και  νεοφιλελευθερισμού. Εμμονές, οι οποίες θα έχουν τραγικό αντίκτυπο στην κοινωνία.  Και είναι απολύτως αναμενόμενο, για μια Κυβέρνηση, που το 2012, με δικούς της νόμους, διαμορφώθηκε ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μειωμένος ανάλογα με  την ηλικία των εργαζόμενων και ανεστάλησαν οι διατάξεις σχετικά με την επέκταση εφαρμογής μιας ΣΣΕ, αλλά και της  αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής διαφορετικών συλλογικών συμβάσεων.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018,  αφού κατήργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους και  επανέφερε τις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων, ισχυροποιώντας την θέση των εργαζομένων μετά από χρόνια υποβάθμισης, προτείνει το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Να προστατευθούν, δηλαδή, μέσω συνταγματικής κατοχύρωσης, η ίση αμοιβή για ίση εργασία, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων,  οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, ώστε αυτά να μην θιγούν στο μέλλον. 

Η ΝΔ απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατοχύρωση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, ανεξαρτήτως ηλικίας, κίνηση που μας προκαταβάλλει για πιθανή επαναφορά της ντροπιαστικής αυτής διάκρισης. Ακόμα απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για κατοχύρωση των βασικών αρχών των ΣΣΕ, γιατί όπως αποδείχτηκε και με το νόμο 4635/19, η ΝΔ επιλέγει να συνεχίσει τις τιμωρητικές παρεμβάσεις της, απέναντι στον εργαζόμενο, από εκεί ακριβώς που τις είχε αφήσει, σα να μην πέρασε μια μέρα, καταργώντας ξανά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με τον ίδιο νόμο, η ΝΔ ακυρώνει μάλιστα τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, καθώς τίθενται πολύ στενές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις προσφυγής των εργαζομένων.

Δυστυχώς, και η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος (άρθρο 22 παρ. 5), μέσω της συνταγματικής κατοχύρωσης,  ρύθμιση που θα προσέφερε αποτελεσματική προστασία έναντι όλων των ασφαλιστικών κινδύνων μέσω ενός ενιαίου δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος καθολικής κάλυψης και αποτελεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτεται από τη ΝΔ. Η κυβέρνηση προφανώς επιθυμεί, χωρίς εμπόδια, να υλοποιήσει τα σχέδια της, για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Μέσω των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκεται η πλήρης επαναθεμελίωση του Συντάγματος, σε δημοκρατικότερη και προοδευτική βάση και η ισχυροποίηση του κράτους δικαίου. Από την μεριά της, η ΝΔ, αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη, λόγω της άρνησης της, όχι μόνο να θωρακίσει την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και να προχωρήσει σε τομές, που θα ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα οδηγήσουν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού και των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.  

Η σημερινή Κυβέρνηση επιλέγει να καταψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση (άρθρο 86) που επιτρέπει την διαλεύκανση υποθέσεων δωροδοκίας πολιτικών χωρίς τις ασφυκτικές προθεσμίες της παραγράφου 3, κίνηση που συνιστά προφανή απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών των κομμάτων αυτών, καθώς η περίπτωση της δωροδοκίας δεν θα εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 86 και δε θα μπορεί να διερευνηθεί δικαστικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της σημερινής Κυβέρνησης, να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας, είναι ενδεικτική της αντίληψης που έχει για τις αρμοδιότητες του ανώτατου πολιτειακού θεσμού, υποβαθμίζοντας το ρόλο του.

Οι εμμονές της ΝΔ δεν μας ξαφνιάζουν και αυτό γιατί η πολιτική είναι θέμα επιλογών. Οι άμεσες επιπτώσεις των μνημονίων στη λειτουργία των θεσμών, στη λειτουργία του ίδιου του Κοινοβουλίου, με αποδυνάμωση των θεσμικών λειτουργιών συνολικά και της εμπιστοσύνης του λαού, των πολιτών απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς, με το κοινωνικό κράτος να αποτελεί, ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της περιόδου, καθιστούν την Συνταγματική Αναθεώρηση πιο αναγκαία από ποτέ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε, μέσω των προτάσεων του, να θωρακίσει τα κοινωνικά δικαιώματα και να ισχυροποιήσει το κράτος δικαίου. Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να έχει παραδειγματιστεί από  τα λάθη της, προχωρά σήμερα, επί της ουσίας, στην συνταγματοποίηση όλων των μνημονιακών πολιτικών που επέβαλε την περίοδο 2012-2014,  αποδυναμώνοντας κοινωνικά δικαιώματα και δείχνοντας, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, το κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό μοντέλο, που θέλει να επιβάλει σε αυτόν τον τόπο. 

* βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην συντονιστής Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου υπουργείου Εργασίας, πρώην αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μητσοτάκης αφού!
Θα το πω εξαρχής και από θέση ευθύνης: όλα είναι θέλημα Θεού! Και για όσα δεν είναι (κάτι μικροπράγματα, μη φανταστείς, με τα οποία δεν ασχολούνται μήτε τα παρατρεχάμενα αγγελούδια), ε, γι’ αυτά φταίει ο...
Μητσοτάκης αφού!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητική επιτυχία: μια επικίνδυνη ιδέα
Η εικόνα του πρωθυπουργού να απευθύνεται στα άδεια έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι θέμα πολλών αναγνώσεων. Επίσης, είναι αρκούντως αποκαλυπτική για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στο...
Κυβερνητική επιτυχία: μια επικίνδυνη ιδέα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κυβέρνηση που καταφρονεί τους πολίτες της
Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρχικά ως φιλελεύθερος, κοσμοπολίτης, ικανός, τεχνοκράτης. Πρωθυπουργός πια παρουσιάστηκε ως κάτι ανάμεσα σε πρόεδρο μεγάλης δύναμης και μονάρχη που αποφασίζει μόνος του για τους...
Μια κυβέρνηση που καταφρονεί τους πολίτες της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ωραιοποιήσεις και πολιτικοί καθρέφτες
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά δεν θέλει να δώσει απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα.Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι κάποιοι θέτουν ζήτημα αλλαγής της κυβέρνησης για χίλιους λόγους.
Ωραιοποιήσεις και πολιτικοί καθρέφτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τεχνοκρατική δημοκρατία του Μητσοτάκη
Ποιος είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην λήψη των πολιτικών αποφάσεων; Είναι οι πολιτικές αποφάσεις πράγματι πολιτικές ή μήπως εμπεριέχουν στοιχεία προ-πολιτικής;
Η τεχνοκρατική δημοκρατία του Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαγειρεύει σήμερα για να έχει αύριο
Ποιος είναι ο πρώτος στόχος ενός νέου αρχηγού όταν αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις τύχες ενός κόμματος εντός του οποίου υπάρχουν ισχυρές ομάδες που δεν συμφωνούν μαζί του και απλώς του δίνουν περίοδο χάριτος...
Μαγειρεύει σήμερα για να έχει αύριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας