• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 29.0°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 28.2°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.8°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 23.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 26.0°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 27.2°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  0 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 27.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. επέβαλαν ίσα βάρη στον λαό

 • A-
 • A+

«Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρίαν το ίδιο»

                                 Κ.Π. Καβάφη «Ας φρόντιζαν»

Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. κατηγορεί την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ότι επέβαλε δυσβάστακτα βάρη στον λαό και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. εκτόξευε την ίδια κατηγορία εναντίον των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. Καμιά από αυτές δεν έδινε και δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για να τεκμηριώσει τις κατηγορίες της. Ποια είναι, όμως, η σκληρή για τον λαό πραγματικότητα των πεπραγμένων αυτών των κυβερνήσεων;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει η ανάλυση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Οκτωβρίου η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (η Eurostat), για τους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία το έτος 2018 σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ίδιας Υπηρεσίας των ετών 2010-2017. Η ανάλυση στο άρθρο αυτό στηρίζεται σ’ αυτά τα στοιχεία.

Προκειμένου να συγκρίνουμε την 5ετή περίοδο των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και την 4ετή περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. υπολογίζουμε για όλα τα στοιχεία τον μέσο ετήσιο όρο της καθεμιάς από τις δύο περιόδους σε εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές και τα παραθέτουμε στον Πίνακα.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα δίνονται οι φόροι και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και το σύνολό τους την περίοδο 2010-2014, στη 2η την περίοδο 2015-2018 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους, στο δεύτερο μέρος δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για τους άμεσους και έμμεσους φόρους και η ποσοστιαία συμμετοχή τους στο σύνολο των φόρων και στο τρίτο μέρος τα αντίστοιχα στοιχεία για τους φόρους εισοδήματος, περιουσίας και κεφαλαίου που συναποτελούν τους άμεσους φόρους.

Από στήλες του Πίνακα φαίνεται ότι κατά μέσον όρο τον χρόνο την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. (δεύτερη περίοδο) σε σχέση με την 5ετία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ (πρώτη περίοδο):

• Το σύνολο των φόρων αυξήθηκε, εκείνο των εισφορών μειώθηκε, ενώ το σύνολό τους ήταν ελαφρά αυξημένο. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα δυσβάστακτα βάρη που επέβαλαν στον λαό οι κυβερνήσεις των περιόδων αυτών κατά μέσον όρο τον χρόνο ήταν ίσα. Ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν από 37,2% την πρώτη περίοδο στο 41,0 τη δεύτερη και ξεπέρασαν τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 40%.

• Οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν, ενώ οι άμεσοι μειώθηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό που οι έμμεσοι φόροι αντιπροσωπεύουν στο σύνολο των φόρων και εκείνο των άμεσων φόρων να μειωθεί. Εξαιτίας των μεταβολών αυτών το φορολογικό σύστημα έγινε περισσότερο κοινωνικά άδικο τη δεύτερη περίοδο απ’ ό,τι την πρώτη, δεδομένου ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν περισσότερο τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Στην Ε.Ε. το ποσοστό των έμμεσων φόρων ήταν ίσο με εκείνο των άμεσων.

• Από τους φόρους που συναποτελούν τους άμεσους, ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε ελαφρά, ενώ οι φόροι περιουσίας και κεφαλαίου μειώθηκαν, επιδεινώνοντας το κοινωνικά άδικο φορολογικό μας σύστημα.

Σε σχέση με τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο ποσοστό που αντιστοιχούσε το σύνολο των φόρων και εισφορών στο ΑΕΠ, η Ελλάδα από τη 12η θέση, στην οποία βρισκόταν την πρώτη περίοδο, ανέβηκε στην 8η τη δεύτερη. Μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο της χώρας μας είχαν μόνο η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ιταλία.

Με βάση την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό είναι σαφές ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. επισώρευσαν στις πλάτες του λαού ίσα βάρη σε φόρους και εισφορές κατά μέσον όρο τον χρόνο και κατέστησαν την Ελλάδα ένα από τα 8 κράτη-μέλη της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα βάρη αυτά στο ΑΕΠ. Αντί, λοιπόν, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ) και ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοκατηγορούνται, καλό θα είναι να παραδεχτούν ότι με τους φόρους και τις εισφορές που επέβαλαν έβλαψαν το ίδιο τη χώρα και τον λαό. Ειδικά δε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μη λησμονούν ότι οι μονοκομματικές τους κυβερνήσεις της 35ετίας 1974-2009 υπερχρέωσαν τη χώρα και την κατέστησαν αποικία των δανειστών.

*πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η καταρράκωση της Βουλής συνεχίζεται
Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό από όλα τα κόμματα, και κυρίως από τους αρχηγούς και βουλευτές των νυν και πρώην κομμάτων εξουσίας, ότι αυτή η «κατρακύλα» πρέπει να σταματήσει και να αρχίσει συστηματική...
Η καταρράκωση της Βουλής συνεχίζεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
Το «κυβέρνηση τουρλού» εισήχθη στην πολιτική αργκό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ομως, η προϊστορία των «κυβερνήσεων τουρλού» ήταν λίγο μεγαλύτερη.
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως το πρόβλημα είναι η λύση του;
Ολα τα κόμματα πιστεύουν πως όταν κερδίζουν, δίκαια κερδίζουν· και όταν χάνουν, άδικα χάνουν. Αυτό επιτάσσει η επικοινωνιακή πολιτική.
Μήπως το πρόβλημα είναι η λύση του;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εγχώριες τοξίνες: τι να περιμένουμε;
Το πολιτικό σκηνικό κυριαρχείται από αλληλοτροφοδοτούμενες τοξίνες. Εχει διαμορφωθεί διαχρονικά ένα παθογενές και όλο και πιο ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό. Το παρόν σκηνικό δεν αποτελεί ρήξη με το παρελθόν,...
Οι εγχώριες τοξίνες: τι να περιμένουμε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας